Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Αισιοδοξία για επιχειρήσεις και εργαζομένους της Β. Ελλάδας

Τι αναφέρει ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 του Οκτωβρίου, συγκριτικά με τους μήνες Σεπτέμβριο και Αύγουστο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ (ΚΑΙ ΑΝΑΘΑΡΡΗΣΤΕ)



Ανάσα φαίνεται ότι παίρνουν οι επιχειρηματίες της βόρειας Ελλάδας, αναφορικά με τη δραστηριότητά τους στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ταυτόχρονα, συρρικνώνεται και η τάση που είχε διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας για απολύσεις το Δεκέμβριο.

Τα στοιχεία αυτά καταγράφονται στο δείκτη Northern Greece Business Index 500 του Οκτωβρίου, συγκριτικά με τους μήνες Σεπτέμβριο και Αύγουστο.

Ο δείκτης διαμορφώνεται για τον Οκτώβριο στο -28, έναντι -30 που ήταν το Σεπτέμβριο και -29 τον Αύγουστο.

Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο παρουσιάστηκε ελαφρά συρρίκνωση το ποσοστό των επιχειρήσεων που θεωρούν ότι η κατάσταση τους είναι καλή και διαμορφώθηκε στο 14%, έναντι 18% το Σεπτέμβριο, καθώς και 27% τον Οκτώβριο του 2009.

Ωστόσο, βελτίωση παρουσίασε τον περασμένο μήνα το ποσοστό των επιχειρήσεων, που εκτιμούν ότι η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική, και φτάνει το 41%, έναντι 32% τον προηγούμενο.

Αναλλοίωτη παραμένει η πρόβλεψη των επιχειρήσεων για την κατάσταση τους το επόμενο εξάμηνο, καθώς μόλις 16% πιστεύει πως θα είναι καλύτερη, όταν πριν από ένα χρόνο το ποσοστό αυτό έφθανε στο 35%. Για χειρότερη κατάσταση το επόμενο εξάμηνο μιλά το 39%, έναντι 44% το Σεπτέμβριο του 2010.

Χαμηλή παραμένει και η πρόθεση των επιχειρήσεων να προσλάβουν προσωπικό και φθάνει στο 6%, αλλά την ίδια στιγμή, μείωση στο 24%, από 32% τον Σεπτέμβριο, καταγράφει το ποσοστό εκείνων που προτίθεται να προχωρήσει σε απολύσεις το Δεκέμβριο.

Πιο αισιόδοξες είναι και οι απαντήσεις των εκπροσώπων των επιχειρήσεων του δείκτη NGBI 500, όσον αφορά στον τζίρο τους, με το 22% να απαντά πως αυξήθηκε, έναντι μόλις 6% το Σεπτέμβριο του 2010, ενώ 47% υποστηρίζει ότι μειώθηκε, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα που ήταν 67%.



Πηγή:  http://www.zougla.gr/