Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Η άνοδος και η πτώση της ΕΑΣ Ροδόπης


Απλήρωτες οφειλές,
αμφισβητούμενα συμβόλαια,
συσσωρευμένες ζημίες
και «βροχή» από καταγγελίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ


Απλήρωτοι εργαζόμενοι για περισσότερους από 26 μήνες. Οφειλές σε παραγωγούς που προσκόμισαν βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτηρά. Πωλήσεις ακίνητης περιουσίας με αμφισβητούμενα συμβόλαια. Αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα επί 10 συνεχή χρόνια. Επώνυμες καταγγελίες για κακοδιαχείριση των διοικήσεων. Ορκωτοί λογιστές που επαναδιορίζονται επί δέκα συναπτά έτη στον ίδιο τομέα ελέγχου. Παρεμβάσεις εισαγγελικών αρχών για να αναγκάσουν τις διοικήσεις να επιδώσουν πρακτικά συνεδριάσεων. Φήμες για παράνομο πλουτισμό πρώην διοικήσεων, αγορά μετοχών για τη συμμετοχή σε χρεοκοπημένες συνεταιριστικές εταιρείες, όπως ήταν η ΣΕΒΑΘ και φόβοι πως η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (EAΣ) του Ν. Ροδόπης οδηγείται σε οικονομικό αδιέξοδο, παρά το χάρισμα των χρεών στην ΑΤΕ το 1999 (για ποσό άνω των 3,4 εκατ.) και τη νέα ρύθμιση που ακολούθησε το 2009.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις πολλές ανησυχίες που διατυπώνονται για την ΕΑΣ, τη δευτεροβάθμια αγροτική συνδικαλιστική οργάνωση στην οποία μετέχουν ως μέλη 84 πρωτοβάθμιοι αγροτικοί συνεταιρισμοί με 111 αντιπροσώπους από 10.000 συνεταίρους. Στο φόντο της κρίσης που μαστίζει την περιοχή της Θράκης, οι καταγγελίες που διατυπώνονται για την ΕΑΣ δεν μπορούν να μένουν άλλο αναπάντητες. Aλλοτε δυναμική και με δραστηριότητα που εκτείνεται από την εμπορία των αγροτικών προϊόντων, το εκκοκκιστήριο, το τυροκομείο και τη συγκέντρωση δημητριακών. Σήμερα καταχρεωμένη και με ζημίες που αθροιστικά ανέρχονται σε 20 εκατ., βγάζει στο σφυρί την ακίνητη περιουσία της. Οι όροι της πώλησης των ακινήτων προβληματίζουν αρκετούς από τους αντιπροσώπους των συνεταιρισμών και ήδη οι κ. Παναγιώτου και Δανιηλίδης προχώρησαν την περασμένη εβδομάδα σε εξώδικο καταγγελία προς την Αγροτική Τράπεζα, την οποία καλούν να απόσχει από την αγορά των ακινήτων. Καταγγελία την οποία υπογράφει και ο εργαζόμενος της Ενωσης κ. Ευρ. Κούκος και αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης έχουν καταθέσει οι αντιπρόσωποι και στον ΣΔΟΕ ζητώντας την παρέμβασή του. «Θέλουμε να ελεγχθεί η ΕΑΣ νομού Ροδόπης με διαχειριστικό έλεγχο. Διότι το ελληνικό κράτος έχει βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη γι' αυτήν την οργάνωση», αναφέρουν στην καταγγελία τους προς το ΣΔΟΕ. Πίσω από τα αδιέξοδα των συνεταιριστικών οργανώσεων και των επιχειρήσεων που κλείνουν η μία μετά την άλλη στη Θράκη, αναδεικνύεται ένας άλλος λαβύρινθος υπόγειων διαδρομών ανάμεσα σε διοικήσεις που δεν ελέγχονται, αντιπροσώπους που κρατούν κλειστά τα μάτια όταν ψηφίζουν τους απολογισμούς διότι έχουν διορίσει τα παιδιά τους στην Ενωση, πολιτικούς και περιφερειάρχες που συνδέονται επαγγελματικά με τους ίδιους χώρους και τράπεζες που χαρίζουν με ευκολία χρέη εκατομμυρίων. Με την ίδια ευκολία οι έλεγχοι που γίνονται εντοπίζουν προβλήματα, αλλά ουδείς αποδίδει ευθύνες. Βουλεύματα που απαλλάσσουν καταγγελλόμενους αποθαρρύνουν κάθε προσπάθεια εξυγίανσης του εσωτερικού. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι καθόλου τυχαίο που ένας από τους παλαιότερους συνεταιριστές, ο κ. Παναγιώτης Τσελεπίδης, 79 ετών, ο πρώτος που έκανε ενυπόγραφη καταγγελία στον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπασιάκο, αποστέλλοντας τους 10 τελευταίους ισολογισμούς στους οποίους περιγράφεται η οικτρή οικονομική κατάσταση της ΕΑΣ, διαγράφηκε από την Ενωση. Με τις καταγγελίες του προκάλεσε δύο φορές διαχειριστικούς ελέγχους από την Οικονομική Επιθεώρηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Στις πορισματικές εκθέσεις διαπιστώνονται πλείστες παραλείψεις και προβλήματα, αλλά οι επιθεωρητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε δόλος.

«Για την κατάρρευση του συνεταιριστικού φταίνε όλες οι κυβερνήσεις, αλλά και αντιπρόσωποι», τονίζει στη συνάντηση που είχαμε στην Κομοτηνή. «Το συνεταιριστικό είχε μια δομή λειτουργίας και ελέγχου. Η ΑΤΕ ήλεγχε τις πράξεις και τα καμώματα των διοικήσεων και των συνεταιρισμών και των ενώσεων. Η αρμόδια υπηρεσία, στην οποία συμμετείχαν και γεωπόνοι και οικονομολόγοι, καταργήθηκε και από εκείνη τη στιγμή οι συνεταιρισμοί βρέθηκαν στο έλεος του θεού. Στη συνέχεια, τα εποπτικά συμβούλια στους συνεταιρισμούς καταργήθηκαν και περάσαμε στους ελέγχους από τους ορκωτούς. Απίστευτο για μια Ενωση όπως η δική μας, με τζίρο που τότε έφτανε τα 15 - 20 δισ. Η απουσία ελέγχου από την ΑΤΕ λειτούργησε σαν δέλεαρ για τις διοικήσεις για εξάσκηση παρανομιών».

Ποιος ήταν ο σκοπός της κατάργησής τους; «Να αφήσουν τα διοικητικά συμβούλια ελεύθερα να κάνουν ό, τι θέλουν. Το κράτος αποποιήθηκε την υποχρέωση που είχε απέναντι στο συνεταιριστικό κίνημα. Κι αυτό μαζί με τον κομματισμό ήταν μέγα σκάνδαλο». Δεν παραλείπει, όμως, να θέσει και ζήτημα συλλογικής ευθύνης. «Οταν πάει η συνέλευση και υπερψηφίζει το 99% τις παράνομες πράξεις του διοικητικού συμβουλίου, κλέφτες δεν είναι οι πρόεδροι, αλλά οι αντιπρόσωποι που απαλλάσσουν τις διοικήσεις από πάσα ευθύνη», υποστηρίζει ο παλιός συνεταιριστής.


Παν. Τσελεπίδης

Ενας από τους παλαιότερους συνεταιριστές της Θράκης. Ο Παν. Τσελεπίδης προκάλεσε δύο φορές τον οικονομικό έλεγχο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Πιστεύει ότι το συνεταιριστικό κίνημα κατέρρευσε και γι' αυτό ευθύνονται το κράτος, που αποποιήθηκε την υποχρέωση ελέγχου, η κομματικοποίηση, αλλά και οι αντιπρόσωποι που υπερψηφίζουν τους απολογισμούς.


Ευριπίδης Κούκος

Εργαζόμενος στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) του νομού Ροδόπης, ο κ. Ευριπίδης Κούκος. Παραμένει απλήρωτος εδώ και 26 μήνες. Συνυπογράφει την καταγγελία στο Σώμα Δίωξης Oικονομικού Eγκλήματος (ΣΔΟΕ) παρά τις διαφωνίες των συναδέλφων του, που παραμένουν απλήρωτοι και του ζητούσαν να κάνει υπομονή έως ότου πάρουν τα χρήματα που τους οφείλει η Ενωση Aγροτικών Συνεταιρισμών.


Γιώργος Δανιηλίδης

O κ. Γιώργος Δανιηλίδης υποστηρίζει ότι κάποιοι έγιναν πλούσιοι από τη συμμετοχή τους στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και παραθέτει συγκεκριμένα ονόματα και στοιχεία, εφόσον η Πολιτεία και οι Αρχές θελήσουν να αναζητήσουν σε βάθος την ιστορία της Ενωσης στη Θράκη.


Kαταγγελία

«Η πράξη παραλαβής είναι παράνομη, διότι το ακίνητο ήταν ενυπόθηκο στην ΑΤΕ και είστε υποχρεωμένοι να την καταγγείλετε στην Εισαγγελία», αναφέρουν στο εξώδικό τους οι συνεταιριστές, σημειώνοντας πως ακόμη και οι 11 θέσεις στάθμευσης που συμφωνήθηκαν και συμπεριλαμβάνονταν στο πρωτόκολλο παραλαβής είναι... ανύπαρκτες. Η καταγγελία αφορά ακίνητο της ΕΑΣ που δόθηκε αντιπαροχή.


Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/