Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Ποια η θέση του πρύτανη του ΔΠΘ για το πανεπιστημιακό άσυλο;

Ενδιαφέρουσα τοποθέτηση από τον καθηγητή Κωνσταντίνο Ρέμελη σε σχέση με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών με τους μετανάστες στη Νομική Αθήνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών με την απεργία πείνας των 250 μεταναστών στο χώρο της Νομικής Σχολής της Αθήνας έχουν προκαλέσει συγκρούσεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, αλλά και τον προβληματισμό στην ακαδημαϊκή κοινότητα για την αμφισβήτηση του ασύλου, που πλέον επανέρχεται στο προσκήνιο. Παρακολουθήσαμε κατά τις τελευταίες ημέρες την παρουσία των μεταναστών σε χώρους, που ανήκουν στο πανεπιστήμιο Αθηνών και προστατεύονται από το άσυλο, να εγείρει ζήτημα παραβίασής του και να αναδύει εκ νέου το ζήτημα των ορίων, που αυτό περιλαμβάνει. Θέση στο ζήτημα αυτό πήρε και ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, κ. Κωνσταντίνος Ρέμελης, υποστηρίζοντας ευθέως ότι πρόκειται για κατάχρηση του άσυλου και εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τους κινδύνους, που εγκυμονεί η εξελιχθείσα κατάσταση για το κύρος και τα δικαιώματα του ελληνικού πανεπιστήμιου.



«Απόλυτη υποκρισία του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας μας των θεσμών»

Αρχικά εστίασε στην κοινωνική υποκρισία, που αναδύεται με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και εξέφρασε την απογοήτευσή του. Όπως δήλωσε, «όλη αυτή η ιστορία, όπως εκτυλίχτηκε, μου ενισχύει την άποψη, που είχα, για την απόλυτη υποκρισία του μεγαλύτερου μέρους, όχι μόνο της κοινωνίας μας, αλλά και όλων των θεσμών». «Δυστυχώς η κρίση, την οποία περνάμε», εκτίμησε, «δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά είναι και κρίση θεσμών. Διότι στρουθοκαμηλίζουμε οι περισσότεροι εξ ημών, δεν εξαιρώ και τον εαυτό μου, και καταβάλλεται μια διαρκής προσπάθεια να φορτώσει ο καθένας την ευθύνη στον άλλο». «Έχουμε μια διαδικασία, η οποία ξεκινάει μέρες πριν και κανείς δεν γνώριζε τίποτα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.


«Με τις διατάξεις περί ασύλου προστατεύεται ο φοιτητής, όχι όποιος παρεισφρύει, για να μπορεί να την επικαλείται»

Όσον αφορά την κατάληψη του πανεπιστημιακού χώρου από τους μετανάστες, υποστήριξε την άποψή του για κατάχρηση του άσυλου, εξηγώντας ότι «αυτός, ο οποίος προστατεύεται με τις διατάξεις περί ασύλου είναι ο φοιτητής, όχι δηλαδή ο τρίτος, ο οποίος παρεισφρύει, για να μπορεί να την επικαλείται». Δεν παρέλειψε δε να δηλώσει τη στήριξη του και στις πρυτανικές αρχές και στον ίδιο τον πρύτανη, κ. Πελεγρίνη, δηλώνοντας ότι «έχουμε μια δραματική κατάσταση, για την οποία μπορώ να καταλάβω τις πρυτανικές αρχές στην Αθήνα, οι οποίες κλήθηκαν οι πρυτανικές να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά».


«Όταν μαξιμαλίζει κανείς την άσκηση των δικαιωμάτων, θέτει σε κίνδυνο και τα ίδια τα δικαιώματά του»

Έκανε λόγο επίσης και για πολιτικούς ή και κομματικούς σκοπούς, που συνοδεύουν τα ανθρωπιστικά κίνητρα, αλλά έχουν ως αποτέλεσμα να διατρέχει κίνδυνο το κύρος του ελληνικού πανεπιστημίου με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, που δίνουν την ευκαιρία να βάλλεται από τα μέσα ενημέρωσης και τον πολιτικό κόσμο. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «όταν μαξιμαλίζει κανείς την άσκηση των δικαιωμάτων, θέτει σε κίνδυνο και τα ίδια τα δικαιώματά του». «Όταν λοιπόν το πανεπιστήμιο δοκιμάζεται και κατασυκοφαντείται στην κοινωνία», συνέχισε, «όπως συμβαίνει με δημοσιεύματα, με ειδικές εκπομπές και με προσπάθειες στελεχών του υπουργείου Παιδείας να το κατασπιλώσουν, δε μπορείς να θέτεις εν αμφιβόλλω ένα τέτοιο σοβαρό δικαίωμα, όπως είναι το άσυλο. Εύλογο είναι να τίθενται ζητήματα κοινωνικής λογοδοσίας του πανεπιστήμιου. Όταν δηλαδή το χρησιμοποιείς ως άλλοθι, για να προσπαθείς να πετύχεις πολιτικούς ή και κομματικούς σκοπούς, εκμεταλλευόμενος της δεινή θέση μιας κατηγορίας ανθρώπων, οι οποίοι βρέθηκαν έστω παράνομα στη χώρα μας, αύριο δε θα μπορείς να προστατευτείς, ούτε εσύ ο ίδιος».


Εν αναμονή της ψήφισης του νέου νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια


Δεν κάνουν πίσω υπουργείο και πανεπιστημιακοί

Μετά την αναβολή της ψήφισης του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που ήταν προγραμματισμένη για τα μέσα Ιανουαρίου, αναμένεται, πλέον, να πάει στη βουλή στις αρχές του Μαρτίου. Οι μεταρρυθμίσεις, που περιλαμβάνει, σε διοικητικό κυρίως επίπεδο, έχουν προξενήσει τη σύγκρουση με τους πανεπιστημιακούς, κάτι, που εκφράστηκε και κατά την Σύνοδο των Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε στο Λαύριο στις 10-11 Δεκεμβρίου 2010. Θυμίζουμε ότι ανάμεσα στις αλλαγές, που περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο, είναι και η ανάληψη της διοίκησης από εξωπανεπιστημιακούς φορείς, προσβάλλοντας ευθέως το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα. Ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, κ. Κωνσταντίνος Ρέμελης, επανέλαβε την αντίθεση των πρυτάνεων στο εν λόγω νομοσχέδιο, καυτηριάζοντας το «αμερικανικό μοντέλο», που επικαλείται η κυβέρνηση για αυτές τις αλλαγές.


«Κακέκτυπο του αμερικανικού μοντέλου το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια»

Καταρχήν παρατήρησε ότι «η θέση του υπουργείου παιδείας εμμένει στην αρχική και σε μια αντιγραφή ενός δήθεν αμερικανικού μοντέλου». Αποκάλυψε δε ότι το Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο συμμετείχε πρόσφατα σε ένα τριήμερο συναντήσεων με αμερικανικά πανεπιστήμια, σε μια προσπάθεια προώθησης της διεθνούς θέσης του, όπου παράλληλα ανέπτυξε συνεργασίες με αλλά πανεπιστήμια. «Είχαμε και την ευκαιρία», υποστήριξε, «να δούμε και αυτό το περίφημο αμερικανικό σύστημα». «Αυτό, βέβαια, δεν είναι ενιαίο», συνέχισε, «γιατί η Αμερική μπορεί να έχει και πολύ καλά ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και πάρα πολύ καλά δημόσια πανεπιστήμια. Τα περισσότερα, μάλιστα, είναι δημόσια πανεπιστήμια, άσχετα αν το σύνολο της επιχορήγησης δεν καταβάλλεται από το κράτος». Επικαλούμενος τις γνώσεις και την εμπειρία, που αποκόμισε από αυτές τις συναντήσεις, εξέφρασε την άποψη ότι «αυτό το μοντέλο διοίκησης, που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, δεν είναι ο κανόνας στην Αμερική. Ο πρύτανης είναι αυτός, που έχει την ευθύνη για τη λήψη των περισσότερων αποφάσεων. Αυτό το συμβούλιο έρχεται απλώς ελεγκτικά και εποπτικά να λειτουργήσει. Δεν είναι το καθημερινό όργανο, που αποφασίζει. Εδώ, δυστυχώς, οδηγούμαστε σε υποκατάσταση των πρυτανικών αρχών από ένα τέτοιο συμβούλιο, το οποίο, πέραν του ότι θα είναι δυσκίνητο, πέραν του ότι θα είναι ωμή παραβίαση του Συντάγματος, θα είναι και ένα κοστοβόρο όργανο». «Γιατί με πιο κίνητρο θα έρθει ένας εξωπανεπιστημιακός;», αναρωτήθηκε. «Και δεν ξέρω αν θα έρθει», κατέληξε.


Κίνδυνος για τη χρηματοδότηση των σχολών

Επιπλέον έθεσε και το ζήτημα της χρηματοδότησης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, που βάσει του επερχόμενου νομοσχεδίου θα εξασφαλίζεται και από χορηγίες ή συνεργασίες με ιδιωτικές επιχειρήσεις. «Στην Αμερική», τόνισε ο κ. Ρέμελης, «μόνο το 7% των προϋπολογισμών μπορεί να καλυφθεί μέσω χορηγιών και συνεργασιών με εταιρίες». «Τι θα γίνει», αναρωτήθηκε, «με το υπόλοιπο 93%;». «Και μιλάμε για σχολές», συνέχισε, «οι οποίες εν δυνάμει μπορούν να έρθουν σε συνεργασία με τις εταιρίες». «Οι σχολές, που λόγω του αντικειμένου, όπως κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, δε μπορούν να έρθουν σε τέτοιες συμφωνίες, πώς θα συντηρηθούν και πως θα επιβιώσουν», αναρωτήθηκε με νόημα, εφιστώντας τον κίνδυνο υποβάθμισης ή παύσης της λειτουργίας ορισμένων σχολών;

 
Πηγή:  http://www.paratiritis-news.gr/