Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Το πιο ανατρεπτικό debate μεταξύ των υποψηφίων Περιφερειαρχών ΑΜ-Θ

Απαντάνε όλοι και για όλα σε έντεκα κοινά ερωτήματα
 Τι λένε για Μνημόνιο, Εφετείο, ΔΠΘ, λαθρομετανάστες, χρυσό, Μπουργκάς;
Πόσο καλά ξέρουν να μαγειρεύουν; Πως χαρακτηρίζουν εαυτούς και αντιπάλους;
             ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Δύο και σήμερα μας έμειναν για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και όπως την προηγούμενη φορά, το «Φλιτζάνι» οργανώνει το πιο πρωτότυπο ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων Περιφερειαρχών της ΑΜ-Θ. Συνολικά το «Φλιτζάνι» έθεσε φέτος σε κάθε έναν από τους υποψηφίους μια ενδεκάδα ερωτημάτων, που απευθύνθηκαν προς όλους. Ωστόσο, ζήτησε από κάθε υποψήφιο να απαντήσει σε δέκα μόνο από αυτά και να βγάλει «κόκκινη κάρτα» στο ένα.

Το να μην απαντηθεί μία ερώτηση δεν είναι μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση του υποψηφίου. Το «Φλιτζάνι» ξεκαθάρισε ότι αν απαντηθούν από κάποιον και οι έντεκα ερωτήσεις, τότε η στήλη θα υποχρεωθεί να μην δημοσιεύσει την απάντησή του στην ενδέκατη και τελευταία ερώτηση.

Παράλληλα, το «Φλιτζάνι» ζήτησε από κάθε υποψήφιο περιφερειάρχη να μην ξεπεράσει η κάθε απάντησή του τις 31 λέξεις. Αν κάποια ξεφύγει από αυτό το όριο, τότε ο υποψήφιος «καίγεται», η απάντηση που δημοσιεύεται θα σταματά στην 31η λέξη, θα την ακολουθεί το σήμα [...] (που σημαίνει ότι δεν ολοκληρώθηκε στον απαιτούμενο χώρο) χωρίς τις επόμενες λέξεις της απάντησης.

Έτσι έχετε την ευκαιρία να συγκρίνετε θέσεις και προτάσεις πάνω στα θέματα που έθεσε η στήλη. Καλή σας ανάγνωση. Το πιο πρωτότυπο ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων Περιφερειαρχών της ΑΜ-Θ μόλις αρχίζει...


Η ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ:

1. Οι περιφερειακές αυτές εκλογές είναι τελικά μόνο αυτοδιοικητικές ή έχουν και δημοψηφισματικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση και την πολιτική του μνημονίου, όπως αναφέρουν τις τελευταίες ημέρες όλα σχεδόν τα κόμματα;


2. Ποια θα χαρακτηρίζατε ως τα τρία σημαντικότερα προβλήματα αυτήν την στιγμή στην ΑΜ-Θ; Αν μ’ ένα μαγικό ραβδί είχατε τη δυνατότητα να επιλύσετε αύριο κιόλας ένα και μόνο από αυτά, ποιο θα ήταν; Τώρα που δεν έχετε, τι θα κάνετε για να το λύσετε, αν εκλεγείτε;

3. Συμφωνείτε με το αίτημα των οικονομικών παραγόντων από την Καβάλα και την Δράμα για εξίσωση των αναπτυξιακών κινήτρων με αυτά της Θράκης;

4. Συμφωνείτε με την απόφαση της Συγκλήτου του Δημοκριτείου για επέκτση του Πανεπιστημίου πέρα από την Θράκη με ίδρυση σχολών και στην Αν. Μακεδονία; Συμφωνείτε με την ίδρυση Εφετείου Ανατολικής Μακεδονίας με έδρα την Καβάλα ή την Δράμα; Ναι ή όχι και γιατί; Αν ναι, σε ποια πόλη;

5. Συμφωνείτε με την επένδυση των Χρυσορυχείων Θράκης στο Πέραμα Έβρου, που προκαλεί περιβαλλοντικές ανησυχίες αλλά θα φέρει θέσεις εργασίες στην περιοχή; Αντιστοίχως, πρέπει πάση θυσία να προχωρήσει ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη;

6. Με ποιους τρόπους μπορεί η περιφερειακή αυτοδιοίκηση να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του μείζονος θέματος της παράνομης εισόδου μεταναστών από τον Έβρο;

7. Ποια είναι η γνώμη σας για την ίδρυση «τουρκικών» σωματείων στην Θράκη, στην οποία αντιδρά σθεναρά τα τελευταία χρόνια ο Αρειος Πάγος παρά την καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων;

8. Ποιες τρεις προσωπικότητες της ΑΜ-Θ θαυμάζετε και θα θέλατε να τιμήσετε ως ο πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης; Με ποιες εν ζωή τρεις προσωπικότητες εκτός της ΑΜ-Θ θα θέλατε να κάνετε τον ίδιο και γιατί;

9. Επειδή είναι πολύ της μόδας η μαγειρική, αλλά όλοι οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες είσαστε άνδρες, αλήθεια, ξέρετε να μαγειρεύετε; Ποια είναι η σπεσιαλιτέ σας; Ποιο είναι το αγαπημένο σας φαγητό; Και ποιο το αγαπημένο σας στέκι για φαγητό στην ΑΜ-Θ;

10. Μπορείτε να μου χαρακτηρίσετε με τρεις μόνο λέξεις τον καθέναν από τους συνυποφηφίους σας για την θέση του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ και ακολούθως να κάνετε το ίδιο για τον εαυτό σας αλλά να περιγράψετε και το μεγαλύτερο ελάττωμά σας;

11. Τέλος, στον χώρο των 31 λέξεων που έχετε για κάθε απάντηση, θα ήθελα σε πρώτο πρόσωπο να εξηγήσετε σ’ έναν πιθανό ψηφοφόρο σας για ποιο λόγο εκτιμάτε πως πρέπει να σας ψηφίσει...





ΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ («Κοινωνική Συμμαχία», ΠαΣοΚ):

1. Οι πολίτες θα επιλέξουν τους τοπικούς τους άρχοντες και θα ψηφίσουν για τον τόπο τους. Όσοι επιδιώκουν μέσα από αρνήσεις να κάνουν μόνο κομματικές καταγραφές βρίσκονται μακριά από την ζώσα πραγματικότητα.

2. Είμαι πολιτικός και όχι φακίρης. Κανείς δεν πιστεύει πλέον σε μαγικές συνταγές. Η συστηματική δουλειά και η γνώση των προβλημάτων είναι η απάντηση. Η δημιουργία προϋποθέσεων απασχόλησης είναι η προτεραιότητα.

3. Η διάχυση των αναπτυξιακών κινήτρων σε ολόκληρη την περιφέρεια στην κατεύθυνση της ισόρροπης ανάπτυξης και της αντιμετώπισης των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων είναι προγραμματική μας δέσμευση.

4. Μιλάμε για ενιαία περιφερειακή συνείδηση. Μιλάμε για σύνθεση συνειδήσεων και όχι άθροισμα νομών. Κάθε αίτημα που συμβάλει στην περιφερειακή ανάπτυξη και συναποφασιστεί από όλους ως τέτοιο θα στηριχθεί.

5. Το όχι σε επενδύσεις που δεν προστατεύουν την περιβαλλοντική αειφορία είναι όχι των τοπικών κοινωνιών και φυσικά πολιτική κοινωνική δέσμευση. Ο αγωγός είναι υπερεθνικό ζήτημα και ως τέτοιο θα το αντιμετωπίσουμε.

6. Το πρόβλημα δεν επιλύεται με τοπικές ή περιφερειακές δυνάμεις αλλά προϋποθέτει διακρατική δράση και ευαισθησία. Η άφιξη της FRONTEX στον Έβρο είναι θετικό βήμα.

8. Θα μιλήσω για εκτός της περιφέρειας αναφέροντας τον Νοάμ Τσόμσκι,τον Νέλσων Μαντέλα και τον Γιάννη Μητράκα Θράκα στην καταγωγή. Δεν χρειάζεται αιτιολόγηση.

9. Μαγειρεύω όπως λένε οι φίλοι μου καταπληκτική ομελέτα. Μ αρέσει το ψάρι. Οι ταβερνούλες στην περιφέρεια αγαπημένοι χώροι με καλές παρέες πάντα.

10. Ποτέ μου και σε καμία προεκλογική αναμέτρηση δεν χαρακτήρισα συνυποψηφίους μου. Η ανθρώπινη ευαισθησία μου είναι το χαρακτηριστικό της ιδιοσυγκρασίας μου πλεονέκτημα και μειονέκτημα ταυτόχρονα ανάλογα με την οπτική.

11. Οι πολίτες της Ροδόπης με ξέρουν 16 χρόνια τώρα. Η πολιτική μου πορεία και οι δεσμεύσεις της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ είναι οι λόγοι που προτείνω για να στηρίξουν το συνδυασμό .



ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ («Περιφερειακή Αναγέννηση», ανεξάρτητος με στήριξη από ΝΔ):

1. Μετά το εκβιαστικό δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν νοθευτεί. Η κοινωνία πρέπει να επιμείνει στο αναφαίρετο δικαίωμα να επιλέξει ελεύθερα αυτούς που εξυπηρετούν τα πραγματικά της συμφέροντα.

2. Η μη αξιοποίηση του συγκριτικού γεωγραφικού αναπτυξιακού πλεονεκτήματος, η ανεργία, η φτώχια, η υποαπασχόληση των καταστημάτων, οι ασύνδετες με την περιοχή μορφές ανάπτυξης. Μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν. Μόνο όραμα, σχέδιο, δουλειά.

3. Η Περιφέρεια πρέπει να χτιστεί στη λογική της περιφερειακής ενότητας και συνείδησης για υψηλή αποτελεσματικότητα με ίση και δίκαιη μεταχείριση προς όλους.

4. Ας σταθούμε σε εκείνα που ενώνουν, όχι αυτά που χωρίζουν. Είμαι υπέρ να συνενωθούν τα δύο Ιδρύματα. Για το Εφετείο ας παρθεί όποια απόφαση από το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης.

5. Σε ότι βλάπτει το περιβάλλον λέμε όχι. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, γνώμονάς μας για τέτοια ζητήματα είναι η άποψη της τοπική κοινωνίας.

6. Δεν έχει αρμοδιότητες και λυπάμαι που ο Παπουτσής έρχεται στην Ορεστιάδα τώρα , πριν τις εκλογές, ενώ καταντήσαμε ξέφραγο αμπέλι. Έπρεπε να είχαν δει το ζήτημα της ασφάλειας κατοίκων και συνόρων.

7. Σταθερή μου θέση ο σεβασμός στο συντάγματος της χώρας αλλά και στις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, που πρέπει να τηρούνται όπως έχουν οριοθετηθεί από διεθνή φόρουμ όπου είναι μέλος η χώρα.

9. Την μαγειρική την... αποφεύγω. Μου αρέσει όμως να απολαμβάνω την τοπική κουζίνα. Ιδίως τις θρακιώτικες πίτες. Στέκια; Μου αρέσει η ορεινή περιοχή Σταυρούπολης, τα στενά Νέστου και φυσικά η Παλιά Πόλη.

10. Δεν θα ήθελα να χαρακτηρίσω κανέναν, με την ένταση των ημερών θα είμαι υποκειμενικός. Ο ίδιος είμαι άνθρωπος της δουλειάς, της οργάνωσης, του αποτελέσματος. Μειονέκτημα: Παθιάζομαι, παραμερίζοντας την προσωπική μου ζωή.

11. Έχουμε αποδείξει στα 12 χρόνια στη Νομαρχία Ξάνθης ότι είμαστε αποτελεσματικοί, σχεδιάζουμε ρεαλιστικά, πιστεύουμε στις δυνατότητες των ανθρώπων. Έχουμε σχέδιο, όραμα, ψυχική δύναμη και δυνατότητα υλοποίησης μέσα από σκληρή δουλειά.




ΤΑΚΗΣ ΧΑΡΙΤΟΥ («Αριστερή Οικολογική Συνεργασία», ΣυΡιζΑ)

1. Όταν μιλούσαμε για τον πολιτικό χαρακτήρα ήταν περίπου σαν αμαρτία. Σήμερα ο κ. Πρωθυπουργός αναγκάζεται να γευτεί το γλυκό πιοτό της αμαρτίας προκειμένου να αποφύγει το πικρό ποτήρι της λαϊκής αποδοκιμασίας.

2. Ανεργία, περιβάλλον, δικαιώματα.
Ανεργία. Διαμόρφωση και διεκδίκηση ενός ριζικά διαφορετικού μοντέλου περιφερειακής ανάπτυξης, για τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας. Διεκδίκηση ασπίδας κοινωνικής αλληλεγγύης - προστασίας των ανέργων με μακροχρόνια αξιοπρεπή επιδόματα.

3. Πιστεύουμε στη βιώσιμη ισόρροπη αειφόρα ανάπτυξη, χωρίς ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Τα αναπτυξιακά κίνητρα είναι μια μόνο στιγμή στην πορεία μιας επιχείρησης. Κίνητρα δόθηκαν, κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις γνωρίσαμε, θέσεις εργασίας αναζητούμε.

4. Είμαστε σε αντίστροφη κατεύθυνση. Επίκειται «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ας μην καλλιεργούμε ψεύτικες ελπίδες. Μας ενδιαφέρει η ταχύτερη και με λιγότερο κόστος απονομή δικαιοσύνης, ανεξάρτητα από το πόσα Εφετεία θα έχουμε.

5. Πάση θυσία δεν πρέπει να γίνουν οι δύο «επενδύσεις». Οι θέσεις εργασίας «παραφουσκωμένες» από τις εταιρείες είναι μελλοντικές θέσεις ανεργίας. Διεκδικούμε θέσεις εργασίας με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον για αειφόρο ανάπτυξη.

6. Διεκδικώντας μια άλλη μεταναστευτική πολιτική για τη χώρα, χωρίς τους «κυνηγούς κεφαλών» της FRONTEX. Διασφαλίζοντας αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας και όχι «φυλάκισης» για όσο διάστημα μένουν στα Κέντρα κράτησης.

7. Η χώρα μας δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την αναγνώριση των Διεθνών Συνθηκών και το σεβασμό των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αντίθετα θα είναι ένα βήμα στην εμβάθυνση της Δημοκρατίας.

9. Φιλέτο κοτόπουλο... Δεν μας αρέσει η μαγειρική στην πολιτική, που είναι στη μόδα με μεταγραφές εκατέρωθεν. Πορευόμαστε με αρχές, με αξίες. Αισιοδοξούμε ότι και οι πολίτες δεν θα κάνουν εκπτώσεις.

10. Σέβομαι τα πρόσωπα ανεξάρτητα από προτερήματα και ελαττώματα. Ας αξιολογηθούν ως εκφραστές πολιτικών και κομματικών στηρίξεων και από τα έργα τους. Εμείς δώσαμε ένα σαφές μήνυμα και ένα αγωνιστικό δείγμα γραφής.

11. «Αποδοκίμασε τις πολιτικές που νοιώθεις να σε πλήττουν, στείλε από τ΄ ΑΡΙΣΤΕΡΑ μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Συναντηθήκαμε στους κοινωνικούς αγώνες, στα κινήματα για το περιβάλλον, θέλουμε να συναντηθούμε και στην κάλπη».



ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΚΡΗΣ («Οικολογική Αλληλεγγύη», Οικολόγοι Πράσινοι)

1. Η Οικολογία Αλληλεγγύη αναλαμβάνει την ευθύνη να μην σπαταλήσει αυτές τις εκλογές σε διληματικού χαρακτήρα ζητήματα κεντρικής πολιτικής. Επιμένει: οι εκλογές αυτές καλούνται να δώσουν τον προσανατολισμό διεξόδου από την κρίση [...]

2. Το σημαντικότερο πρόβλημα της περιφέρειας είναι το υφιστάμενο μοντέλο ανάπτυξης που μας έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα που έχουν να κάνουν με έλλειψη εργασίας, υποβάθμιση του περιβάλλοντος, και έλλειψη κοινωνικής συνοχής. Το [...]

3. Ως περιφέρεια είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να ισχύουν αλλά μέτρα και σταθμά. Όμως, το αναπτυξιακό μοντέλο και τα κίνητρά του όντας σε λάθος κατεύθυνση, δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ούτε στην [...]

4. Προτείνουμε την ίδρυση Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Καβάλα και Οικοτουριστικών Δασοκομικών σπουδων στην Δράμα. Όσον αφορά στο Εφετείο, σαφώς και πιστεύουμε ότι πρέπει να αποφεύγονται οι περιττές μετακινήσεις, οι [...]

5. Είναι σαφής η αρνητική στάση μας τόσο για το ορυχείο χρυσού όσο και για τον αγωγό καθώς είναι πολύ περισσότερες οι θέσεις απασχόλησης που θα απειλήσουν από αυτές που θα δημιουργήσουν.

6. Η διαμόρφωση μιας ανθρώπινης αλλά καθαρής πολιτικής υποδοχής μπορεί να περιορίσει τα συμφέροντα των «δουλεμπόρων» και των προσδοκιών των μεταναστών, με αποτέλεσμα ακόμα και αν δεν μειώσει τον αριθμό, να αξιοποιήσει [...]

7. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι βάση για την ειρηνική συνύπαρξη των πολιτισμών και την αρμονική ένταξη των μειονοτικών κοινοτήτων στην Ελληνική Πολιτεία.

8. Την Μαρία Καλλή που άλλωστε είχε προταθεί και για Νόμπελ Ειρήνης, τον Κυριάκο Δοματζόγλου, ψυχή του οικολογικού κινήματος, την Κατερίνα Γεροστεργίου. Τον Μίκη Θεωδωράκη, τον Μιχάλη Δεκλερή, τον Ντανιελ Κον Μπετιτ.

9. Λατρεύω το καλό φαγητό, αυτό άλλωστε φαίνεται. Μου αρέσει να πειραματίζομαι με ειδικότητα σε μακαρονάδες και πίτες. Ποιο στέκι; Η Ξανθίπη στην Ξάνθη και το Αλάτι και Πιπέρι στην Χρυσούπολη προσφέρουν [...]

11. Η πρόταση για μιά βιώσιμή ευημερία που καταθέτουμε είναι η αφετηρία να ενεργοποιηθεί ο πολίτης, να αυτοργανωθεί, να δικτυωθεί για να πάρει την ζωή του στα χέρια και να βάλει φρένο [...]



ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΤΣΙΔΗΣ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ):

1. Έχουν διαψηφισματικό χαρακτήρα και πρώτος στόχος είναι να πετύχουμε μία πολιτική ήττα για το κυβερνητικό στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ που διαχειρίζεται τη χειρότερη επίθεση σε βάρος της εργατικής τάξης εδώ και δεκαετίες.

2. Ανεργία, κλείσιμο εργοστασίων, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας (Ο.Σ.Ε.). Μιας και τα παραπάνω συνδέονται θα ξεκινούσαμε κινητοποιήσεις με στόχο τον εργατικό έλεγχο τραπεζών, εργοστασίων κλπ και την εξάλειψη της ανεργίας.

3. Ναι.

4. Ναι και να προσθέσουμε την ελεύθερη πρόσβαση σε όλους και την εναντίωσή μας στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Δημόσια και δωρεάν καθολική παιδεία. Για το Εφετείο, γεωγραφικά και μόνο, πιο συνετό θα ήταν [...]

5. Είμαστε αντίθετοι στην εγκατάσταση τους. Το μόνο που θα φέρουν είναι τη ρύπανση και το θάνατο κι όχι «θέσεις εργασίας». Έχουμε, άλλωστε και το παράδειγμα της Ουγγαρίας με την κόκκινη λάσπη [...]

6. Είμαστε ενάντια στα ρατσιστικά πογκρόμ και τη FRONTEX που θα μετατρέψουν τα σύνορα στον Έβρο σε νεκροταφείο μεταναστών. Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών.

7. Είμαστε ενάντια σε κάθε διάκριση απέναντι στη μειονότητα της Θράκης, απαιτούμε ίσα δικαιώματα για όλους.

9. Η λιτότητα και οι περικοπές μας έχουν κάνει, να μας μοιάζουν αυτά μακρινό όνειρο. Μαγειρεύουμε τα απαραίτητα για να ζήσουμε.

10. Η απάντηση είναι πολιτική και δεν μπορεί να απαντηθεί σε 31 λέξεις.

11. Το ζήτημα δεν είναι προσωπικό. Είναι πολιτικό. Τους καλούμε όλους να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΙΑ σαν ψήφο διαμαρτυρίας απέναντι στην κυβερνητική πολιτική των ΠΑΣΟΚ- ΝΔ- ΛΑΟΣ.



ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΡΕΛΛΗΣ («Λαϊκή Συσπείρωση», ΚΚΕ):

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (ΚΚΕ), αν και του είχαμε στείλει εγκαίρως τις ερωτήσεις την ίδια ώρα με τους υπόλοιπους συνυποψηφίους του σε e-mail που μας είπε τηλεφωνικά ο ίδιος και του εξηγήσαμε και προφορικά την διαδικασία, μέχρι την ώρα που έπρεπε να παραδώσει ύλη η στήλη δεν είχε απαντήσει και δυστυχώς δεν απαντούσε και στο κινητό του τηλέφωνο, στις αλλεπάλληλες οχλήσεις μας.


Πηγή:  http://www.flitzani.gr/