Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Πράσινη ανησυχία για τα πυρηνικά που περικυκλώνουν την Θράκη

Κοινή ανησυχία από τα κόμματα των Οικολόγων Πράσινων της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βουλγαρίας

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ;


Τις ανησυχίες των Πράσινων για τη λειτουργία εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας στα Βαλκάνια και τους σχεδιασμούς νέων εξέφρασαν ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο Alidost Numan, από τους Πράσινους της Τουρκίας, και ο Borislav Sandov, από τους Πράσινους της Βουλγαρίας.

Από τη δεκαετία του 1970 γίνονται προσπάθειες για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού, η κυβέρνηση Ερντογάν επανέφερε το θέμα και αμέσως ξέσπασαν διαδηλώσεις, τόνισε ο εκπρόσωπος των Πράσινων της Τουρκίας και παρατήρησε πως η επικινδυνότητά του αυξάνεται από την παρουσία σεισμικού ρήγματος σε κοντινή απόσταση. Πρόσθεσε ότι συζητείται η δημιουργία δύο νέων πυρηνικών εργοστασίων, στη Σινώπη, όπου γίνονται συζητήσεις με ιαπωνική εταιρεία και κατά τη διάρκεια του πυρηνικού ατυχήματος στη Φουκουσίμα, και στην Ανατολική Θράκη, κοντά στην Αδριανούπολη.

Να μην επεκταθεί η λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου στο Κοζλοντούι πέραν των δέκα ετών από σήμερα και να μην υλοποιηθεί η επένδυση νέου στο Μπέλενε, όπως επιχειρείται από τη δεκαετία του 1980, είπε ο εκπρόσωπος των Πράσινων της Βουλγαρίας.

Ο Μ. Τρεμόπουλος κατήγγειλε ότι ο Κώστας Καραμανλής είχε μυστικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της FYROM, Νίκολα Γκρούεφσκι, με θέμα την κατασκευή δύο εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας κοντά στα σύνορα των δύο χωρών. Επικαλέστηκε δημοσιεύματα του Τύπου των Σκοπίων και κάλεσε την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου να δώσει στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία.

Οι τρεις τους έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου χθες στη Θεσσαλονίκη και τόνισαν την ανάγκη να ενδυναμωθεί το αντιπυρηνικό κίνημα στα Βαλκάνια. Στις 16 Απριλίου θα εκδηλωθούν κοινές δράσεις κατά των πυρηνικών, όπως και στις 26 Απριλίου που είναι η επέτειος της έκρηξης στο Τσερνομπίλ.


Πηγή:  http://www.enet.gr/