Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Η Κομισιόν θέτει 86 ερωτήματα για το νέο δάνειο στην ΕΝΚΛΩ

Κλειδί οι μονάδες της «Ροδόπης» και της «Μαρώνειας» στην Κομοτηνή, η βιώσιμη επιχείριση της Ξάνθης αλλά και ο ίδιος ο Λαναράς, που εξακολουθεί να δηλώνει "παρών"
                      ΜΑΘΕΤΕ ΠΩΣ


Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά 86 ερωτήματα θέτει η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με επιστολή της στις 30 Δεκεμβρίου του 2010, προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για τον τραπεζικό δανεισμό που προβλέπει το νέο επιχειρησιακό σχέδιο υπό τη νέα διοίκηση, η οποία τοποθετήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη των τραπεζών.

Η χρηματοδότηση υποστηρίζεται από την παροχή νέας εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου προς τις πιστώτριες τράπεζες (Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, Αγροτική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank, Emporiki) και προβλέπει την κάλυψη του 80% των 65 εκατομμυρίων ευρώ από τα οποία το καθαρό ποσό για την επιχείρηση θα είναι 25 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης προϋποθέτει τη χορήγηση κεφαλαίου κίνησης 10 εκατομμυρίων για την εκκίνηση των βιώσιμων επιχειρήσεων της Ξάνθης και της Νάουσας και την αλλαγή χρήσης για τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις.


Τα δύο εργοστάσια

Το βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών αυτού του σχεδίου στηρίζεται στις δυνατότητες κυρίως των δύο μονάδων, της «Ροδόπης» και της «Μαρώνειας» στην Κομοτηνή, και στις προοπτικές που διαφαίνονται από την έναρξη νέας ανοδικής φάσης του δεκαετούς κύκλου που διανύει ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας. Ομως, η υπόθεση Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία δεν πρόκειται να κλείσει σύντομα.

Οι τράπεζες μοιάζουν παγιδευμένες στο δίλημμα μιας νέας χρηματοδότησης, που μπορεί να περισώσει μέρος των παλαιότερων δανείων, χωρίς να έχουν αποσπάσει το δικαίωμα ψήφου που έχει ακόμη ο κ. Λαναράς ως κάτοχος της offshore Εuropean Textiles με την οποία έχουν υπογράψει τη σύμβαση ενεχυρίασης των μετοχών του.

Εως ότου τα δάνεια κριθούν υπερήμερα, ακόμη και για τα μεγάλα φιλέτα ακίνητης περιουσίας του ομίλου θα απαιτείται η ψήφος Λαναρά που υποδηλώνει ότι έτσι ή αλλιώς είναι ακόμη παρών.


Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/