Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Με λίστα η εκλογή μουφτή στη Θράκη

Διαβάστε τι αναφέρει ολοσέλιδο αποκαλυπτικό σημερινό δημοσίευμα του "Βήματος"

ΣΥΝΤΟΜΑ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ



Το νομοσχέδιο για την ανάδειξη των μουφτήδων προβλέπεται να τεθεί το προσεχές διάστημα σε δημόσια διαβούλευση. Στην επιτροπή που το συζητεί συμμετέχει το γραφείο του Θεόδωρου Πάγκαλου, μαζί με εμπειρογνώμονες από τα υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών, Παιδείας και Δικαιοσύνης.

Αν και στη γλώσσα του νομοσχεδίου θα αναφέρεται πιθανότατα η λέξη «ανάδειξη», αυτό θα αφορά ουσιαστικά μια έμμεση «εκλογή» μουφτήδων, για πενταετή θητεία, από εκλεκτορικό σώμα θεολόγων στους τρεις νομούς όπου υπάρχουν μουφτείες: Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», το σύστημα σχεδιάζεται να λειτουργήσει ως εξής: σε κάθε νομό θα δημιουργείται ένας κατάλογος θεολόγων από τους κόλπους των οποίων θα συγκροτείται μια επιτροπή επιλογής μουφτήδων. Ο σκοπός είναι ο κατάλογος θεολόγων να εμπλουτίζεται με τον καιρό.

Κάθε επιτροπή επιλογής υπολογίζεται να έχει περίπου 30-50 μέλη που θα επιλέγονται είτε βάσει αρχαιότητος είτε βάσει κληρώσεως. Και στις δύο περιπτώσεις επικεφαλής θα τίθεται ο αρχαιότερος ιμάμης-θεολόγος.


Πηγή:  http://www.newsbeast.gr/