Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Απίστευτο: Έγγραφο ζητά τη μείωση κατανάλωσης οξυγόνου στο νοσοκομείο Ξάνθης!

Οι νοσηλευτές απαντούν: «Να φτιάξουν τις χαλασμένες συσκευές και να βάλουν προσωπικό για να προλαβαίνει»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ (ΚΑΙ ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ) ΡΕΠΟΡΤΑΖ




Περισσότερο «χρώμα» στον πολυσυζητημένο καμβά του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, έρχονται να προσθέσουν οι νέες… πινελιές που προκύπτουν από έγγραφο της 4ης Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠε) Μακεδονίας-Θράκης.

Στο έγγραφο που εκδόθηκε πριν από μία βδομάδα και απεστάλη στο νοσοκομείο, γίνεται λόγος για ανάγκη «μείωσης της κατανάλωσης οξυγόνου στο νοσοκομείο, χωρίς να παρουσιαστεί πρόβλημα στους νοσηλευόμενους». Κάτι που έχει προκαλέσει εύλογα σχόλια μεταξύ των νοσηλευτών, τα λεγόμενα των οποίων συνοψίζονται στο χαρακτηριστικό σχόλιο «αν θέλουν οικονομία στο οξυγόνο, ας φτιάξουν τις χαλασμένες συσκευές που “χάνουν” επί 24ωρου βάσεως και ας εξασφαλίσουν περισσότερο προσωπικό στη βάρδια για να προλαβαίνει».

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, το έγγραφο που δημοσιοποιούμε –και που συνοδεύεται από σχετικό διάγραμμα με την ετήσια κατανάλωση οξυγόνου- γράφει (διατηρούμε τη σύνταξη): «Κατά τους τακτικούς ελέγχους της τεχνικής υπηρεσίας, διαπιστώθηκαν ότι οι μεγαλύτερες καταναλώσεις οξυγόνου παρουσιάζονται στην Παθολογική, τα Χειρουργεία, τη ΜΕΘ, τη Χειρουργική και τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία. Τα υπόλοιπα τμήματα και κλινικές συμμετέχουν στη συνολική κατανάλωση αλλά με μικρότερο ποσοστό. Επίσης, πολλές φορές, πιθανώς λόγω φόρτου εργασίας, βρέθηκαν σε κρεβάτια σε διάφορα τμήματα και κλινικές του νοσοκομείου, όπου αποχώρησε ο ασθενής, μάσκες προσώπου συνδεδεμένες με τις επιτοίχιες λήψεις οξυγόνου να εκτονώνουν άσκοπα οξυγόνο στην ατμόσφαιρα. Σημειώνουμε ότι κάθε 1.000 κιλά οξυγόνου κοστίζουν στο νοσοκομείο 1.500 ευρώ, χωρίς τα διάφορα άλλα έξοδα, όπως κόστος μεταφοράς. Με τη λογική μείωσης των εξόδων του νοσοκομείου και της εξοικονόμησης σημαντικών πόρων για τη θεραπεία ασθενών, όπως είναι το οξυγόνο, παρακαλώ να ενημερώσετε τις προϊσταμένες των τμημάτων για την ανάγκη παρακολούθησης του θέματος ώστε να μειωθεί η κατανάλωση του οξυγόνου στο νοσοκομείο, χωρίς να παρουσιαστεί πρόβλημα στους νοσηλευόμενους».


Αγνοεί την ύπαρξη του εγγράφου ο διοικητής του νοσοκομείου

Το έγγραφο αποστέλλεται προς τη διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας με κοινοποίηση στη διοικητική διεύθυνση. Ωστόσο, ο διοικητής του νοσοκομείου Θανάσης Μπαμπαλίδης δηλώνει ότι αγνοεί την ύπαρξή του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ποιο έγγραφο; Τέτοιο έγγραφο δεν έχει περιέλθει σε μένα και δεν το γνωρίζω, πρώτη φορά το ακούω από εσάς. Αν και συνήθως όλα τα έγγραφα που αφορούν το νοσοκομείο περνούν πρώτα από μένα, δεν ξέρω αν υπάρχει τέτοιο και δεν το έχω δει». Θέτοντας υπόψη του διοικητή το περιεχόμενο του εγγράφου, εξανίσταται λέγοντας «να μειωθεί ή να περικοπεί η παροχή οξυγόνου; Αν είναι δυνατόν!» και προσθέτει: «Εγώ δεν έχω πει ποτέ το παραμικρό για τέτοια ζητήματα και για τις παροχές οξυγόνου. Μπορεί κάποιος να είπε κάτι ή να έκανε παρατήρηση σε νοσηλευτή που άφησε ανοιχτή την παροχή, αλλά προσωπικά δεν έχω πει κάτι σε τέτοια ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και την υγεία των ασθενών. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση… Το να προσέχουμε κάποια πράγματα και το να κάνουμε οικονομία δεν είναι κάτι μεμπτό. Να μην είναι αδιάφοροι οι νοσηλευτές, να προσέχουν όλα αυτά που χρησιμοποιούν στα τμήματά τους, να μην σπαταλούν κάποια πράγματα. Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση μείωσης του οξυγόνου».

Επαναλαμβάνοντας διαρκώς ότι δεν γνωρίζει τα περί το έγγραφο, ο διοικητής του νοσοκομείου συμπληρώνει: «Δεν είναι θέμα που πρέπει να του δίνουμε έκταση, καθώς τα έγγραφα είναι σε μια κατεύθυνση να είμαστε πιο σωστοί και υπεύθυνοι σε ότι αφορά τη διαχείριση των υλικών που χρησιμοποιούνται στο νοσοκομείο. Τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο. Και σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των ασθενών, εκεί δεν μπαίνουν περιορισμοί ούτε οικονομικά όρια».

Τέλος, όσον αφορά στη γενικότερη κατάσταση στο νοσοκομείο, μετά τα καθημερινά δημοσιεύματα και τις παρεμβάσεις βουλευτών της περιοχής μας, ο κ. Μπαμπαλίδης λέει: «Υπάρχουν κάποια γνωστά προβλήματα που μας ταλαιπωρούν αυτό τον καιρό με το παθολογικό και το καρδιολογικό, προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις για να καλύψουμε τις ανάγκες μας και μέχρι αυτή τη στιγμή καταφέρνουμε να τις καλύπτουμε και να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που προκύπτουν».


«Εδώ κινδυνεύουμε να ξεχάσουμε ασθενείς, το οξυγόνο μας μάρανε…»

Πολλά ήταν τα σχόλια που ακούστηκαν από νοσηλευτές μετά τη γνωστοποίηση του εγγράφου. Θέλοντας να διατηρήσουν την ανωνυμία τους –για ευνόητους λόγους- καταγγέλλουν όσα τους κατατρύχουν και αποτυπώνουν για άλλη μια φορά τη διαμορφούμενη κατάσταση.

«Το έγγραφο εμμέσως ζητά να περικοπεί για λόγους οικονομίας η χορήγηση οξυγόνου στους νοσηλευόμενους ασθενείς, κατηγορεί δε το νοσηλευτικό προσωπικό ότι δεν προσέχει να διακόπτει την παροχή οξυγόνου μόλις ο ασθενής βγάλει τη μάσκα οξυγόνου» λένε οι νοσηλευτές και ξεσπούν: «Μα επιτέλους τι να πρωτοκάνουν μια-δυο νοσηλεύτριες παθολογικής, χειρουργικής, καρδιολογικής ή ορθοπεδικής σε βραδινή βάρδια; Έχουν την ευθύνη τριάντα και πλέον ασθενών, οι μισοί των οποίων έχουν άνοια και βρίσκονται σε ντελίριο (προσπαθούν να πέσουν από το κρεβάτι, τραβάνε καθετήρες και ορούς και πετάνε οξυγόνα). Κάθε νοσηλευτής πρέπει να κάνει εκατό… ξεσκατώματα στη βάρδια του, να δώσει εκατό φάρμακα -πολλά των οποίων ενδοφλέβια-, να γράψει καρτέλες και λογοδοσίες, να μετρήσει ζωτικά σημεία, να απαντήσει σε εκατό κουδούνια, να τακτοποιήσει πέντε νέες εισαγωγές... Και μέσα σ’ όλα αυτά να προσέξει αν κάποιος έβγαλε το οξυγόνο του χωρίς να κλείσει τη συσκευή! Εδώ κινδυνεύουμε να ξεχάσουμε ασθενείς και θεραπείες και να χάσουμε ασθενείς γιατί δεν προλαβαίνουμε, το οξυγόνο που έμεινε ανοικτό μας μάρανε…».

Οι συνοψισμένες δηλώσεις κάποιων νοσηλευτών που παραθέτουμε, κλείνουν με το «δια ταύτα» που καταθέτουν: «Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι η φτηνιάρικη αλλά η σωστή περίθαλψη, που είναι και η μόνη πραγματικά φτηνή. Δηλαδή επαρκές προσωπικό που να μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά του, σωστά και λειτουργικά μηχανήματα και όχι σαράβαλα. Και φυσικά πλήρες υγειονομικό υλικό και όχι… Σαββατοκύριακα χωρίς καθαρά σεντόνια λόγω οικονομίας»…

 
Πηγή:  http://www.paratiritis-news.gr/