Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

«Κόλπο Grosso» με πλαστά ένσημα στο ΙΚΑ Ξάνθης

Οσμή μεγάλου σκανδάλου με «λεία» 10 εκατ. ευρώ και θύματα τους οικοδόμους!

Αναμένεται εισαγγελική διερεύνηση μετά τη μηνυτήρια αναφορά που υποβλήθηκε
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Μια υπόθεση που κατά τα φαινόμενα έχει πολύ «ζουμί» καθώς έχει έντονη οσμή σκανδάλου με εμπλεκόμενους τους οικοδόμους Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης, το ΙΚΑ, ιδιαιτέρως το παράρτημα Χρυσούπολης καθώς και τους ιδιοκτήτες των οικοδομών των Ρομά και πρόκειται να έχει εισαγγελική διερεύνηση εντός των προσεχών μηνών αφού υπάρχει ήδη μηνυτήρια αναφορά του ΙΚΑ προς τους ιδιοκτήτες και καταγγελίες των οικοδόμων προς το ΣΔΟΕ, «έσκασε» χθες με την κατάληψη από το πρωί του ΙΚΑ Χρυσούπολης από τους οικοδόμους των σωματείων των τριών νομών.


Αγόρασαν εικονικά ένσημα…

Σύμφωνα με πληροφόρησή μας από τον πρόεδρο του σωματείου Οικοδόμων Ξάνθης κ. Μπουδούρ η υπόθεση έχει ως εξής: Κάποιοι οικοδόμοι – εκτιμάται πάνω από 1000 άτομα – εξαιτίας της μεγάλης ανεργίας που πλήττει το κλάδο και επειδή δεν είχαν συμπληρώσει τα ένσημα που απαιτούνται («κάποιοι δεν έκαναν ούτε ένα μεροκάματο» όπως μας είπε ο κ. Μπουδούρ) και μπρος στον κίνδυνο να μείνουν ανασφάλιστοι από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κατέφυγαν στην εξαγορά ενσήμων, ενέργεια παράτυπη και παράνομη. Συγκεκριμένα αγόρασαν ένσημα ηλεκτρονικά μέσω μιας διαδικασίας εξαγοράς καταβάλλοντας 25 – 30 ευρώ στο ένσημο τη χρονική περίοδο από Απρίλιο έως Αύγουστο του 2010. Όμως ενώ όπως υποστηρίζουν είχαν κατοχυρωθεί και ήταν καταγεγραμμένα στο κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα του ΙΚΑ πληροφορήθηκαν από το Σεπτέμβριο ότι το ΙΚΑ τα ακύρωσε και έτσι ενώ πλήρωσαν δεν έχουν ένσημα ούτε ασφάλεια ούτε τους δόθηκε το δωρόσημο.


Κάποιοι έπαιξαν χοντρό παιχνίδι εις βάρος μας…

Οι οικοδόμοι πιστεύουν ότι έπεσαν θύμα εξαπάτησης από κύκλωμα που είχε στήσει μια ολόκληρη «μηχανή» εις βάρος τους εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη τους: «Κάποιοι έπαιξαν χοντρό παιχνίδι εις βάρος μας. Εκμεταλλεύτηκαν την ανάγκη ανθρώπων που δεν είχαν κάνει μεροκάματα και οργάνωσαν μεγάλο κόλπο. Πιστεύουμε ότι με τον Αριθμό Μητρώου Έργου και υποκλέπτοντας το PIN κάποιοι μπήκαν μέσα στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΙΚΑ και πουλούσαν πλαστά ένσημα σε οικοδομές των Ρομά. Υπάρχει οικοδομή που έχει 80 ένσημα και αυτοί φόρτωσαν 1.200. Πάνω από 1000 άτομα έπεσαν θύματα. Πιστεύουμε ότι είναι μπλεγμένοι και υπάλληλοι του ΙΚΑ αλλά και εργολάβοι και ιδιοκτήτες σπιτιών. Ενημερώσαμε τον εισαγγελέα και το ΣΔΟΕ και η υπόθεση διερευνάται. Το θέμα είναι ότι το ΙΚΑ ανακάλυψε την απάτη και ακύρωσε τα ένσημα. Όμως οι άνθρωποι τα πλήρωσαν…Ζητάμε να αποδοθεί δικαιοσύνη, να βρεθούν οι επιτήδειοι και να δοθούν πίσω τα λεφτά…», τονίζει στο «Ε» ο κ. Μπουδούρ.


Έγραφαν αντί π.χ. 80 …1.200 ένσημα σε ένα έργο

Οι οικοδόμοι υποστηρίζουν ότι πουλήθηκαν και στους τρεις νομούς μ’ αυτό τον τρόπο 75.000 πλαστά ένσημα εκ των οποίων τα περισσότερα 37.500 μέσα από το σύστημα του ΙΚΑ Χρυσούπολης - γι’ αυτό το λόγο η κατάληψη και η διαμαρτυρία ξεκίνησε απ’ εκεί – και από 15.000 σε Ξάνθη και Δράμα. Εικάζουν δε ότι είναι αναμεμειγμένοι και υπάλληλοι του ΙΚΑ, στηρίζοντας τον ισχυρισμό τους στο γεγονός ότι χρησιμοποιείται και PIN για να μπει κάποιος στο σύστημα και όπως επισημαίνουν θα καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά (8 – 10 Ιανουαρίου), αλλά έχουν και υπόνοιες επίσης για εμπλοκή μηχανικών από Δράμα ενώ σύμφωνα με καταγγελία του κ. Μπουδούρ «…και δημοτικοί σύμβουλοι από Ξάνθη…και Δράμα»!

Σημειώνεται ότι κάθε ιδιοκτήτης κατά την ηλεκτρονική απογραφή της οικοδομής έχει ξεχωριστό Αριθμό Μητρώου Έργου και PIN και προφανώς για να στηθεί τέτοιο κόλπο πιθανολογείται ότι υπάρχουν πολλοί εμπλεκόμενοι και μάλιστα και υπάλληλοι καταστημάτων ΙΚΑ που έγινε η κομπίνα.


Μηνυτήρια αναφορά προς τους ιδιοκτήτες από το ΙΚΑ

Το θέμα όπως πληροφορηθήκαμε το χειρίζεται κεντρικά η διοίκηση του ΙΚΑ και σε πρώτη φάση αντιμετωπίστηκε με την ακύρωση των ενσήμων ενώ έχει κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά από το ΙΚΑ προς τους ιδιοκτήτες των σπιτιών στα οποία έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει υπέρβαση αριθμού ενσήμων. Επίσης την υπόθεση διερευνά και το ΣΔΟΕ μετά από καταγγελία των οικοδόμων και διερευνάται η εμπλοκή και λογιστικών γραφείων στην υπόθεση.


Πηγή:  http://www.empros.xan.gr/