Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Σε stress test δεν υποβάλλονται μόνο οι τράπεζες αλλά και το Κοζλοντούι!

Σε «τεστ αντοχής» θα υποβάλλει το μοναδικό πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας η Βουλγαρία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Σε «τεστ αντοχής» θα υποβάλλει το μοναδικό πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας, το Κοζλοντούι, η Βουλγαρία, στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΕ να ενισχυθεί η ασφάλεια των εγκαταστάσεων ατομικής της ενέργειας μετά την καταστροφή στην Ιαπωνία, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας.


Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο έλεγχος θα διεξαχθεί βάσει επτά διαφορετικών κριτηρίων: την τοποθεσία του αντιδραστήρα, τον κίνδυνο πλημμύρας, την κατασκευή των συστημάτων ψύξης, τις εφεδρικές γεννήτριες, την χρονική διάρκεια λειτουργίας και τον κίνδυνο τρομοκρατικών υποθέσεων.

Στο πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι στις όχθες του Δούναβη λειτουργούν δύο αντιδραστήρες 1.000 MW σοβιετικής κατασκευής. Η Βουλγαρία σχεδιάζει να παρατείνει τη λειτουργία τους μέχρι και 20 χρόνια έως το 2017 και το 2019 όταν λήγουν οι άδειές τους.

Η χώρα σκοπεύει να καλέσει διεθνείς εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας για να παρακολουθήσουν τα τεστ. Μετά την ολοκλήρωσή τους, η κυβέρνηση θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα.

Η Βουλγαρία έχει ήδη κλείσει εδώ και χρόνια τέσσερις παλιότερους αντιδραστήρες στο Κοζλοντούι. Η διακοπή της λειτουργίας τους αποτελούσε προϋπόθεση για να γίνει η χώρα μέλος της ΕΟΚ το 2007.

.