Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2011

Μουσουλμανοι της Θρακης,ζητησαν να προσευχηθουν σε τέμενος των ...Σερρων

Αλλά και στα Τρίκαλα και τα Γιαννιτσά, σε αντιστάθμισμα με την θεία λειτουργία που έγινε τον δεκαπεντάυγουστο στην Παναγία Σουμελά του Πόντου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Την τέλεση μουσουλμανικής προσευχής (ναμάζι) στο Τζιντζιρλί Τζαμί των Σερρών, αιτήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο από το υπουργείο Πολιτισμού, ο Σύλλογος Θρησκευτικών Λειτουργών Τεμένων Δυτικής Θράκης και ο νομικός του εκπρόσωπος .... Ιλχάν Αχμέτ, πρώην βουλευτής της ΝΔ και στέλεχος πλέον της Δημοκρατικής Συμμαχίας της Ντόρας Μπακογιάννη. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, ο πρώην βουλευτής, το υπουργείο πολιτισμού απάντησε αρνητικά στο αίτημα, λόγω των εργασιών ανακαίνισης που είναι σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια στο ιστορικό τέμενος.

Ωστόσο ο ίδιος, έκανε λόγο για σκοπιμότητες, αφού όπως υποστήριξε, μέλη του συλλόγου επισκέφθηκαν τις Σέρρες και είδαν την κατάσταση του τεμένους. «Διαπιστώσαμε πως η ανακαίνιση έχει ολοκληρωθεί εδώ και επτά χρόνια και δεν γίνονται πλέον εργασίες» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ.Ιλχάν, συμπληρώνοντας προκλητικά : «Αντιμετωπίζουμε με λύπη τη στάση του υπουργείου Πολιτισμού για το θέμα αυτό. Εάν μας έδιναν άδεια θα κάναμε ναμάζι εκεί. Σκοπός μας ήταν να κάνουμε την προσευχή της Παρασκευής μέσα σε αυτό το τζαμί που έχει μείνει από τους προγόνους μας στις Σέρρες».

Η τουρκική εφημερίδα, επικαλείται την αρχή της αμοιβαιότητας ανάμεσα στις δύο χώρες, προκειμένου στο μέλλον να επιτραπεί η τέλεση μουσουλμανικής προσευχής στο Τζιντζιρλί Τζαμί. «Ενώ η Τουρκία μετά το αίτημα της Ελλάδας, άνοιξε το μοναστήρι της Παναγίας της Σουμελά στην Τραπεζούντα, η Αθήνα δεν έδωσε άδεια για ναμάζι (προσευχή) στα οθωμανικά τεμένη» αναφέρει συγκεκριμένα το δημοσίευμα.Παρόμοιο αίτημα κατατέθηκε και για άλλα οθωμανικά τεμένη της χώρας, όπως των Τρικάλων, των Γιαννιτσών κ.α.

Πηγή:  http://www.infoserres.gr/