Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

«Χρυσοί» Θράκες στη Σόφια

Ανοίγει τις πύλες της στην Βουλγαρία η έκθεση «Η Θράκη και ο αρχαίος κόσµος»

ΤΙ ΘΑ ΕΚΤΕΘΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ;
MAΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Φωτογράφος τραβάει ένα ασηµένιο, επίχρυσο ρυτό – δοχείο για υγρά που µοιάζει µε κέρατο – του 4ου π.Χ. αι. στην έκθεση «Η Θράκη και ο αρχαίος κόσµος» που ανοίγει τις πύλες της τη ∆ευτέρα στο Εθνικό Μουσείο Ιστορίας στη Σόφια.

Τα περίπου 200 αντικείµενα τέχνης που εκτίθενται, ανήκουν στη συλλογή του βούλγαρου µεγιστάνα Βασίλ Μποζκόφ. Ανάµεσά τους είναι αρκετά αντικείµενα κλασικής ελληνικής τέχνης που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ.

Οι Θράκες ήταν λαός ινδοευρωπαϊκής καταγωγής που µετανάστευσε στον νοτιοανατολικό ευρωπαϊκό χώρο περί τον 12ο αι. π.Χ. Ηταν νοµάδες, χωρίς πολιτική οργάνωση ή αλφάβητο. Είχαν πολεµικές αρετές – θρακικής καταγωγής λέγεται ότι ήταν και ο περίφηµος Σπάρτακος. Τα τελευταία χρόνια, η αρχαιολογική σκαπάνη δείχνει ότι «οι Θράκες δεν ήταν βάρβαροι», αλλά ένας πλούσιος λαός.

Προ εξαετίας ο βούλγαρος αρχαιολόγος Γκεόργκι Κίτοφ ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε, σε κοιλάδα 170 χιλιόµετρα ανατολικά της Σόφιας, τον τάφο κάποιου βασιλιά των Θρακών, πιθανότατα του Σεύθη Γ’. Ανακάλυψε µάλιστα και επιγραφές στα ελληνικά. Ο Σεύθης (για τον οποίο γράφει ο Ξενοφών ότι συναντήθηκαν), γνωστός για την ανδρεία του, πολέµησε και τον συµπολεµιστή του Αλέξανδρου, Λυσίµαχο. Πριν από τον Κίτοφ, όµως, που βρήκε ολόκληρη νεκρόπολη, είχαν σκάψει εκεί λαφυραγωγοί.


Πηγή:  http://www.tanea.gr/