Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Αποκάλυψη: Όταν είχε καταλύθεί το πανεπιστημιακό άσυλο στην Θράκη

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΕΙΧΑΝ ΕΙΣΒΑΛΕΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ, ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ...


Ηταν 11 Απριλίου του μακρινού έτους 1984 όταν «ένοπλοι ασφαλίτες εισβάλλουν στη Νομική Κομοτηνής, συλλαμβάνοντας φοιτητές για αναγραφή συνθημάτων». Το γεγονός αποτελεί τη μόνη γνωστή κατάφωρη παραβίαση του ασύλου στη Θράκη από ιδρύσεως του Δημοκριτείου και μια από τις πιο κραυγαλέες που έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Και θεωρείται από πολλούς το σημαντικότερο επιχείρημα όσων τάσσονται υπέρ της διατήρησης του υπάρχοντος καθεστώτος του ασύλου έναντι πιθανών αυθαιρεσιών. Για αυτό άλλωστε και τότε οι αντιδράσεις που είχαν υπάρξει σε πανελλαδικό επίπεδο ήταν εντονότατες, με μπροστάρισσα την ίδια τη Σύγκλητο του ΔΠΘ που ζήτησε την πειθαρχική δίωξη των αστυνομικών για την παραβίαση αυτή. Άλλωστε, αν προασπίζει κάτι το άσυλο είναι η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στους πανεπιστημιακούς χώρους και η αναγραφή συνθημάτων κάθε άλλο παρά ως έγκλημα που θα δικαιολογούσε αστυνομική παρέμβαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.


Εικοσι επτά χρόνια μετά από αυτήν την μακρινή ιστορία, φαίνεται ότι σε πολλούς έχει ωριμάσει η ιδέα για ανατροπή του υπάρχοντος νομικού πλαισίου. Βοηθά σε αυτό βέβαια η κακή έως κάκιστη χρήση του ασύλου από τους γνωστούς αγνώστους στην Αθήνα που κάνουν λαμπόγιαλο κάθε φορά το κέντρο και καταλήγουν εντός ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος για να αποφύγουν τη σύλληψη. Ή στην τελευταία περίπτωση, αυτή των παράνομων λαθρομεταναστών, που εισέβαλαν, κατέλυσαν το άσυλο στην πράξη και οχυρώνονταν πίσω από αυτό για να παραμείνουν στη Νομική μέχρι τα ξημερώματα.

Στον μεγάλο διάλογο που έχει ξεκινήσει, η πλειοψηφία της κοινωνίας φαίνεται πλέον σε αυτήν την περίπτωση να στέκεται στο πλευρό των αστυνομικών, υπέρ της πλήρους κατάργησης του ασύλου. Όσο και αν η υπάρχει έντονος φόβος ότι η ανατροπή του και η κατάργησή του θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερβολές σαν και εκείνη του 1984...

.