Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2011

Μικρό καλάθι κρατά οι Κομισιόν για τον φράχτη στον Έβρο

Οι ενστάσεις που διατύπωσε η αρμόδια Επίτροπος για το τείχος στα σύνορα

Μετά την ανακοίνωση της ΝΔ, έντονες αντιδράσεις και από το ΚΚΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΛΑΟΣ
        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


«Βραχυπρόθεσμο μέτρο» χαρακτήρισε η Κομισιόν την κατασκευή φραχτών για την ανάσχεση της λαθρομετανάστευσης.

Επιφυλακτική εμφανίζεται η Κομισιόν ως προς την πρόθεση του αρμόδιου υπουργείου να προχωρήσει στην κατασκευή φράχτη στον Έβρο και ο εκπρόσωπος της αρμόδιας για τις εσωτερικές υποθέσεις επιτρόπου, Σεσίλιας Μαλστρομ, αν και διευκρίνισε ότι η Επιτροπή δεν έχει ενημερωθεί επισήμως για τις προθέσεις της κυβέρνησης, επισήμανε πως η κατασκευή φραχτών και τοίχων έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν ότι είναι ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο, το οποίο δεν συμβάλει στη συνολική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Μικέλε Τσερκόνε εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει το συντομότερο δυνατό τελική συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία, στις εν εξελίξει και εντατικοποιημένες προσπάθειες που διεξάγονται, ώστε τελικά να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και οι μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις προς την Ελλάδα.

Ο κ. Τσερκόνε είπε ότι αυτό που κατέστησε σαφές η Επιτροπή στις ελληνικές αρχές είναι ότι στην Ελλάδα χρειάζεται να υπάρξουν ισχυρές και μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των συνόρων, την καλύτερη αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων και τη δημιουργία ενός ισχυρού συστήματος ασύλου.


Σφοδρή επίθεση από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «ο φράχτης που σχεδιάζει να κατασκευάσει στον Έβρο μόνο πιο απάνθρωπη και αδιέξοδη μπορεί να κάνει την αντιμετώπιση των μεταναστών και προσφύγων» και προσθέτει ότι αυτό δεν θα σταματήσει τη μαζική μετανάστευση και προσφυγιά, όπως δεν την σταμάτησε και το τείχος στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να λύσει το πρόβλημα της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού μεταναστών, θα απελευθέρωνε την έξοδό τους προς τις χώρες της ΕΕ, κάτι που το μεγαλύτερο μέρος τους επιθυμεί, και δεν θα μετέτρεπε τη χώρα διαρκώς σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών».

Η εφαρμογή του κανονισμού του Δουβλίνου, οι βάρβαρες συμφωνίες και οδηγίες της ΕΕ, που οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ εφαρμόζουν, η παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στη Frontex, μετατρέπουν τη χώρα σε εμπροσθοφυλακή της ΕΕ κατά των μεταναστών που η ΕΕ δεν επιθυμεί, την ώρα που ΕΕ και κυβερνήσεις συμβάλλουν με την πολιτική τους στην όξυνση του μεταναστευτικού φαινομένου, καταλήγει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: «Οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη περί σχεδιασμού δημιουργίας φράχτη στον Έβρο αποτελούν ένα νέο ρατσιστικό κρεσέντο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων.

Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης εντάσσεται σε μια συνολική πολιτική εξόντωσης των μεταναστών και των προσφύγων, που προσπαθεί με μέτρα καταστολής να καταστήσει την Ελλάδα προπύργιο της Ευρώπης-φρούριο, όπως επιτάσσουν η Συνθήκη του Δουβλίνου και άλλες ευρωπαϊκές αποφάσεις. Στην πράξη, ενισχύονται τα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων που αυξάνουν τις τιμές διαπεραίωσης των μεταναστών και συμβάλλουν έμμεσα αλλά σαφώς στην εξαθλίωσή τους

Οι ροές μεταναστών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη δεν μπορούν να ανακοπούν σε μεσομακροπρόθεσμη βάση, ούτε με την καταστολή, ούτε με φράκτες στα σύνορα. Απαιτείται μια ριζικά διαφορετική πολιτική υποδοχής και ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες σε συνδυασμό με μια διεθνή πολιτική έμπρακτων μέτρων ενθάρρυνσης της παραμονής των μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους. Θα αντισταθούμε σε μια τέτοια πολιτική σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Εδώ δεν μπορούν να φράξουν την Πλατεία Αγίου Παντελεήμονα. Τον Έβρο θα φράξουν;» σχολίασε ο ΛΑΟΣ


Πηγή:   http://www.real.gr/