Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Ανυποχώρητοι στην απεργία οι γιατροί του ΙΚΑ

Συνεχίζουν και σήμερα την απεργία τους και θα αποφασίσουν για το τι θα γίνει την άλλη εβδομάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Ταλαιπωρία περιμένει και σήμερα τους ασθενείς εξαιτίας των συνεχιζόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων των γιατρών. Ειδικότερα, οι γιατροί του ΙΚΑ απεργούν και σήμερα, ενώ στο πλευρό τους τάσσονται και οι νοσοκομειακοί και οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί.


Κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής τους συνέλευσης, οι γιατροί τόνισαν ότι ο διάλογος με το υπουργείο Υγείας δεν μπορεί να γίνει στη βάση που θέτει το υπουργείο, από τη στιγμή μάλιστα που η ίδρυση του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας είναι νόμος του κράτους. Ταυτόχρονα, ανέφεραν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να κινηθούν δικαστικά, σε ό,τι αφορά στις ρυθμίσεις του νόμου για τις αλλαγές στην υγεία.


Σε πέντε μήνες ο Ενιαίος Οργανισμός

Στο μεταξύ, χθες, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης ανακοίνωσαν ότι η εφαρμογή του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, που προβλέπει ενοποίηση των κλάδων Υγείας των ταμείων ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ, αναμένεται να ξεκινήσει σε πέντε μήνες. Ωστόσο, ο διάλογος με τις διοικήσεις των τεσσάρων ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι διαδικασίες για την ενοποίηση των κλάδων Υγείας, να συνταχθεί ο υγειονομικός χάρτης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων του ΙΚΑ με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ξεκινά μόλις τώρα!

Αναφορικά με το καθεστώς απασχόλησης των γιατρών που συνεργάζονται με τα ασφαλιστικά ταμεία, ανέφεραν ότι μόλις ολοκληρωθεί ο διάλογος για τα διαδικαστικά και διοικητικά ζητήματα του ΕΟΠΥΥ και αφού καταγραφούν οι ανάγκες θα κληθούν οι γιατροί στον διάλογο, για να συζητηθούν ο τρόπος και το ποσό της αμοιβής τους.

Εξάλλου, από την 1η Απριλίου το υπουργείο Υγείας αναλαμβάνει τις τιμές των φαρμάκων, αρμοδιότητα που μέχρι σήμερα ανήκε στο υπουργείο Ανάπτυξης. Επίσης, έως το τέλος Φεβρουαρίου ανακοστολογούνται 100 ιατρικές πράξεις, ενώ έως τον Ιούνιο θα ολοκληρωθεί η ανατίμηση και των συνολικά 10.000 ιατρικών πράξεων.

Ιατρικές συνταγές αξίας άνω των 150.000 ευρώ το μήνα χορηγούσαν 15 γιατροί του ΟΑΕΕ, όπως ανακοίνωσε χθες η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Αθηνά Δρέττα. Από το υπουργείο εξετάζεται η λύση της σύμβασής των συγκεκριμένων γιατρών με το ταμείο και η παραπομπή των υποθέσεων στον εισαγγελέα.

.