Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Δηλώσεις Σ. Μάλστρομ, Χρ. Παπουτσή και E. Μπεσόν για την Frontex

Εγινε η παρουσίαση επιχειρησιακού σχεδίου των RABIT στην Ορεστιάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΕΙΠΑΝ Η ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΑΛΛΟ ΥΠΟΥΡΓΟ...




Το επιχειρησιακό σχέδιο της "κοινής δράσης" των ελληνικών δυνάμεων με τις ομάδες ταχείας αντίδρασης (RAPID) της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φύλαξης των Συνόρων (frontex ) παρουσιάστηκε από τον γενικό επιθεωρητή Β. Ελλάδας της ΕΛΑΣ Κ. Κασαπάκη, σε αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Ορεστιάδας, στην Επιτρόπο Εσωτερικών της Ε.Ε., Σεσίλια Μάλστρομ, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, τον Γάλλο υπουργό Μετανάστευσης, Ερίκ Μπεσόν, παρουσία και του εκτελεστικού διευθυντή της frontex, Ίλκα Λαϊτίνεν.

Σε συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε η Επίτροπος της Ε.Ε. κ. Μάλστρομ ευχαρίστησε τη frontex και τις χώρες- μέλη της Ε.Ε. που συμβάλουν, με άνδρες και μέσα, για να αναχαιτιστεί το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης, αναγνωρίζοντας ότι "η Ελλάδα είναι κάτω από εξαιρετική πίεση" που τις δημιουργούν οι ροές των λαθρομεταναστών και ότι είναι πρόβλημα που αφορά και την Ευρώπη. Αναφερόμενη σε προηγούμενη επίσκεψή της σε κέντρο υποδοχής παρανόμων μεταναστών στο Φυλάκιο Έβρου, είπε ότι διαπίστωσε εκεί συνθήκες "συνωστισμού", επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα και η τοπική κοινωνία βιώνουν μια "ασυνήθιστη" κατάσταση με τη λαθρομετανάστευση. Τόνισε πάντως ότι η Ε.Ε. βρίσκεται σε συνεννόηση με την ελληνική πλευρά και βοηθά, ώστε να προωθηθούν δράσεις που να βελτιώσουν τις συνθήκες ελέγχου, υποδοχής, καθώς και για μια σειρά από άλλα ζητήματα (άσυλο, κ.ά.).

Τέλος, ερωτώμενη από δημοσιογράφους για το ρόλο της Τουρκίας, υπογράμμισε ότι "η Ε.Ε. εδώ και καιρό διαπραγματεύεται μια συμφωνία με την Τουρκία για το ζήτημα της επανεισδοχής λαθρομεταναστών" και πρόσθεσε ότι "απομένουν ελάχιστα σημεία" προκειμένου να επέλθει μια συμφωνία. "Είναι ένα θέμα το οποίο συζητήσαμε και με την ελληνική πλευρά και είναι κάτι το οποίο θα διευκολύνει, θα κάνει πολύ πιο εύκολη την κατάσταση για την Ελλάδα", τόνισε η κ. Μάλστρομ.

Την "ικανοποίηση" της ελληνικής κυβέρνησης για την άμεση ανταπόκριση στο ελληνικό αίτημα για συνδρομή των ελληνικών αρχών στην ενίσχυση του συνοριακού ελέγχου, μετέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς την Ευρωπαία Επίτροπο, τον Γάλλο υπουργό, τον εκτελεστικό διευθυντή της frontex, τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τους άνδρες των rabit και τις χώρες προέλευσής τους. "Δεν είναι τοπικό φαινόμενο, είναι ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο και απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις. Εδώ δεν είναι μόνο τα σύνορα της Ελλάδας, είναι τα σύνορα της Ευρώπης", τόνισε ο υπουργός και επισήμανε ότι στο πρόσωπο των ευρωπαίων αξιωματούχων "βλέπουμε την κοινοτική αλληλεγγύη", αλλά ταυτόχρονα "και την ισχυρή πολιτική βούληση της Ευρώπης να φρουρήσει και να προστατέψει τα σύνορα μας, τα ευρωπαϊκά σύνορα".

Ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι η ελληνική πλευρά και η Ε.Ε. κατανοεί το δράμα και των παρανόμων μεταναστών, αλλά υπογράμμισε επίσης την ύπαρξη κυκλωμάτων διακινητών που εμπορεύονται την ανθρώπινη ελπίδα. Πρόσθεσε ότι "από την άλλη πλευρά, έχουμε υποχρέωση να εγγυηθούμε τη συνοχή και την αλληλεγγύη της Ε.Ε.".

Ο υπουργός σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη, στο πλαίσιο της συζήτησης που θα γίνει μεταξύ των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, στις Βρυξέλλες, από τη Δευτέρα, να συζητήσει "τους όρους και προϋποθέσεις μιας μακρόχρονης ευρωπαϊκής συνεργασίας" που θα περιλαμβάνει "αυστηρούς κανόνες" και "σταθερό πλαίσιο που θα αφορά το άσυλο στην Ε.Ε., αλλά ταυρόχρονα και μια αναθεώρηση του Κανονισμού "Δουβλίνου ΙΙ", ώστε να λυθούν προβλήματα δημιουργήθηκαν.

Ο κ. Παπουτσής πρόσθεσε: "Προσδοκούμε επίσης, στη συνεργασία της τουρκικής πλευράς, της τουρκικής κυβέρνησης. Ελπίζουμε ότι το ταχύτερο δυνατό θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία επαναπροώθησης των παρανόμων μεταναστών, μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας".

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Μετανάστευσης, Ερικ Μπεσόν, αναφερόμενος στις συνθήκες που επικρατούσαν στον επίσημο χώρο υποδοχής παρανόμων μεταναστών στο Φυλάκιο, υποστήριξε ότι είναι ενδεικτικές, της κατάστασης που επικρατεί "με τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές" προς την Ελλάδα και εξέφρασε την αλληλεγγύη της χώρας του και την επιθυμία της να βοηθήσει, ώστε να βρεθούν λύσεις.

"Θα πρέπει να συζητήσουμε από Δευτέρα, στις Βρυξέλλες για λύσεις που θα είναι μακροχρόνιες. Η Ευρώπη πρέπει να βρει λύσεις", τόνισε ο κ. Μπεσόν. Το "θαυμασμό" του για την άψογη συνεργασία και τη συνδρομή που παρέχουν στους ευρωπαίους συνοριοφύλακες, εξέφρασε προς τις ελληνικές αρχές ο εκτελεστικός διευθυντής frontex, Ίλκα Λαϊτίνεν.

Νωρίτερα, τους έλληνες και τους ευρωπαίους συνοριοφύλακες, επί τω έργω, επισκέφθηκαν σε περιοχή της Νέας Βύσσας, οι δύο υπουργοί και η επίτροπος της ΕΕ, συνοδευόμενοι από υπηρεσιακούς παράγοντες της ΕΛΑΣ, και τους ευχήθηκαν επιτυχία στα καθήκοντά τους. Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν στρατιωτικό φυλάκιο της περιοχής κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Έχουμε την ελπίδα ότι η αποστολή θα εκπληρώσει το έργο της. Διαθέτουμε ικανούς και έμπειρους άνδρες, εξαιρετικό τεχνολογικό εξοπλισμό και όλα τα μέσα. Η ανάπτυξη της δύναμης έγινε μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο και ταχύτερα. Βεβαίως, ο έλεγχος των συνόρων, όσο εντατικός κι εάν είναι, αποτελεί μόνο ένα μέρος του προβλήματος, που έχει πολλές διαστάσεις και απαιτεί γενικότερες λύσεις» δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Ιλκα Λαΐτινεν.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων τόνισε ότι η αποστολή των RABIT «είναι προσωρινού χαρακτήρα, με χρονοδιάγραμμα, έως το τέλος του χρόνου». Σημείωσε επίσης, ότι η παρουσία της δύναμης φιλοδοξεί να συμβάλει στην κατεύθυνση «αποθάρρυνσης και αποτροπής» των λαθρομεταναστών που επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα από τον Έβρο, αλλά στέλνει επίσης μηνύματα σε όλες τις χώρες, "είτε είναι, είτε όχι, μέλη της ΕΕ να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αναλάβουν τις ευθύνες τους" για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Το κλιμάκιο επισκέφθηκε στο Φυλάκιο του Έβρου, έναν από τους τέσσερις επίσημους καταυλισμούς υποδοχής και φιλοξενίας παράνομων μεταναστών, που έχει δημιουργήσει η ελληνική πολιτεία.