Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Το Κεντρικό Συμβούλιο Μνημείων συζητά για το σπίτι του Κεμάλ

Για να κηρυχθεί σε μνημείο,
όπως ζητά το τουρκικό κράτος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Είναι μουσείο εδώ και δεκαετίες, ήρθε η ώρα να γίνει και μνημείο; Η κήρυξη (ή μη) για το σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη, μέσα στον περίβολο του τουρκικού προξενείου, ιδιοκτησίας του τουρκικού κράτους, πρόκειται να συζητηθεί τις επόμενες μέρες στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, μετά την αναβολή που πήρε η υπόθεση στην συνεδρίαση του προηγούμενου μήνα.


Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», το αίτημα υποβλήθηκε από την τουρκική πλευρά. Οι ιδιοκτήτες ενδιαφέρονται να κάνουν επισκευές και απευθύνθηκαν στην πολεοδομία για τις σχετικές άδειες. Εκείνη τους παρέπεμψε στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, όπως ορίζει ο αρχαιολογικός νόμος, επειδή το κτίριο είναι ηλικίας άνω των 100 ετών. Το προξενείο ζήτησε την κήρυξή του, όπως έχει δικαίωμα, σύμφωνα πάντοτε με τον αρχαιολογικό νόμο.

Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ γεννήθηκε το 1881 στη Θεσσαλονίκη, σε αυτό το τριώροφο ακίνητο, το οποίο είχε κτίσει ο πατέρας του και βρίσκεται στη σημερινή συμβολή των οδών Αποστόλου Παύλου και Αγίου Δημητρίου (τότε Γενί Καπί και Νουμάν Πασά).

Σε αυτό φαίνεται να καταλήγουν οι ιστορικοί, σύμφωνα με τις μαρτυρίες και τα ιστορικά ντοκουμέντα, αν και κάποιοι διατείνονται πως είχε γεννηθεί στη Χρυσαυγή Λαγκαδά, όπου ζούσε ένας αδελφός της μητέρας του. Στη Χρυσαυγή πήγε σχολείο, έχοντας πρώτο δάσκαλο έναν Ελληνα παπά. Εκεί είχε εγκατασταθεί με τη μητέρα και την αδελφή του ύστερα από τον θάνατο του πατέρα του, όταν ο ίδιος ήταν οκτώ ετών.

Το 1935, το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης παραχώρησε στο τουρκικό κράτος το σπίτι, που μετατράπηκε σε μουσείο. Το ψηλοτάβανο κτίριο, το οποίο χρονολογείται πριν από το 1870, είναι τριώροφο με αυλή. Ξαναβάφτηκε το 1981 στο αρχικό του ροζ χρώμα. Πολλά έπιπλα είναι αυθεντικά, ενώ υπάρχουν και αντίγραφα από το μαυσωλείο του Ατατούρκ, από το παλάτι Ντολμάμπαχτσε και από το Τοπ Καπί στην Κωνσταντινούπολη. Στους τοίχους υπάρχουν φωτογραφίες του Κεμάλ από διάφορες περιόδους της ζωής του, καθώς και όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με τα σχολικά του χρόνια.

.