Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Οι αυτοκτονίες της Ροδόπης σε συνέδριο ψυχιατρικής στην Θεσσαλονίκη

Παρουσιάζεται έρευνα του δρ Δημήτρη Γυμνόπουλου και ιατρών του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου
Τα μισά και πλέον περιστατικά που έκαναν απόπειρες αντιμετώπιζαν ψυχολογικά προβλήματα

ΠΟΣΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ;

Μια σημαντική έρευνα παρουσιάζεται στο 6ο πανελλήνιο συνέδριο ψυχιατρικής που γίνεται στην Θεσσαλονίκη αυτές τις ημέρες που έχει να κάνει με τις αυτοκτονίες μέσα από τα περιστατικά που αντιμετωπίστηκαν στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο Κομοτηνής, την όποια επιμελήθηκε ο δρ. Δημήτρης Γυμνόπουλος μέχρι πρότινος διευθυντής το τομέα χειρουργικής. Τον συναντήσαμε και μιλήσαμε για την μελέτη, καταγράφοντας τα περιστατικά, την αντιμετώπισή τους σ΄ένα επαρχιακό νοσοκομείο όπου καταλήγουν.

«Το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό και συμβαίνει συχνά θα μας πει Παρουσιάζουμε δεδομένα μιας τριετίας. Είχαμε 22 περιστατικά, από το 2007 έως το 2009, 22 ασθενείς στην κλινική μας, ύστερα από απόπειρα αυτοκτονίας από τους οποίους 18 άνδρες και 4 γυναίκες, 15 αστοί, 7 αγρότες, 6 χριστιανοί και 16 μουσουλμάνοι. Ο συχνότερος τραυματισμός ήταν με μαχαίρι στην περιοχή του καρπού, με τρώση φλεβών αρτηριών που αφορούσε 10 περιστατικά ανδρών. 4 τραυματισμούς στον θώρακα, με μαχαίρι, 2 τραυματισμούς στην κοιλιακή χώρα, 3 πτώσεις από ύψος και 3 περιπτώσεις με κατάποση καυστικών ουσιών. Οι 10 από τους 22 ασθενείς έπασχαν από κατάθλιψη και είχαν ιδέες αυτοκαταστροφής.

Ήταν δηλαδή επιβαρυμένα περιστατικά.

-Όπως είδα από τα ιστορικά των ασθενών, ήταν νέοι, 18 έως 40 ετών οι περισσότεροι και οι γυναίκες συνήθως πέφτουν από ύψος ή πίνουν καυστικές ουσίες που καταστρέφουν τον οισοφάγο. Είχαμε έναν θάνατο, μια νέα γυναίκα πέθανε από κατάποση καυστικής ουσίας που διέλυσε τον οισοφάγο και το στομάχι και απεβίωσε από σηπτικό σοκ.

Είναι περίεργο που ο κλάδος σας, δηλαδή η χειρουργική, μετέχει σ΄ ένα ψυχιατρικό συνέδριο.

-Σαν χειρουργική κλινική δεχόμαστε όλα τα περιστατικά, ιδίως τα περιστατικά που αυτοτραυματίζονται και αναγκαστικά εμπλεκόμαστε, αλλά χρειαζόμαστε την βοήθεια των ψυχιάτρων γιατί χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να κάνουμε, επειδή κατά την διάρκεια της νοσηλείας εκδηλώνονται διάφορα προβλήματα σχετικά σοβαρά που αντιμετωπίζει ο ψυχίατρος, όχι εμείς και εμείς προσπαθούμε αφού βελτιωθεί ο ασθενής ή πάει καλύτερα, να τον στείλουμε σε ψυχιατρικό κέντρο για καλύτερη παρακολούθηση και θεραπεία».

Το συνέδριο φιλοξενείται στο «Μακεδονία Παλλάς» στην Θεσσαλονίκη μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου ενώ στην έρευνα που παρουσιάζεται μετέχουν οι γιατροί Μ. Γυμνοπούλου, Κ. Τερζή, Χ. Σίμογλου, Ε. Κανιώτη επιμελήτρια Α΄Δρ.Δημ. Γυμνόπουλος.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/