Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Ομάδα ιδιωτών αναλαμβάνει τον καθαρισμό του ιστορικού Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής

Αφού οι εξαγγελίες και τα μεγαλεπήβολα σχέδια των αρμοδίων εδώ και πόσα χρόνια έμειναν στα χαρτιά !

Για τις 3.00 το μεσημέρι σήμερα έχει καθοριστεί το ραντεβού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Ομάδα ιδιωτών, κατοίκων της Κομοτηνής, που συστάθηκε ανεπίσημα πρόσφατα με την επωνυμία «Komotinistas», μέσω του διαδικτυακού τόπου του facebook, ανέλαβε να προχωρήσει το Σάββατο (5/2) στον καθαρισμό του Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής.

Τα μέλη της ομάδας, που το κοινό τους γνώρισμα είναι η αγάπη και η ανιδιοτελή προσφορά για τον τόπο, έχουν ως σκοπό να πραγματοποιήσουν πολλές δράσεις στο μέλλον για την πόλη της Κομοτηνής με την πρώτη από αυτές να αφορά το Βυζαντινό Φρούριο καθώς όπως σημειώνουν «το Βυζαντινό Φρούριο Κομοτηνής, το μεγαλύτερο και το αρχαιότερο μνημείο της πόλης, παρά τις εξαγγελίες και τα μεγαλεπήβολα σχέδια, παραμένει ακόμα παραμελημένο, γεμάτο σκουπίδια και άγνωστο ακόμα και στους ίδιους τους κατοίκους της Κομοτηνής».

Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Σεμπελίδη που πρωτοστάτησε στη σύσταση της ομάδας, η δράση θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις.


Η πρώτη φάση αφορά τον καθαρισμό του χώρου περιμετρικά του Φρουρίου και οι κάτοικοι που θα παραβρεθούν ενδείκνυται να έχουν μαζί τους :

Α) Γάντια (Καλύτερα όχι λεπτά από λατέξ αλλά πιο χοντρά λαστιχένια ή υφασμάτινα, σαν αυτά που χρησιμοποιούν στις οικοδομές. Μπορείτε να τα βρείτε σε κάθε μάρκετ με πολύ μικρό κόστος).

Β) Σακούλες απορριμμάτων

Γ) Φωτογραφικές μηχανές (θα χρειαστούν για τη δεύτερη φάση)

Τα μέλη της ομάδας θα χωριστούν σε δύο γκρουπ και θα καθαρίσουν σχολαστικά τον χώρο γύρω από το Φρούριο (εξωτερικά και εσωτερικά) από χαρτιά, πλαστικά, σκουπίδια κλπ και κατόπιν οι συγκεντρωμένες σακούλες με τα σκουπίδια θα τοποθετηθούν δίπλα στους κάδους σκουπιδιών ώστε να μπορεί εύκολα να τις συλλέξει το συνεργείο του απορριμματοφόρου.


Η δεύτερη φάση του σχεδίου αφορά την ανάδειξη του προβλήματος αλλά και της δράσης των μελών της ομάδας των «Komotinistas».

Αφού καθαριστεί ο χώρος, τα μέλη της ομάδας θα απολαύσουν το Τείχος και θα βγάλουν πολλές φωτογραφίες που να αναδεικνύουν την ομορφιά και το μεγαλείο του Φρουρίου.

Στη συνέχεια, και αφού επιστρέψουν στα σπίτια τους, τα μέλη της ομάδας καλούν τους πολίτες που θα λάβουν μέρος στη δράση να στείλουν όλες τις φωτογραφίες προς κάθε κατεύθυνση. Στα τοπικά ΜΜΕ, σε blog, στο facebook αλλά και στο Google Earth.

Σκοπός της δεύτερης φάσης είναι να αναδειχθεί το σπουδαιότερο μνημείο της Κομοτηνής και να στραφεί η προσοχή του κοινού στο θέμα της συντήρησης και της προβολής του Φρουρίου.


Η δράση θα λάβει μέρος το Σάββατο (5/2) στις 15:00 το μεσημέρι. Τα μέλη της ομάδας θα συγκεντρωθούν στο πάρκινκ του Φρουρίου απέναντι από την εκκλησία της Παναγίας.



Λίγα λόγια για το Βυζαντινό Φρούριο Κομοτηνής

Το Βυζαντινό Φρούριο Κομοτηνής είναι το μεγαλύτερο και το αρχαιότερο μνημείο της πόλης. Ουσιαστικά είναι οι ρίζες της Κομοτηνής, το κτίσμα από το οποίο ξεκίνησε η ιστορία της πόλης μας.

Το Φρούριο χτίστηκε περί τον 4ο αι. μ.Χ., για λόγους οικονομικο-στρατιωτικούς μιας και από εδώ περνούσε η Εγνατία οδός. Με την πάροδο των αιώνων και την καταστροφή των γειτονικών οικισμών (κυρίως μετά την καταστροφή της Μαξιμιανούπολης), χάρη στην προστασία που προσέφερε, έγινε πόλος έλξης για τους πληθυσμούς της περιοχής.

Το Φρούριο είχε συνολικά δεκαέξι πύργους από τους οποίους οι δώδεκα ήταν ορθογωνικοί και οι τέσσερις κυκλικοί στις γωνίες του. Το ύψος του έφτανε στα 9,60μ. Είχε δύο κύριες εισόδους στη Νότιο-Δυτική και στην Νότιο-Ανατολική πλευρά, ενώ υπήρχαν και δύο μικρότερες. Δυστυχώς το φρούριο δεν διατηρήθηκε ακέραιο, αλλά έχει καταστραφεί από το 1910 και εξής σε αρκετά σημεία του.

Μέσα στα όρια του, στο βορειοδυτικό άκρο, είναι χτισμένο το Μητροπολιτικό Μέγαρο σε βυζαντινό ρυθμό. Στη περιοχή βρίσκονται και μερικά από τα ομορφότερα και ιστορικότερα κτίσματα της πόλης (Τσανάκλειο Μέγαρο, Λέσχη Κομοτηναίων, Γενί Τζαμί, Εκκλησία της Παναγίας, 1ο Δημοτικό Σχολείο, παλιό Οικονομικό Γυμνάσιο). Η ανάδειξη του Βυζαντινού Φρουρίου και της ευρύτερης περιοχής (που περικλείεται από τις οδούς Δημοκρίτου, Μιχαήλ Καραολή, Φρουρίου, Θ. Σοφούλη, Νέστορος Τσανακλή, Πλατεία Μητροπολίτου Χρυσάνθου) θα αποτελούσε αναμφίβολα πόλο έλξης και για τους εντόπιους αλλά και ξένους τουρίστες, συμβολίζοντας ταυτόχρονα σε όλο του το μεγαλείο τον διαχρονικά πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Κομοτηνής.

Σήμερα το Βυζαντινό Φρούριο Κομοτηνής παραμένει ένα παραμελημένο μνημείο, θύμηση του ένδοξου παρελθόντος της πόλης.


Πηγή:  http://fonirodopis.gr/