Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Τη Βουλγαρία δείχνει η Ρωσία για τη συνέχιση ή μη του πετρελαιαγωγού


Την πρόθεση της ρωσικής πλευράς για την υλοποίηση του έργου, επιβεβαίωσε ο Ρώσος πρόξενος κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στην Κομοτηνή


ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ


Στρατηγικά λογική και οικονομικά ωφέλιμη, χαρακτήρισε την πρόταση που είχε καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στις αρχές τις δεκαετίες του ’90 για την υλοποίηση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, ο Ρώσος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Αλεξέι Ποπόβ. Ο κ. Ποπόβ που ήταν χθες στην Κομιοτηνή ερωτώμενος από το «Χ» επανέλαβε την πρόθεση της ρωσικής πλευράς να προχωρήσει στην κατασκευή του αγωγού και έδωσε μεγάλη έμφαση στην ανάγκη σοβαρή αντιμετώπιση του έργου, όσον αφορά τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Ο Ρώσος διπλωμάτης έκανε λόγο για ένα σχέδιο πολύπαθο, που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, μετά από ελληνική πρόταση, «στρατηγικά λογική και οικονομικά ωφέλιμη», όπως τόνισε και προσέθεσε, «η πρόταση αυτή ήθελε μελέτη, συζήτηση και επίλυση των οικονομικών προβλημάτων. Έγινε πολύ δουλειά τόσο στο επίπεδο των κυβερνήσεων, όσο και των εταιρειών που έδειξαν ενδιαφέρον. Τώρα είμαστε στο στάδιο που περιμένουμε μία απάντηση από πλευράς Βουλγαρίας, η οποία ετοιμάζει την έκθεση για τις περιβαλλοντικές συνέπειες του αγωγού. Όπως υποσχέθηκαν τα αποτελέσματα αυτής της έκθεσης θα γίνουν γνωστά τον Ιούνιο.

Η Ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να συνεχίσει και να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου, το οποίο μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα για την περιοχή, αλλά οπωσδήποτε το οικολογικό μέρος θέλει προσοχή και σοβαρή αντιμετώπιση. Αυτό είναι ακόμα πιο επίκαιρο, αν σκεφτεί κανείς τα γεγονότα που ζει ο λαός της Ιαπωνίας. Αυτό το ατύχημα απέδειξε ότι όλα αυτά τα θέματα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με πολύ μεγάλη προσοχή». Πάντως οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τον αγωγό, κάνουν λόγο για πιέσεις εκ μέρους της Ρωσίας στη Βουλγαρία, για να προχωρήσει στη συμφωνία. Όπως μεταδίδουν ανταποκριτές ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων ο υπουργός ενέργειας της Ρωσίας, Sergey Shmatko ζήτησε από την βουλγαρική κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες, προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Ο Ρώσος υπουργός ξεκαθάρισε ότι περιμένει τις επόμενες μέρες μία επίσημη απάντηση σχετικά με το μέλλον του έργου από την πλευρά της Βουλγαρίας. Από τη μεριά του ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας έχει δηλώσει ότι η χώρα του τηρεί πάντα τις διεθνείς συμφωνίες της, και ότι αυτή τη στιγμή εξετάζεται το αντίκτυπο που θα έχει η ολοκλήρωση του έργου για το περιβάλλον. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το υπουργείο περιβάλλοντος της Βουλγαρίας έδωσε στην Trans-Balkan Pipeline Company προθεσμία για να ολοκληρώσει την έκθεσή της σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Η έκθεση, σύμφωνα και με όσα δήλωσε ο Ρώσος πρόξενος από την Κομοτηνή, αναμένεται να δοθεί τον Ιούνιο στη δημοσιότητα.


Επαφές με περιφερειάρχη, δήμαρχο, πρύτανη και μητροπολίτη

Η παρουσία του ανώτερου διπλωμάτη Αλεξέι Ποπόβ στην Κομοτηνή, ήταν η πρώτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και στόχος του ήταν η γνωριμία με τις τοπικές αρχές, καθώς στην προξενική του δικαιοδοσία εμπίπτουν οι περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Αφορμή για να βρεθεί στην πόλη μας, στάθηκε μία εκδήλωση, που πραγματοποίησαν φοιτητές τριών πόλεων με καταγωγή από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στην έδρα του ΔΠΘ. Φοιτητές Ξάνθης, Κομοτηνής και Θεσσαλονίκης, οργάνωσαν μία συνάντηση νεολαίας, στα πρότυπα των συναντήσεων που γίνονται από φοιτητικές οργανώσεις στη Ρωσία, οι επονομαζόμενες «οργανώσεις γέλιου και εξυπνάδας». Η εκδήλωση έγινε στην ρωσική γλώσσα και οι φοιτητές διαγωνίστηκαν στο γέλιο και την εξυπνάδα.

Ο κ. Ποπόβ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησε την εκδήλωση και τόνισε, «ότι αυτή και μόνο η εκδήλωση αποδεικνύει ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ρωσόφωνου πληθυσμού στην περιοχή, όχι απαραίτητα πολίτες της σημερινής Ρωσίας, αλλά από διάφορες χώρες. Τους συνδέει η ρωσική γλώσσα και η μόρφωση. Αποτελούν ένα κράμα πολιτισμού ρωσικού, γεωργιανού, αρμένικου, ποντιακού, ελληνικού. Είναι να πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που μπορεί να φάνει χρήσιμο για την πόλη και την ανάπτυξη των παραδοσιακά καλών σχέσεων των δύο χωρών». Το πρωί της Δευτέρας ο Ρώσος διπλωμάτης συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρη Γιαννακίδη.

Η συνάντηση έγινε σε θερμό κλίμα καθώς ο πρόξενος μιλά άπταιστα ελληνικά. Συζήτησαν, παρουσία του υποπρόξενου Αλεξέι Πειρίχυο, για θέματα ανάπτυξης και συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και ρωσικών περιφερειών σε τομείς όπως η οικονομία, ο πολιτισμός και ο τουρισμός. «Η αποφασιστικότητα και η φαντασία είναι το κλειδί», σύμφωνα με τον κ. πρόξενο, «για την αξιοποίηση των υπαρχουσών δυνατοτήτων σε μια κρίσιμη οικονομικά συγκυρία». Εξέφρασε δε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει καλή συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών η οποία θα στηριχτεί και στις καλές παραδοσιακά σχέσεις μεταξύ των Ρωσίας και Ελλάδας. Από την πλευρά ο κ. Γιαννακίδης ευχαρίστησε τον Ρώσο πρόξενο για την επίσκεψη, λέγοντας ότι στο πλαίσιο της εθιμοτυπικής συζήτησης προέκυψαν και θέματα ουσίας και μελλοντικής διαπεριφερειακής συνεργασίας. Ανέφερε ότι δρομολογείται αδελφοποίηση του Δήμου Αλεξανδρούπολης με δήμο που γειτονεύει με τον Δήμο της Αγίας Πετρούπολης ενώ προωθούνται και συνεργασίες σε επίπεδο επιχειρηματικό και τουριστικό.

Στη συνέχεια ο κ. Ποπόβ επισκέφτηκε τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνό και ακολούθως τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη. Περίπου μία ώρα διήρκησε η συνάντηση στο δημαρχείο, όπου έγινε αναφορά στο αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής μας και συζητήθηκαν οι τρόποι ανάδειξης της περιοχής μας ως ελκυστικού ταξιδιωτικού προορισμού για τους πολίτες της Ρωσίας. Ακόμη αναζητήθηκαν πιθανές συνεργασίες σε θέματα πολιτισμού, με ανταλλαγές προγραμμάτων. Το καλό πνεύμα της συνάντησης επισφραγίστηκε με την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Ο πρόξενος, πριν αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη, επισκέφτηκε τον πρύτανη του ΔΠΘ Κώστα Ρέμελη.


Πηγή: http://www.xronos.gr/