Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Μπουργκάς-Αλεξ/πολη

Πέρασε άπραγη η προθεσμία που είχχε τεθεί στην βουλγαρική πλευρά, οπότε έχει ενδιαφέρον να μάθουμε τι θα γίνει από την ελληνική

ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, θα συνεδριάσει στις 12:00, το υπουργικό Συμβούλιο στη Βουλή με θέματα συζήτησης, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη από την Τ. Μπιρμπίλη και την λειτουργία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων από τον Γ. Παπακωνσταντίνου.

Άπρακτη εξέπνευσε μια ακόμη προθεσμία προς τη βουλγαρική πλευρά για την αποπληρωμή των οφειλών της στο project του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, με αποτέλεσμα να παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο οριστικού παγώματος του έργου.

Η ρωσική πλευρά δια του αντιπροέδρου της Τρανσνιέφτ, Μιχαήλ Μπάρκοφ, επαναλαμβάνει την απειλή για υπαγωγή της εταιρείας του αγωγού σε καθεστώς «ύπνωσης», σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Είναι προφανές ότι ούτε εμείς, ούτε η Ελλάδα δεν θα πληρώσουμε περισσότερο.»

Σύμφωνα με τον κ. Μπάρκοφ, η βουλγαρική πλευρά επικαλέστηκε «διαδικαστικές δυσκολίες», αν και είχε συμφωνηθεί σαφώς, ότι θα κάλυπτε το χρέος των 7,3 εκατ. ευρώ έως τις 20 Μαρτίου.

Παράλληλα ο κ. Μπάρκοφ δήλωσε ότι τα οικονομικά μέσα, που διαθέτει η κοινοπραξία Trans-Balkan Pipeline B.V. επαρκούν έως το Μάιο – Ιούνιο, προσθέτοντας, πάντως, ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει οριστικά να ακυρώσει το σχέδιο, γι’ αυτό και εάν η Βουλγαρία δεν πληρώσει τις οφειλές της, η εταιρεία του αγωγού θα μπει στο λεγόμενο καθεστώς «ύπνωσης» κρατώντας μόνο ένα γραφείο στην έδρα της το Άμστερνταμ και έναν εργαζόμενο.

Από ελληνικής πλευράς ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιάννης Μανιάτης, επαναλαμβάνει ότι το πετρελαιαγωγός είναι υπόθεση προτεραιότητας για την ελληνική κυβέρνηση, ενώ χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη την ανάληψη συντονιστικής δράσης από τη γενική διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΕΕ, όσον αφορά τα περιβαλλοντικά του έργου.

.