Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Η ομιλία Γιαννακίδη στο Σμόλιαν

Για σημαντικά βήματα διασυνοριακής συνεργασίας έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ στην πόλη της Βουλγαρίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Με μεγάλη επιτυχία και σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Απριλίου στο Σμόλιαν της Βουλγαρίας το Ελληνοβουλγαρικό φόρουμ πολιτών που αποτελούσα την ουσιαστική συνέχεια της περυσινής πρωτοβουλίας που έλαβε χώρα στη πόλη της Ξάνθης και συνδιοργανώθηκε από τα Γραφεία Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε Αθήνα και Σόφια και τις ΤΕΔΚ Ξάνθης και Σμόλιαν.

Σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο όμως ήταν και η εκπροσώπηση καθότι εκτός του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Άρη Γιαννακίδη και τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες Καβάλας Αρχέλαο Γρανά, Δράμας Γιάννη Ξανθόπουλο και Ξάνθης Φώτη Καραλίδη και περιφερειακούς συμβούλους, οι Ευρωβουλευτές των δύο χωρών τίμησαν με τη παρουσία και τις τοποθετήσεις τους την εκδήλωση, Δήμαρχοι τόσο από την Περιφέρειά μας όσο και από τη Βουλγαρική πλευρά, με οικοδεσπότη την Δήμαρχο Σμόλιαν και Πρόεδρο ΚΕΔΚ Βουλγαρίας, κ. Ντόρα Γιάνκοβα. Οι συμμετέχοντες από Ελλάδα και Βουλγαρία κατέκλυσαν ασφυκτικά το αμφιθέατρο του Δήμου Σμόλιαν συμμετέχοντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις συζητήσεις που ακολούθησαν κάθε κύκλο εισηγήσεων.

Θέματα όπως η νέα πρόσκληση για το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Βουλγαρία και η ολοκλήρωση των μεταφορικών και ενεργειακών κόμβων κυριάρχησαν στις τοποθετήσεις με κοινό άξονα την παραδοχή πως οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και πως τα εργαλεία αντιμετώπισης της κρίσης στη κατεύθυνση της περιφερειακής ανάπτυξης είναι επίσης κοινά και χρήζουν διμερούς συντονισμού και απαράμιλλης συνεργασίας.

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Αρης Γιαννακίδης έκανε λόγο για την απαρχή μίας νέας συνεργασίας με την περιφέρεια πλέον ως τον αξιόπιστο θεσμικό εταίρο και στόχο την δημιουργία μίας κοινής αναπτυξιακής προοπτικής.

Ο Περιφερειάρχης έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη συνεργασίας σε ζητήματα μεταφορών, ενέργειας, τουρισμού, αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και πρόληψη ρύπανσης του περιβάλλοντος μέσα από στοχευμένες δράσεις και συνέργειες.

Τέλος ο Περιφερειάρχης πρότεινε την δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας» (Ε.Ο.Ε.Σ.) που θα ασχολείται πρωτίστως με την εφαρμογή προγραμμάτων ή έργων εδαφικής συνεργασίας που συγχρηματοδοτούνται από την Κοινότητα αλλά και σε συγκεκριμένες δράσεις εδαφικής συνεργασίας στο πλαίσιο του στόχου της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, με ή χωρίς την οικονομική συνεισφορά της Κοινότητας.



Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Άρη Γιαννακίδη στο συνέδριο με θέμα: «Περιφερειακή Ανάπτυξη και Περιφερειακά Προγράμματα εναντίον της Οικονομικής Κρίσης».



Κυρίες και Κύριοι,

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου να βρίσκομαι σήμερα εδώ στο Σμόλιαν της γείτονος και φίλης Βουλγαρίας ως ο πρώτος εκλεγμένος Περιφερειάρχης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της ανατολικότερης διασυνοριακής προς τη χώρα σας ελληνικής περιφέρειας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά για την ευγενική πρόσκλησή τους, τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής αλλά και τον φίλο Νομάρχη του Σμόλιαν, έναν άνθρωπο εξαιρετικά δραστήριο και με μεγάλη ευαισθησία τόσο για τον τόπο του όσο και την προοπτική του σε σχέση με τον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Βαλκανικής.

Σήμερα εγκαινιάζουμε μία νέα πολιτική περιφερειακής επικοινωνίας στην οποία η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα είναι ο αξιόπιστος εταίρος, προκειμένου να δημιουργήσουμε πλέον μέσα από μία στενή και εξειδικευμένη συνεργασία τους όρους και τις προϋποθέσεις για μία οργανωμένη περιφερειακή ανάπτυξη της διασυνοριακής μας περιοχής.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πλέον είναι ο μοναδικός ενιαίος, με χωρική αρμοδιότητα, φορέας από το Κάτω Νευροκόπι έως το Ορμένιο τον οποίο πλέον θα έχετε ως αξιόπιστο συνομιλητή, τον φίλο και συνεργάτη γείτονα. Έτσι θα γυρίσουμε σελίδα σε σχέση με το παρελθόν όπου πολλοί φορείς εμπλέκονταν σε συνεργασίες και προγράμματα με αποσπασματικότητα και πολλές φορές χωρίς καμία μεταξύ τους συνάφεια και φυσικά χωρίς ορατή αναπτυξιακή αποτελεσματικότητα.

Η παρουσία των συνεργατών μου, χωρικών Αντιπεριφερειαρχών Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης και πολλών περιφερειακών συμβούλων καθώς και Δημάρχων από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, επιβεβαιώνει την πρόθεση να εγκαταστήσουμε πλέον έναν σοβαρό αξιόπιστο δίαυλο επικοινωνίας και αλληλοπληροφόρησης.

Σας διαβεβαιώνω ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα είναι συνοδοιπόρος αυτής της νέας κοινής πορείας προκειμένου να χτίσουμε μία νέα κοινή προοπτική στην αγκαλιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η περίοδος άλλωστε που ζούμε επιτάσσει συνεργασίες ουσίας, κοινές στρατηγικές και φυσικά επιδίωξη μετρήσιμων αποτελεσμάτων.

Η νέα εποχή επιβάλει συνεργασίες και χωρίς αυτό να θεωρηθεί υπερφίαλο πιστεύω ότι ήρθε πλέον η εποχή να οραματιστούμε μαζί, να σχεδιάσουμε μαζί, να υλοποιήσουμε μαζί και να καρπωθούμε τα αποτελέσματα αυτής της συνοδοιπορίας ως πολύτιμο αναπτυξιακό προϊόν.

Σε μία εποχή οικονομικής και κοινωνικής κρίσης δεν έχουμε το δικαίωμα να λειτουργούμε αποσπασματικά ή ανταγωνιστικά. Οφείλουμε να αναδείξουμε μέσα από τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα δημιουργήσουν την κοινή αναπτυξιακή εικόνα.

Και οι τομείς στους οποίους ήδη δουλεύουμε προκειμένου να προτείνουμε την ουσιαστική αυτή συνεργασία είναι πολλοί και σήμερα θα επιχειρήσω να σας δώσω μία πρώτη εικόνα έτσι ώστε σύντομα και πάνω στο ίδιο τραπέζι του επικοινωνιακού διαλόγου να συνδιαμορφώσουμε την κοινή πρότασή μας, την κοινή μας μοίρα όπως λέω συχνά στους συμπολίτες μου.

Χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν, γνώση υπάρχει απομένει να μετασχηματίσουμε την πολιτική βούληση σε πρακτικό αποτέλεσμα.

Και τώρα ας δούμε σε ποιο ευρύτερο πλαίσιο καλούμαστε να δραστηριοποιηθούμε.

Κυρίες και κύριοι,

Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 συνιστά μια τεράστια εσωτερική αγορά 493 εκατομμυρίων πολιτών και όπως κάθε αγορά, παρουσιάζει διογκωμένες εσωτερικές (οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες) μεταξύ των 268 περιφερειών της. Δεν αποτελεί μυστικό ότι αυτές παρουσιάζονται κυρίως σε αποκεντρωμένες – απομακρυσμένες περιφέρειες κυρίως στα Νότιο - Ανατολικά γεωγραφικά πλάτη της Ένωσης. Αυτή η διαπίστωση μπορεί να είναι προς το παρόν δυσάρεστη αφού εντοπίζει και στην δική μας περιοχή υστερήσεις αποτελεί όμως ταυτόχρονα και πρόκληση.

Ο κεντρικός άξονας της ευρωπαϊκής περιφερειακής πολιτικής είναι να επιτύχει πραγματική αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη διασφάλιση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, με την ισόρροπη ανάπτυξη, προϋπόθεση της οποίας είναι η μείωση των κοινωνικο-οικονομικών ανισοτήτων μεταξύ των διαφόρων περιφερειών και η πρόληψη - αποφυγή δημιουργίας νέων ανισοτήτων.

Πέρα όμως από τις πολιτικές της Ένωσης, καλούμαστε πλέον οι ίδιες οι περιφέρειες να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα και να ανταλλάσσουμε μεταξύ μας ιδέες και καλές πρακτικές μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που τους παρέχονται για το σκοπό αυτό από τα αντίστοιχα ταμεία και τα σχετικά αναπτυξιακά τους προγράμματα.

Δυστυχώς όμως και παρόλη την εξέλιξη των προγραμμάτων και την πρότερη εμπειρία, οι κοινωνικές ανισότητες - σύμφωνα με τις πρόσφατες εκθέσεις συνοχής της Ε.Ε. - διογκώνονται ανά την Ευρώπη μεταξύ των διαφορετικών περιφερειών

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτελεί μία από τις σημαντικότερες συνοριακές περιφέρειες του ελλαδικού χώρου, γιατί συνορεύει βόρεια με την Βουλγαρία και ανατολικά με την Τουρκία. Το άνοιγμα των συνόρων μετά την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ε.Ε., έδωσε στη περιφέρειά μας το ρόλο της πύλης εισόδου στη βαλκανική ενδοχώρα και τη Μαύρη θάλασσα. Ωστόσο, ως συνοριακή περιφέρεια βρίσκεται αντιμέτωπη με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απομακρυσμένες και συνοριακές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καλούμαστε λοιπόν με την εμπειρία που έχει αποκτηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια και μπροστά σε μία πρωτόγνωρη κρίση που καταλαμβάνει από άκρη σε άκρη την Ευρωπαϊκή Ένωση να παράξουμε λύσεις κάνοντας χρήση των εργαλείων που έχουν ειδικά σχεδιαστεί για το σκοπό αυτό, δηλαδή για την συνεργασία μεταξύ όμορων - γειτονικών αλλά και μη γειτονικών περιφερειών που ανήκουν σε κράτη εντός και εκτός των συνόρων της Ένωσης. Ο στόχος ΙΙΙ «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία» σχεδιάστηκε για την προώθηση της αρμονικής και ισορροπημένης ανάπτυξης των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βασίστηκε κατά το σχεδιασμό του στην εμπειρία που αποκτήθηκε από την παλαιότερη Κοινοτική Πρωτοβουλία INTERREG και αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας σε διασυνοριακό, διεθνικό και διαπεριφερειακό επίπεδο.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι για το σκοπό αυτό, η νεοσύστατη αιρετή Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι από τις ελάχιστες που έχει στελεχωμένο και λειτουργικό Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων το οποίο υλοποιεί περί τα 15 Προγράμματα σε όλα σχεδόν τα Διαπεριφερειακά, Διασυνοριακά, Διακρατικά και Τομεακά μέσα.

Πέραν όμως τούτου είναι μέλος της Α.Ε.Β.R. (Σύνδεσμος Συνοριακών Περιφερειών της Ευρώπης) ενώ λειτουργεί ήδη - και μόλις 4 μήνες μετά την εφαρμογή του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας μας - εκτός της βασικής μας ιστοσελίδας, η εξειδικευμένη ιστοσελίδα του Γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων («pamth.eu») το οποίο ασχολείται ειδικά με την προώθηση των δράσεων αυτών.

Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα να σταθώ σε κάποια ζητήματα τα οποία γνωρίζω πολύ καλά από τις επισκέψεις αλλά και τις επαφές με τους Βούλγαρους φίλους μας ότι αποτελούν θέματα αιχμής και στα οποία η Περιφέρειά μας θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου μέσα από έναν κοινό βηματισμό να δημιουργήσουμε αναπτυξιακό πλεόνασμα.

Το πρώτο πεδίο αφορά στις συνδυασμένες μεταφορές. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να σχεδιάσουμε μία ενιαία διαπεριφερειακή διασυνοριακή αναπτυξιακή πρόταση ενός χώρου ενέργειας, μεταφορών και συγκοινωνιών.

Οι αγωγοί φυσικού αερίου που διασυνδέουν τις δύο χώρες αλλά και εκείνοι που προγραμματίζονται, αποτελούν την σφραγίδα μίας στρατηγικής επιλογής που καθιστούν την Βόρεια Ελλάδα και τη Νότια Βουλγαρία ενιαίο και ασφαλή ενεργειακό κόμβο μεταφοράς από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης προς την Ευρώπη.

Αυτή η επιλογή μας δείχνει το δρόμο …

Σε αυτήν την κατεύθυνση εμείς θα προχωρήσουμε στην εκπόνηση των μελετών σκοπιμότητας της οδικής και σιδηροδρομικής διασύνδεσης των λιμανιών της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης με το λιμάνι του Μπουργκάς και τη Μαύρη θάλασσα. Αυτή η εναλλακτική οδός μεταφορών αποτελεί μία πρόταση - πρόκληση που μπορεί ως επιλογή να αποφορτίσει τα Στενά των Δαρδανελίων που ούτως ή άλλως είναι κορεσμένα και ταυτόχρονα να αποτελέσει τη βάση δημιουργίας υποδομών στα δύο λιμάνια με υψηλών προδιαγραφών εμπορευματικών κέντρων και αποθηκών. Η εμπορική και οικονομική κινητικότητα θα προσδώσει ανταγωνιστικό κύρος στις διασυνοριακές περιφέρειες ενώ ταυτόχρονα θα τις ταυτοποιήσει διεθνώς προσδίδοντας τους ένα brand name που θα τις διαφημίζει περαιτέρω.

Ταυτόχρονα προχωράμε στην ολοκλήρωση των κάθετων οδικών αξόνων διασύνδεσης της περιφέρειας με τους διεθνείς διευρωπαϊκούς, μέσα φυσικά από τους αντίστοιχους της Βουλγαρίας. Ολοκληρώνεται ο κάθετος άξονας Αλεξανδρούπολης – Ελληνοβουλγαρικών συνόρων, ενώ πολύ σύντομα και εντός του καλοκαιριού θα δοθεί στην κυκλοφορία ο κάθετος άξονας Κομοτηνή - Νυμφαία – Μάκαζα- Κίρτζαλι, δικαίωση και ενός προσωπικού μου στοιχήματος κατά τα 16 χρόνια της θητείας μου στη Νομαρχία Ροδόπης.

Οφείλω σε αυτό το σημείο να σας αποκαλύψω ότι υπάρχει μία σημαντική κινητικότητα στην Περιφέρεια για τον άξονα Ξάνθη – Εχίνο –Δημάριο - Ρούντοζεμ, ενός δρόμου που μπορεί σοβαρά να διασυνδέσει τις δύο περιοχές. Επίσης ο δρόμος Δράμας – Εξοχής - Γκότσε Ντέλτσεφ έχει δημιουργήσει δυναμική και αποτελεί επιλογή ταξιδιωτών και τουριστών οι οποίοι αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Οι δρόμοι λοιπόν αυτοί μπορούν να αποτελέσουν τις αρτηρίες που θα ζωογονήσουν τις διασυνοριακές περιοχές και ταυτόχρονα θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε οικονομικές συνέργειες και συνεργασίες που θα τις αναπτύξουν δίνοντας θέσεις εργασίας και ευκαιρίες επενδύσεων.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να δώσω και μία άλλη παράμετρο των αναπτυξιακών μας επιλογών που πρέπει να βρει τις δύο πλευρές αλληλέγγυες και στο ίδιο μήκος κύματος. Η επιλογή της ανάπτυξης θα πρέπει να σέβεται και να αξιοποιεί το βασικό της συγκριτικό πλεονέκτημα, το υπέροχο και παρθένο περιβάλλον της.

Ένα άλλο πεδίο στο οποίο έχει γίνει προεργασία τα προηγούμενα χρόνια μέσα από την εφαρμογή κοινών προγραμμάτων είναι ο τουρισμός. Η Νομαρχία Ροδόπης σε συνεργασία με τη Νομαρχία Έβρου μέσα από την καταργηθείσα δομή της Υπερνομαρχίας και τους όμορους νομούς του Χασκόβου και του Κίρτζαλι έκαναν μία καταπληκτική δουλειά δημιουργώντας έναν κοινό πολύγλωσσο ηλεκτρονικό δικτυακό τόπο στον οποίο εμφανίζονταν τα μνημεία, τα αξιοθέατα αλλά και τα ξενοδοχεία της κάθε περιοχής. Δημιουργήθηκαν μάλιστα και χάρτες ενώ υπήρξε μία σειρά από γόνιμες επαφές ξενοδόχων και πρακτόρων με φορείς των διασυνοριακών περιοχών προκειμένου να υπάρξει αλληλογνωριμία και κοινός βηματισμός.

Ανάλογες πρωτοβουλίες γνωρίζω ότι υπήρξαν και με τις πρώην Νομαρχίες της Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης οι οποίες απέφεραν επίσης σημαντική γνώση και τουριστική αλληλεπίδραση.

Στόχος λοιπόν ήταν και είναι, οι διασυνοριακές περιοχές μας να αποτελέσουν ένα κοινό τουριστικό προορισμό, το «πακέτο» του οποίου θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στη Βόρεια Ευρώπη αλλά και στη Ρωσία με αξιώσεις. Ας είναι αυτό το επόμενο βήμα λοιπόν σε διαπεριφερειακό επίπεδο. Ας είναι η πρόκληση της νέας εποχής. Άλλωστε η ιστορία, τα μνημεία, ο πολιτισμός και οι ίδιοι οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν από σύνορα …

Το κλειδί λοιπόν είναι οι επενδύσεις και η δημιουργία ενός ασφαλούς κλίματος που είναι και το αντικείμενο της συνάντησης. Προσωπικά πιστεύω στη συνέχεια της πολιτικής και όχι στην αποσπασματικότητα. Για τούτο λοιπόν νομίζω ότι αφού συναποφασίσουμε για τα κοινά μας βήματα να προχωρήσουμε άμεσα στην δέσμευση των κεντρικών κυβερνήσεων σε αυτήν την κατεύθυνση και μέσα στην ενιαία Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας αποτελούμε κομμάτια. Αν το πετύχουμε τότε είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία και οι περιφέρειες μας θα αποτελέσουν μοντέλο δημιουργικής και αποτελεσματικής συνεργασίας.

Πέρα όμως από τα υπό υλοποίηση προγράμματα, θα πρέπει συντονισμένα και έχοντας πάντα υπόψη τις προτεραιότητες που υπάρχουν και είναι από δεκαετίες γνωστές από τα αμοιβαία προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο όμορες περιοχές, να σχεδιάσουμε επιτέλους και να προωθήσουμε ώριμες προτάσεις οι οποίες θα αγγίζουν μεν τα εν λόγω προβλήματα ή προκλήσεις αλλά παράλληλα θα δημιουργούν συνθήκες συνέργειας στις δύο πλευρές των συνόρων.

Προβλήματα όπως η ορθολογική διαχείριση της ποτάμιας λεκάνης του Έβρου για παράδειγμα (ή του Ποταμού Maritza αν επιθυμείτε) και των φαινομένων πλημμυροπάθειας που αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο. Μόνο μέσα από τη συνεργασία και την υποβολή στοχευμένων προτάσεων θα μπορέσουμε να θεμελιώσουμε τις σωστές βάσεις για μια σφαιρική αντιμετώπιση του προβλήματος στον ίδιο δρόμο που πριν από 20 χρόνια βάδισαν η Γερμανία με την Ολλανδία και επέλυσαν το ζήτημα του Ρήνου. Δεν έπραξαν κάτι διαφορετικό, απλά άδραξαν την ευκαιρία μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία και κοινές ομάδες τεχνοκρατών (αλλά και πολιτών ακόμα) να ενσκήψουν από κοινού στο πρόβλημα.

Επίσης η ρύπανση των νερών του Νέστου και οι σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της στο οικοσύστημα του ποταμού στις δύο χώρες πρέπει επειγόντως να αποτελέσει πεδίο όχι απλά συνεργασίας αλλά άμεσης και αποτελεσματικής δράσης για την αντιμετώπισή του.

Με άλλα λόγια αγαπητοί σύνεδροι, δεν θα κληθούμε να εφεύρουμε για άλλη μία φορά την πυρίτιδα της διασυνοριακής και διαπεριφερειακής συνεργασίας. Καλές (και κακές όμως) πρακτικές υπάρχουν παντού γύρω μας. Από εμάς και τα εξειδικευμένα στελέχη μας συνάδελφοι, απομένει να τις αξιοποιήσουμε και να πάρουμε τις πολιτικές εκείνες αποφάσεις που θα τις αναδείξουν στη συνείδηση των πολιτών και θα τις θέσουν στην πολιτική ατζέντα των κυβερνήσεων άμεσα.

Στόχος μας στο άμεσο μέλλον να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις και τις προσπάθειες μας για την ενίσχυση της διασυνοριακής και διαπεριφερειακής συνεργασίας μέσω της δημιουργίας ενός «Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας» (Ε.Ο.Ε.Σ.). σύμφωνα με τον δρόμο που άνοιξε ο Κανονισμός 1082/2006 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα καθήκοντα του ΕΟΕΣ θα περιορίζονται πρωτίστως στην εφαρμογή προγραμμάτων ή έργων εδαφικής συνεργασίας που συγχρηματοδοτούνται από την Κοινότητα αλλά και σε συγκεκριμένες δράσεις εδαφικής συνεργασίας στο πλαίσιο του στόχου της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, με ή χωρίς την οικονομική συνεισφορά της Κοινότητας.

Για να κλείσω αυτήν μου την τοποθέτηση θα ήθελα να επαναλάβω την βούλησή μας να προχωρήσουμε άμεσα και γρήγορα μέσα από την θεσμική περιφερειακή διασυνοριακή συνεργασία σε ένα πλαίσιο συγκεκριμένων και στοχευμένων, δεσμευτικών και για τις δύο πλευρές δράσεων, ώστε σύντομα να έχουμε απτά αναπτυξιακά αποτελέσματα και να δικαιώσουμε τον θεσμικό μας ρόλο σε μία εποχή που οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν καθυστερήσεις και αβελτηρίες.

Σας ευχαριστώ πολύ.

.