Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Διόδια την 1η Ιουλίου σε Αμαξάδες, Μουσθένη


Προβληματισμός επικρατεί στην περιοχή της Θράκης για την επικείμενη εγκατάσταση των διοδίων στην Εγνατία Οδού και την έναρξη της λειτουργίας τους το καλοκαίρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Προβληματισμός επικρατεί στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την επικείμενη εγκατάσταση των διοδίων στην Εγνατία Οδού και την έναρξη της λειτουργίας τους το καλοκαίρι.

Η έναρξη κατασκευής των σταθμών στην περιοχή των Αμαξάδων και της Μουσθένης έχει σημάνει την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για τη λειτουργία των διοδίων. Το ερχόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθεί και η δράση των τριών επιτροπών που έχουν συσταθεί και ασχολούνται με το πρόβλημα, στις τρεις πόλεις που επηρρεάζονται άμεσα: Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή.

Ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο του Παγγαίου προχώρησε στην έκδοση ψηφίσματος ενάντια στην εγκατάσταση και δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο να συμβεί και σε άλλες περιοχές αν και ο χαρακτήρας αυτής της κίνησης είναι συμβολικός. Σε ισχύ βρίσκονται και οι προτάσεις που έχει κάνει η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ξάνθης που ζητά εμπλοκή της αιρετής Περιφέρειας στην είσπραξη των διοδίων και την συντήρηση του οδικού δικτύου. Το επόμενο διάστημα πάντως θα ενταθούν στην Ξάνθη οι συναντήσεις της επιτροπής με τους φορείς.


Εμπλοκή ιδιώτη στα διόδια της Εγνατίας

Στο μεταξύ, η Εγνατία Οδός Α.Ε., έχει κάνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για την ανάδειξη αναδόχου που θα αναπτύξει τους 6 προσωρινούς σταθμούς διοδίων. Το καθεστώς εμπλοκής των ιδιωτών σε αυτή την διαδικασία δεν έχει διευκρινιστεί, όπως επίσης και η ταυτότητα των ενδιαφερομένων. Παραμένει, όμως, ένα σημαντικό ζητούμενο γιατί η είσοδος ιδιωτών σε ένα δρόμο που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, είναι δυνατόν να προκαλέσει έκρηξη της αντίδρασης των χρηστών, όπως συμβαίνει σε άλλους δρόμους της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ιδιώτης ανάδοχος, θα προσλάβει και θα εκπαιδεύσει το πρωσοπικό που θα λειτουργήσει τους σταθμούς διοδίων για διάστημα, τουλάχιστον δύο ετών, έναντι αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, η Εγνατία Οδός έχει προχωρήσει το διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια και εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος χρεώσης, που θα αντικαταστήσει τους μετωπικούς σταθμούς σε πολύ λίγα χρόνια. Την 1η Ιουλίου αναμένεται ότι θα ξεκινήσει η είσπραξη διοδίων σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

 
Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/