Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Το παρασκήνιο της απόφασης για τα αφορολόγητα καύσιμα στους Κήπους

Σε ποια πασίγνωστη εταιρεία θα αποτελέσει η απόφαση τονωτική ένεση που θα φέρει καθαρά κέρδη 100 εκατ. ευρώ;

Γιατί έχει απογοητευθεί το πρατήριο της BP στην τουρκική πλευρά του Έβρου;


Με το δεξί μπήκε η χρονιά για τον όμιλο της Folli-Follie. Ξαναπήρε την άδεια πώλησης αφορολόγητου πετρελαίου στα σύνορα της χώρας (που της είχε αφαιρεθεί το 2006), διευρύνει την παρουσία της στην συνεχώς ταχέως αναπτυσσόμενη Κίνα και κάνει σχέδια για νέες δραστηριότητες.

Ολα αυτά επιτρέπουν στη διοίκηση να κάνει αισιόδοξες προβλέψεις που μιλούν για έσοδα 1 δισ. ευρώ το 2011 και καθαρά κέρδη 100 εκατ. ευρώ.

Το δώρο πάντως που πήρε η Folli-Follie τα Χριστούγεννα ήταν η άδεια για την επαναλειτουργία των τριών πρατηρίων υγρών καυσίμων στα σύνορα της Ελλάδας και συγκεκριμένα στις περιοχές της Κακαβιάς (αλβανικά σύνορα), των Κήπων (τουρκικά σύνορα) και των Ευζώνων (σύνορα με ΠΓΔΜ) με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Την άδεια είχε η θυγατρική Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών Α.Ε. που πρόσφατα απορρόφησε τις εταιρείες Folli-Follie και Elmec Sport και μετονομάστηκε σε Folli-Follie Group (έχει γενικότερα το δικαίωμα πώλησης αφορολόγητων ειδών σε αεροδρόμια και μεθοριακούς σταθμούς σε πολίτες τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε.). Την έχασε έπειτα από απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Αντώνη Μπέζα, επί Νέας Δημοκρατίας το 2006. Υπήρξαν καταγγελίες ότι τα δύο πρατήρια που λειτουργούσαν τότε αποτελούσαν πηγή λαθρεμπορίου, κάτι που δεν αποδείχθηκε.

Η εταιρεία πάλεψε πολύ για να αντιστρέψει την απόφαση γιατί τη θεωρούσε άδικη και ήταν αποτέλεσμα παρεμβάσεων ξένων ανταγωνιστών. Οπως ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα σε συνέντευξη τύπου ο γενικός διευθυντής της Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών, Γιώργος Βελέντζας, το πρατήριο της ΒΡ στον Εβρο, στην πλευρά της Τουρκίας, ανέβασε τις τιμές και καρπώθηκε τα κέρδη.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο προσέφυγε η εταιρεία διατύπωσε θετική εισήγηση δικαιώνοντάς τη ηθικά, αλλά η υπόθεση δεν ήρθε ποτέ στην ολομέλεια και δεν υπήρξε απόφαση γιατί δεν παρέστη στις συνεδριάσεις το ελληνικό Δημόσιο. Πάντως, η εισήγηση του Συμβουλίου της Επικρατείας έπαιξε ρόλο στην απόφαση της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία των πρατηρίων, εξήγησαν τα στελέχη του ομίλου Folli-Follie.

Για να μην ξαναγίνει το ζήτημα αντικείμενο πολέμου των συμφερόντων του κλάδου η διοίκηση πήρε πρόσθετα μέτρα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Folli- Follie Group, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, ανέφερε ότι τηρούνται αυστηρά όλες οι προϋποθέσεις αγοράς και πώλησης του πετρελαίου κίνησης με στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου, επισημαίνοντας ότι τα πρατήρια είναι συνδεδεμένα με τα τελωνεία.

Ο γενικός διευθυντής της Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, Γιώργος Βελέντζας, χαρακτήρισε υπερβολικές αντιδράσεις των πρατηριούχων. Απέκλεισε ότι μπορεί να συμβούν τέτοια φαινόμενα, αφού τα πρατήρια θα προμηθεύουν μόνο πετρέλαιο κίνησης και όχι βενζίνη.

Προβλέψεις εσόδων από τις πωλήσεις των πρατηρίων δεν έκανε η διοίκηση. Την τελευταία χρονιά που υπήρχε η δραστηριότητα τα έσοδα ήταν 16,5 εκατ. ευρώ.


Πηγή:   http://www.enet.gr/