Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Τα «άλλα» παιδιά της Θράκης

Παρουσιάστηκε στην πρωτεύουσα το ντοκιμαντέρ για την εκπαίδευση των μουσουλμανπαίδων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


«Πρόσθεση όχι αφαίρεση, πολλαπλασιασµό και όχι διαίρεση» µάς «µαθαίνει» το νέο ντοκιµαντέρ του Θάνου Αναστόπουλου, το θέµα του οποίου είναι η εκπαίδευση των παιδιών της µειονότητας στη Θράκη.

Η ταινία, που προβλήθηκε για πρώτη φορά το βράδυ της Δευτέρας στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, αναφέρεται σε ένα από τα πιο ευαίσθητα θέµατα της σύγχρονης Ελλάδας, που η πολιτεία αντιµετώπισε µε θάρρος και αποφασιστικότητα – µια αποφασιστικότητα που την πιστώνονται και η προηγούµενη και η παρούσα κυβέρνηση.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηµατά, που απηύθυνε χαιρετισµό. Η κ. Γεννηµατά τόνισε ότι, στη Θράκη, η οµάδα των εκπαιδευτικών υπό την Αννα Φραγκουδάκη και τη Θάλεια Δραγώνα, απέδειξε ότι «όταν υπάρχουν γνώση, µεράκι, όραµα, πίστη και συγχρονισµένη δουλειά, τότε όλα µπορεί να αλλάξουν».

Προς µια κατεύθυνση όπου η σύγχρονη παιδαγωγική συνδυάζεται µε τον σεβασµό των δικαιωµάτων του Αλλου. Απ’ αυτήν την άποψη, το συγκεκριµένο εκπαιδευτικό πρόγραµµα έλυσε (σύµφωνα µε τη διατύπωση του διευθυντή του «Βήµατος», Παντελή Καψή), «το δίληµµα της ισότιµης ένταξης και ενσωµάτωσης της µουσουλµανικής µειονότητας αλλά και της διατήρησης της κουλτούρας της».

.