Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Ποια σημεία θα κλείσει ο φράχτης του Εβρου;

Όλες οι πληροφορίες για τα πότε και πού ακριβώς θα χτιστούν τα 12,5χλμ του τείχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Τι σχολιάζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και τι εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων;


Στην περιοχή της Νέας Βύσσας Έβρου αναμένεται να κατασκευαστεί έως τον Απρίλιο ο φράκτης με σίδερα και συρματοπλέγματα που στόχο έχει την περαιτέρω μείωη του αριθμού των μη νόμιμων μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα μας απο τα ελληνο-τουρκικά σύνορα. «Η πολιτική απόφαση για την κατασκευή έχει ληφθεί και αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στο σχεδιασμό του φράχτη ο οποίος θα έχει μήκος περίπου 12.5 χιλιόμετρα και ύψος περίπου τρια μέτρα» επεσήμαναν προς το BHMAonline αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και συμπλήρωναν ότι: «Ο φράχτης θα κατασκευαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορούν λαθρομετανάστες ή διακινητές να κόψουν τα σύρματα και να εισέλθουν στην χώρα μας». Παράλληλα όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει διαπιστωθεί πως στο συγκεκριμένο σημείο που βρίσκονται τα χερσαία σύνορα, υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις με χωράφια και έτσι δεκάδες λαθρομετανάστες περνάνε σχεδόν καθημερινά στην Ελλάδα χωρίς τη συνδρομή διακινητών.

Στην υπόλοιπη μεθόριο υπάρχει το "φυσικό σύνορο" του ποταμού και εκεί περιπολούν διαρκώς τα μέλη της δύναμης ταχείας επέμβασης της Φρόντεξ στην οποία συμμετέχουν έλληνες και ευρωπαίοι αστυνομικοί. Μάλιστα, όπως ανέφεραν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση στον αριθμό των λαθρομεταναστών από τις αρχές Νοεμβρίου που ξεκίνησαν περιπολίες οι άντρες της Φρόντεξ. Ενδεικτικά μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου η μείωση έφτασε το 42,6%.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διευκρίνιζαν πως στο φράκτη δεν θα υπάρχουν ηλεκτροφόρα σύρματα, όπως είναι αυτά στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού, καθώς είναι αντίθετο στις σχετικές διεθνείς συμβάσεις. Ακόμη έλεγαν πως θα υπάρχουν θερμικές κάμερες και συσκευές ανίχνευσης κίνησης και θα στέλνουν σήμα σε κέντρο επιχειρήσεων που θα δημιουργηθεί στη περιοχή. Πάντως, όπως αναφέρουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., λαθρομετανάστες παρά τον φράκτη συνεχίζουν να περνούν τα αμερικανομεξικανικά σύνορα. Ανάλογος φράκτης χωρίζει και τα σύνορα Ισραήλ - Αιγύπτου. Αποτελεσματικότερος έχει αποδειχθεί ο φράκτης στην αφρικανική άκρη της ισπανικής μεθορίου, στην Θέουτα, αλλά εκεί μαζί με τα μέτρα αποτροπής λειτουργεί και διακρατική συμφωνία μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρηστός Παπουτσής δήλωσε στο ΑΠΕ πως: «Η ελληνική κοινωνία έχει ξεπεράσει τα όρια της αντοχής παράνομων μεταναστών. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παράλληλα με τη δράση της Ελληνικής Ακτοφυλακής σχεδιάζει στα χερσαία σύνορα τη δημιουργία ενός φράχτη για την αποτροπή της εισόδου παράνομων μεταναστών». Και πρόσθεσε ότι: «Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι στη χώρα μας θα παραμείνουν μόνο εκείνοι οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας ή δικαίωμα ασύλου. Κανείς άλλος. Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να πάρουν καθαρά το μήνυμα. Θα φύγουν από την Ελλάδα, είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό είτε με υποχρεωτική απέλαση. Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι. Παράλληλα, θα δώσουμε ένα αποφασιστικό χτύπημα στα δίκτυα διακίνησης των μεταναστών που εμπορεύονται τους ανθρώπους και την ελπίδα τους για μια καλύτερη ζωή».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. απο τον Εβρο καθημερινά εισέρχονται στη χώρα μας 200 - 250 λαθρομετανάστες. Βάση στοιχείων των διωκτικών αρχών ο Έβρος αποτελεί την δημοφιλέστερη - για τους σύγχρονους δουλέμπορους - είσοδο στη χώρα μας. Μάλιστα το πρώτο 9μηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι παρατηρήθηκε αύξηση στον αριθμό των συλληφθέντων μη νόμιμων μεταναστών κατά 371,94%. Όπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ένας απο τους λόγους που πλέον οι διακινητές ανθρώπων επιλέγουν τα χερσαία ελληνο - τουρκικά σύνορα είναι πως έχει έχει υπάρχει καθαρισμός των πεδίων με τις νάρκες στην ελληνική πλευρά. Επίσης, το «πέρασμα» είναι πιο φθηνό από ό,τι από τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου.

Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν πως η ιδέα για την κατασκευή φράχτη είχε συζητηθεί σε «κλειστή» σύσκεψη και από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας ωστόσο είχε απορριχθεί άμεσα καθώς συνεργάτες τόσο του κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη όσο και του κ. Σπύρου Βούγια είχαν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο θα αποδώσει "καρπούς" η συγκεκριμένη ενέργεια και έτσι είχε απορριφθεί.

«Δώρον - άδωρον» χαρακτηρίζουν εκπρόσωποι ελληνικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που ασχολούνται με τα ζητήματα που αφορούν τους μη νόμιμους μετανάστες αλλά και κάτοικοι του Εβρου την σκέψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Οπως λένε «η συντριπτική πλειοψηφία των λαθρομεταναστών επιλέγει να περνάει από το ποτάμι και όχι απο τα χωράφια. Σε περίπτωση που κατασκευαστεί ο φράχτης δεν θα αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα αλλά αντίθετα θα κερδίσει χρήματα η κατασκευαστική εταιρεία αλλά κυρίως οι σύγχρονοι δουλέμποροι καθώς θα δυσκολέψει η δουλειά τους και άρα θα ζητούν περισσότερα χρήματα απο τους μη νόμιμους μετανάστες για να τους περάσουν στην απέναντι πλευρά (σημ. αυτή τη στιγμή το κόστος του περάσματος είναι 400-500 ευρώ). Ωστόσο επειδή τα χερσαία σύνορα επεκτείνονται σε δεκάδες χιλιόμετρα θα βρουν άλλα σημεία να εισέρχονται στη χώρα μας». Επίσης, πρόσθεταν, ότι «έχει διαπιστωθεί πως πολλοί λαθρομετανάστες επιλέγουν να περνούν απο τα σημεία όπου βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση οι έλληνες και τούρκοι στρατιώτες στα φυλάκια γιατί ξέρουν πως ενώ τους βλέπουν να περνούν, κανείς δεν θα βγάλει όπλο να τους εμποδίσει καθώς υπάρχει ενδεχόμενο για διπλωματικό επεισόδιο».


Πηγή:  http://www.tovima.gr/