Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Τι έγινε στη συνάντηση Βαρθολομαίου - Αρίντς στο Φανάρι;

Ιστορική επίσκεψη του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο
Και τηλεφωνική συνομιλία του προκαθημένου της Ορθοδοξίας με τον ΥΠΕΞ Δημ. Δρούτσα
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Την επιθυμία της τουρκικής κυβέρνησης για «ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών» επανέλαβε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς στη συνάντηση που είχε στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, μέλη της Ιεράς Συνόδου και την ηγεσία της ελληνορθόδοξης μειονότητας της Κωνσταντινούπολης.

Ο κ.Αρίντς ευχήθηκε, εκ μέρους της κυβέρνησης, στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για το νέο έτος και συζήτησε μαζί του εκκρεμή θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον συνομιλητή του για την εξέλιξη της υπόθεσης του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, αλλά υπενθύμισε ότι φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ημέρα που έκλεισε η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης σημείωσε ότι στο θέμα του Ορφανοτροφείου «εφαρμόστηκε ο νόμος και οι δικαστικές αποφάσεις».

Ο κ.Αρίντς έμεινε στο Φανάρι για περισσότερο από μία ώρα και είχε την ευκαιρία εκτός της κατ' ιδίαν συνάντησης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, να γνωρίσει και μέλη της Συνόδου, όπως τους μητροπολίτες Μοσχονησίων Αποστόλο και Φιλαδελφείας Μελίτωνα, καθώς και τον αρχιγραμματέα της Συνόδου, αρχιμανδρίτη Ελπιδοφόρο, τον πρωτοσύγκελλο του Πατριαρχείου, αρχιμανδρίτη Στέφανο και άλλους.

Στο Φανάρι υποδέχθηκαν τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης και ο Παντελής Βίγκας, εκπρόσωπος των μειονοτήτων στο ΔΣ της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, καθώς και πολλοί από τους προέδρους των κοινοτήτων.

Η συμβολική κίνηση της επίσκεψης του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης στο Φανάρι, επισφραγίζει τις μεγάλες αλλαγές που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Τουρκική Δημοκρατία.

Ανάλογη επίσκεψη στο Φανάρι έγινε μόνο μία φορά στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας, το 1952, με την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές. Εκτοτε, και ιδιαίτερα όσο μεγάλωνε η επιρροή των στρατιωτικών στην Τουρκία επιβαλλόταν η άποψη ότι το Πατριαρχείο είναι ένας θεσμός υπαγόμενος στον αντινομάρχη της Κωνσταντινούπολης.


Επικοινωνία Δρούτσα-Πατριάρχη

Εντωμεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο προκειμένου να ανταλλάξουν ευχές για τη νέα χρονιά.

Με την ευκαιρία της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο υπουργός ενημερώθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τη σημερινή συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης κ. Μπουλέντ Αρίντς. Ο κ. Δρούτσας εξέφρασε την ελπίδα η συμβολική αυτή επίσκεψη στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που ακολουθεί κάποιες πρόσφατες θετικές ενέργειες εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να συνοδευτεί σύντομα από ουσιαστικότερα βήματα για την αντιμετώπιση των χρονιζόντων προβλημάτων που συνεχίζουν να δημιουργούν προσκόμματα στη λειτουργία και απειλούν την ίδια την επιβίωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.


Πηγή:  http://www.in.gr/

.