Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Επιστολή Μπαρόζο για το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΚΥΠΡΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ;



Στον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα παραπέμπει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, τον βουλευτή των Οικολόγων, Γιώργο Περδίκη, αναφορικά με το αίτημα του να συμβάλει η Επιτροπή στη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του κτιρίου του ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, το οποίο η Άγκυρα, μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), επέστρεψε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο κ. Περδίκης είχε στείλει επιστολή στον κ. Μπαρόζο τον περασμένο Νοέμβριο. Εκ μέρους του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απάντησε συνεργάτης του στις 24 Ιανουαρίου.

«Αποστέλλω αντίγραφο της επιστολής αυτής στον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Άγκυρα, ο οποίος είναι στη διάθεση σας για να σας παράσχει περαιτέρω καθοδήγηση και συμβουλή σ΄ αυτό το σημαντικό θέμα», αναφέρεται στην επιστολή, εκ μέρους του κ. Μπαρόζο, προς τον κ. Περδίκη.

Η Επιτροπή εξετάζει από κοντά την κατάσταση του κτιρίου του ορφανοτροφείου στο νησί της Πριγκήπου, τονίζεται στην επιστολή και σημειώνονται τα εξής:

-Η Επιτροπή, μαζί με τις Τουρκικές Αρχές, έχει προσδιορίσει την προώθηση «των πολιτιστικών δικαιωμάτων, της πολιτιστικής διαφορετικότητας και την προστασία και συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς», σαν μια από τις προτεραιότητες της οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία για τα επόμενα τρία χρόνια.

-Η εργασία επισκευών στο ορθόδοξο ορφανοτροφείο που περιγράφεται, μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την προτεραιότητα και μπορεί να είναι νόμιμη χρηματοδοτήσεως, σαν επίσημο πρόγραμμα ή σαν κομμάτι του πλάνου εργασιών στην περιοχή.

-Ως ένας τρόπος προετοιμασίας της Τουρκίας για τις υποχρεώσεις της ως κράτος-μέλος, η οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι βοηθητική με ένα αποκεντρικό τρόπο, κάτω από την εποπτεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι οι τουρκικές αρχές ηγούνται προγραμμάτων και υλοποιούν μέτρα χρηματοδοτούμενα από τα ταμεία της ΕΕ, κάτω από τη γενική εποπτεία του Γενικού Γραμματέα για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

.