Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Η Θράκη στο επίκεντρο της ανάπτυξης

Σημείο αναφοράς για την αποτύπωση της κατάστασης της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας το συνέδριο του Economic Forum of Thrace στις 27-28 Μαΐου στην Αλεξανδρούπολη
       ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ
       ΤΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ;



Σημείο αναφοράς για την αποτύπωση της κατάστασης της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς και της επίπτωσης των μέτρων - μεταρρυθμίσεων στην κοινωνία φιλοδοξεί να καταστεί με τη δεύτερη διοργάνωσή του το συνέδριο του Economic Forum of Thrace στις 27-28 Μαΐου στην Αλεξανδρούπολη.

Όπως επισημαίνει η εμπνευστής του Φόρουμ και νομικός Κατερίνα Καραγιάννη, μεσοπρόθεσμα το Φόρουμ έχει ως στόχο να βάλει τη Θράκη στο «χάρτη της ανάπτυξης» όχι μόνο στο ελληνικό επίπεδο αλλά και πανευρωπαϊκά.

Συνέντευξη στην εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Διαμαντίδη:


Ποιος είναι ο στόχος της δημιουργίας του Economic Forum of Thrace;


Η ανάπτυξη της Θράκης είναι το πρώτο μέλημα μας και γι' αυτό έχει δημιουργηθεί και το Φόρουμ. Το Economic Forum of Thrace έχει αυτό ως κύριο στόχο γιατί η Θράκη είναι η αρχή και το τέλος της Ευρώπης. Αυτό δεν πρέπει να λησμονείται ούτε από την Ευρώπη, αλλά ούτε και από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση. Η στόχευσή μας είναι μακροπρόθεσμη και αρχικά επιθυμούμε μία φορά ετησίως να διοργανώνεται το συνέδριο του Φόρουμ, στο οποίο θα συμμετέχουν προσωπικότητες διεθνούς βεληνεκούς, πολιτικοί, τραπεζίτες, πρόεδροι φορέων κ.ά. Έτσι η περιοχή θα μπαίνει πολύ υψηλά στην ατζέντα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Παράλληλα θέλουμε να καταδείξουμε ότι η Θράκη πρέπει να ενισχυθεί με ένα ειδικό καθεστώς και να αξιοποιηθεί σχετική κοινοτική νομοθεσία, η οποία επιτρέπει ιδιαίτερη φορολογική - νομική μεταχείριση της περιοχής, Με βάση αυτό το πλαίσιο, μπορούν, τόσο κοινοτικές, όσο και επιχειρήσεις από τρίτες χώρες, να εγκαθίστανται στη Θράκη και να απολαμβάνουν ταχείες και αποτελεσματικές διαδικασίες ίδρυσης εταιρικών σχημάτων και υλοποίησης επενδύσεων, αλλά και κίνητρα φορολογικού χαρακτήρα με μειωμένους συντελεστές. Η Θράκη δικαιολογεί ένα τέτοιο ειδικό καθεστώς, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη το υψηλό ποσοστό ανεργίας. Η Αλεξανδρούπολη μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις και να ανακόψει σε κάποιο βαθμό την αδιάκοπη ανάπτυξη, που καταγράφει τα τελευταία χρόνια η Κωνσταντινούπολη. Πιστεύω επιπλέον πως ένα τουλάχιστον υπουργείο θα πρέπει να μετακινήσει υπηρεσίες του στην περιοχή της Θράκης για γεωστρατηγικούς λόγους. Ειδάλλως η Θράκη θα χρησιμοποιείται μόνο πριν την περίοδο των εκλογών από τους πολιτικούς και μετά θα βγαίνει εκτός του ενδιαφέροντός τους.


Ζείτε στο εξωτερικό, επισκέπτεστε τακτικά την Ελλάδα και έχετε εργαστεί με την ιδιότητα του νομικού σε μεγάλες ξένες τράπεζες. Πώς αντιμετωπίζει η Ευρώπη την ελληνική οικονομική κρίση;


Η Ελλάδα δημιουργεί ένα μικρό ή και μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για τους Ευρωπαίους. Η Γερμανία, την οποία κατηγορούμε πως δεν μας βοηθά όσο πρέπει, στην πραγματικότητα έχει σταθεί δίπλα μας σε μεγάλο βαθμό. Είναι διαφορετικός ο δυτικός τόνος από το μεσογειακό και γι' αυτό εμείς εισπράττουμε με άλλο τρόπο κάποια λεγόμενα των Γερμανών. Υπάρχει διάθεση από την Ευρώπη να βοηθήσει περαιτέρω την Ελλάδα. Δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη τι λένε κάποιες εφημερίδες στη Γερμανία, που αρέσκονται να «κιτρινίζουν». Η επίσημη θέση της χώρας είναι πως συμφέρει και τη Γερμανία να στηρίξει την Ελλάδα. Την τελευταία διετία η καγκελάριος της Γερμανίας είναι σαφώς με πιο ευρωπαϊκή προοπτική, απ' ό,τι εμείς θέλουμε να πιστεύουμε και απομακρύνεται, ενδεχομένως, από πιο συντηρητικές σκέψεις. Βέβαια για εσωτερική κατανάλωση, αλλά και γιατί είναι αναγκαίο. Η Ελλάδα δεσμεύτηκε στην κ. Μέρκελ για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ.


Το φετινό Φόρουμ σε ποιες θεματικές ενότητες είναι επικεντρωμένο και ποιοι εκπρόσωποι τραπεζών - χρηματοοικονομικών φορέων, αλλά και πολιτικοί θα παραστούν;

Η κρίση στην Ελλάδα, το ευρώ, οι τράπεζες της χώρας μας, η συνεισφορά ή όχι της πολιτικής και των πολιτικών στα σημερινά οικονομικά δεδομένα είναι ορισμένα από τα θέματα που θα θίξει το Φόρουμ. Στις 27-28 Μαΐου στην Αλεξανδρούπολη θα βρεθούν κορυφαίοι εκπρόσωποι ξένων και ελληνικών τραπεζών, εθνικών οικονομικών αρχών όπως από το Federal Financial Supervisory Authority της Γερμανίας, αλλά και πολιτικοί, οι οποίοι θα εμβαθύνουν στα αίτια και τις επιπτώσεις της κρίσης όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και ευρύτερα.

 
Πηγή:   http://www.imerisia.gr/