Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Το πρώτο λουκέτο βενζινάδικου στην Ροδόπη

Νέες αυξητικές τάσεις στα καύσιμα λόγω της κρίσης στην Λιβύη

ΠΟΣΟ ΕΦΤΑΣΕ Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ;

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΙ;

Νέος κύκλος αυξητικών τάσεων στην τιμή της βενζίνης το τελευταίο διάστημα και τα ρεκόρ καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο, δοκιμάζοντας καθημερινά τα ανώτατα όρια, που έχουν παρατηρηθεί, καθώς και τις τσέπες, όσων πλήττονται άμεσα ή έμμεσα από τις αυξήσεις. Τα τελευταία γεγονότα στην πετρελαιοπαραγωγική χώρα της Λιβύης επηρέασαν κατά πολύ αυτήν την ανοδική πορεία στις τιμές του πετρελαίου, κάτι, που όπως φαίνεται θα έχει και συνέχεια, μιας και η αναταραχή μαίνεται στην περιοχή και πιθανόν να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Την ώρα, που οι πολίτες επιβαρύνονται ιδιαίτερα από την εν λόγω αυξητική πορεία της βενζίνης, παρόμοια διαμορφώνεται η κατάσταση και στους επαγγελματίες, ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων, που βλέπουν τα έσοδα τους να συρρικνώνονται και το μέλλον των επιχειρήσεων τους αβέβαιο. Τη δραματική κατάσταση στον κλάδο την είχαμε περιγράψει και σε παλαιότερες δημοσιεύσεις μας, το καινούργιο ωστόσο αυτή τη φορά είναι η πρόσφατη εμφάνιση του «λουκέτου» και στο νομό Ροδόπης. Αν και καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα της οικονομικής κρίσης, και ενώ σε όλη τη χώρα αναγκάστηκαν εκατοντάδες πρατήρια να σταματήσουν τη λειτουργία τους, στο νομό Ροδόπης δεν είχε παρουσιαστεί ανάλογο περιστατικό. Τις τελευταίες ημέρες παρουσιάστηκε και στο νομό μας το πρώτο παρόμοιο περιστατικό, ενισχύοντας την ανησυχία στον κλάδο και την αβεβαιότητα των πρατηριούχων για το μέλλον τους.


Δημήτρης Εμμανουήλ, Πίστη για σταθεροποίηση των τιμών το επόμενο διάστημα

Μιλώντας στον ΠτΘ ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών νομού Ροδόπης, κ. Δημήτρης Εμμανουήλ, εντόπισε τα αίτισ της αυξητικής τάσης των τελευταίων ημερών στην τιμή της βενζίνης, στην διεθνή συγκυρία, που φαίνεται να επιδρά αρνητικά και στη χώρα μας. Εξέφρασε, ωστόσο, την πίστη ότι δε θα συνεχιστεί η ανοδική αυτή πορεία, δεδομένου ότι, όπως είπε, «είχε προεξοφληθεί η αναταραχή της Λιβύης, ενώ παράλληλα η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, στην οποία προχώρησε η Σαουδική Αραβία, αναμένεται να λειτουργήσει ευεργετικά για τις τιμές στη διεθνή αγορά». Όπως σημείωσε, μάλιστα ο κ. Εμμανουήλ, «θα έπρεπε να είχε ήδη λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο, αλλά οι κερδοσκόποι προεξοφλούν πολλές φορές καταστάσεις». Τέλος, παραπέμποντας σε στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών, που αφορούν την τιμή της αμόλυβδης στο νομό Ροδόπης, έκανε λόγο για 1,667€ κατά μέσο όρο την περίοδο, που διανύουμε.

«Η μείωση του τζίρου και το μηδαμινό κέρδος μας οδηγούν στο λουκέτο»

Αναφερόμενος στην περίπτωση του βενζινάδικου, που έβαλε λουκέτο στην περιοχή μας τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Εμμανουήλ υπογράμμισε ότι «η κρίση δυστυχώς χτυπάει πρώτα από όλους εμάς, δεδομένου ότι δεν κυκλοφορούν πια τα χρήματα». Όταν οι υποχρεώσεις τρέχουν και παράλληλα μειώνεται συνεχώς ο τζίρος, τότε τα ενοίκια και τα λειτουργικά μας έξοδα δύσκολα καλύπτονται». Για το μέλλον του κλάδου δε, δήλωσε απαισιόδοξος, κάνοντας λόγο για οδυνηρή συνέχεια. «Θα ακολουθήσουμε την ίδια πορεία», προέβλεψε, «γιατί οι τζίροι είναι κατακόρυφα πτωτικοί». «Το κέρδος είναι μηδαμινό λόγω του ανταγωνισμού, κι ενώ τα έσοδά μας μειώνονται, όλα μαζί μας οδηγούν στο «λουκέτο»».


Πηγή:  http://www.paratiritis-news.gr/