Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Αδικαιολόγητη η επιχειρησιακή σύμβαση της Νεογάλ κατά την Επιθεώρηση Εργασίας

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ


Αρνητική είναι η γνωμάτευση του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας, η συνεδρίαση του οποίου ξεκίνησε το πρωί σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας, για την επιχειρησιακή σύμβαση της ΝΕΟΓΑΛ Δράμας. Το ΣΕΚΕΕ εκτιμά ότι τα στοιχεία που υποβλήθηκαν με την αιτιολογική έκθεση, δεν είναι επαρκούν ώστε να κρίνεται δικαιολογημένη η κατάρτιση Ειδικής Επιχειρησιακής Σύμβασης.

Το Συμβούλιο εξέτασε μεταξύ άλλων την Ειδική Επιχειρησιακή Σύμβαση που είχε συνάψει στις 29 Δεκεμβρίου η γαλακτοβιομηχανία Δράμας ΝΕΟΓΑΛ με το σωματείο των εργαζομένων και η οποία προβλέπει την μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 9% για την επόμενη διετία.

Πρέπει να αναφερθεί, ότι και η ίδια η εταιρεία είχε δεχθεί δια του εκπροσώπου της κ. Χριστοφόρου Σεβαστίδη "ότι η συγκεκριμένη σύμβαση υπεγράφη προληπτικά, γιατί η επιχείρηση διαβλέπει το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, που σίγουρα θα είναι δύσκολο".

Την ακύρωση της συμφωνίας στη ΝΕΟΓΑΛ ΑΕ Δράμας για ειδική επιχειρησιακή σύμβαση είχε ζητήσει και η ΓΣΕΕ.


Η γνωμοδότηση της Επιθεώρησης Εργασίας



Έχοντας υπ’ όψιν:


1. Τις διατάξεις του Π.Δ. 368/1989 «Οργανισμός του Υπουργείου Εργασίας» (ΦΕΚ 163Α΄/16-6-1989).


2. Τις διατάξεις του Ν. 2639/1998 «Ρύθμιση εργασιακών σχέσεων, σύσταση Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 205Α΄/2-9-1998), όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν.


3. Τις διατάξεις του Π.Δ. 136/99 «Οργάνωση Υπηρεσιών Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας» (ΦΕΚ 134Α΄/3-6-1999).


4. Τις διατάξεις του Ν. 3899/2010 «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας».


5. Την υπ’ αριθμ 30003/03.01.2001 εγκύκλιο του Ειδικού Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.


6. Την υπ’ αριθμ. Πρωτ. 2038/31.12.2010 κοινή αιτιολογική έκθεση της ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΔΡΑΜΑΣ Α.Ε «ΝΕΟΓΑΛ» και του αρμόδιου κατά νόμο σωματείου εργαζομένων για κατάρτιση ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης.


7. Τα προσκομισθέντα συμπληρωματικά στοιχεία της εταιρείας (ισολογισμοί των ετών 2007, 2008 και 2009, η κατάσταση προσωπικού και η απάντηση επί των ζητηθέντων από το ΣΚΕΕΕ συμπληρωματικών στοιχείων επί της αρχικής αιτιολογικής έκθεσης)


8. Το υπ. αρίθμ. 1/12..01.2011 έγγραφο του Τ.Κ.Ε. Δράμας σχετικό με την παροχή πληροφοριών και στοιχείων που σχετίζονται με τη σύναψη της Ε.Ε.Σ.Σ.Ε. σύμφωνα με το άρθρο 13, παρ 3 του Ν. 3899 /2010, στην επιχείρηση με την επωνυμία ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΔΡΑΜΑΣ Α.Ε «ΝΕΟΓΑΛ».


9. Την χρηματοοικονομική ανάλυση λογιστικών καταστάσεων της εν λόγω εταιρείας.


10. Τους όρους αμοιβής και εργασίας των απασχολούμενων στην εν λόγω επιχείρηση που ακολουθούν δύο(2) διακριτές Σ.Σ.Ε μία που αφορά στις επιχειρήσεις Παστερίωσης Γάλακτος και μία που αφορά στο προσωπικό των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων.


11. Το υπ. αρίθμ 1/12.01.2011 πρακτικό συνεδρίασης του Σ.Κ.Ε.Ε.Ε.



ΓΝΩΜΟΔΟΤΟΥΜΕ


Μετά από συνεδρίαση μας που έγινε σήμερα, Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 12.00, και την διεξοδική ανάλυση όλων των προσκομισθέντων στοιχείων ομόφωνα γνωμοδοτούμε:


1. Το δικαίωμα που χορηγεί ο νέος νόμος δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ασκείται καταχρηστικά. Οφείλουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να σταθούν με υπευθυνότητα απέναντι στην εφαρμογή του και η δυνατότητα που δίνεται μέσω αυτού να ασκηθεί με φειδώ και με γνώμονα το σφαιρικότερο συμφέρον. Μόνον έτσι θα κερδηθεί στην πράξη ο σεβασμός στη νέα αυτή νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να εδραιωθεί στην εργασιακή συνείδηση και να καταστεί πυλώνας στήριξης της ελληνικής οικονομίας.


2. Η οικονομική κατάσταση της εν λόγω εταιρείας κρίνεται ως ιδιαίτερα υγιής ενώ είναι αξιοσημείωτη η διάρκεια και η διαχειριστική σταθερότητα που σημειώνει η Εταιρεία, τουλάχιστον κατά την τελευταία τριετία για την οποία αξιολογήθηκε. Εξετάζοντας τους ισολογισμούς και τις καταστάσεις αποτελεσμάτων χρήσης της για τα έτη 2007-2009 προκύπτει ότι:

· Η Εταιρία διαθέτει πολύ μεγάλη ρευστότητα, όπως αυτή αποτυπώνεται από τα διαθέσιμά της που αγγίζουν τα € 11 εκατ. Το ποσό αυτό, το οποίο αντιστοιχεί στο 60% του ετήσιου κύκλου εργασιών της και είναι περίπου 1,5 φορές υψηλότερο από τις υποχρεώσεις της, την καθιστά ιδιαίτερα ασφαλή σε ενδεχόμενη συγκυριακή συρρίκνωση των αποτελεσμάτων της.


· Διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή βάση καθώς τα ίδια κεφάλαιά της υπερκαλύπτουν τα δανειακά της κατά 6,35 φορές και τις συνολικές της υποχρεώσεις κατά 2,35 φορές.


· Το λειτουργικό της περιθώριο (EBITDA) διαμορφώνεται στο 19,33%, 21,57% και 17,64% για τα έτη 2007, 2008 και 2009. Το περιθώριο καθαρού κέρδους μετά από φόρους διαμορφώνεται στο 8,90%, 8,78% και 8,26% αντίστοιχα.


· Ο Δείκτης κάλυψης τόκων ανήλθε για το 2009 στο 11,76 (φορές), μέγεθος ιδιαίτερα υψηλό και πολύ μακριά από τη ζώνη κινδύνου.


· Δραστηριοποιείται σε έναν κλάδο που δεν χαρακτηρίζεται από κυκλικότητα και συνεπώς δεν αναμένονται ακραίες μεταβολές στον κύκλο εργασιών από τη μία χρονιά στην άλλη, παρά μόνο αν συντρέχουν έκτακτοι λόγοι (όπως διατροφική κρίση, ή κρίση αξιοπιστίας για την ποιότητα των προϊόντων της εταιρίας κ.λπ). Ωστόσο, ένας τέτοιος κίνδυνος είναι ανεξάρτητος από τη φάση στην οποία βρίσκεται η οικονομία μιας χώρας.


Με την επιφύλαξη σχετικά με την πορεία που έχει καταγράψει η Εταιρία κατά το οικονομικό έτος που μόλις παρήλθε (2010), για το οποίο δεν διαθέτουμε στοιχεία, θεωρούμε ότι δεν πληροί κανέναν από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να την καταστήσουν επισφαλή για τους μετόχους ή τους πιστωτές της.


3. Τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας δεν είναι ικανά να στοιχειοθετήσουν την ύπαρξη επιτακτικής ανάγκης μείωσης του εργατικού κόστους προκειμένου να στηριχθεί η επιχείρηση σύμφωνα με τους όρους της ανταγωνιστικότητας και της βελτίωσης της παραγωγικότητας της.


.