Κυριακή 3 Απριλίου 2011

«Aκολουθούμε λάθος πολιτική», λέει ο Παναγιώτης Σγουρίδης

"Ας πούμε ότι το καράβι κάποια στιγμή θα φτάσει στο λιμάνι. Αν δεν υπάρχει ναύτης μέσα, τι να το κάνω;"

ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΑΡΑ; ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΜΕΣΑ;


Φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87,5 ο τέως αντιπρόεδρος της Βουλής επί σειρά ετών βουλευτής Ξάνθης Παναγιώτης Σγουρίδης απάντησε σε ερωτήσεις διευκρινίζοντας δεν ακολουθεί τον Γιάννη Δημαρά με τον οποίο τον συνδέει φιλία κι εκτίμηση. Γέννημα θρέμμα της Ξάνθης ο Παναγιώτης Σγουρίδης έχει καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Ο πατέρας του ήταν πρόσφυγας με σταθμό και συγγένεια στη Μαρώνεια Ροδόπης. Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές στην Ξάνθη και τη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε τις Πανεπιστημιακές του Σπουδές στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποφοιτώντας με την ειδικότητα του Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού και εντάχθηκε αμέσως στο ΠΑΣΟΚ και την πολιτική που υπηρέτησε όπως λέει στο «Χρόνο» με πάθος για την ανάπτυξη της Θράκης, με τη δημοκρατία για το παρόν και το μέλλον του τόπου, με την υπευθυνότητα στους λόγους και τα έργα, στις θέσεις και τις πράξεις ενώ τον χαρακτήριζε το μέτρο στις πολιτικές επιλογές, στην ορθολογική κρίση και η ψύχραιμη στάση.

Δεν έπρεπε να ακολουθήσουμε αυτή την πολιτική και δε θα έπρεπε σε καμία περίπτωση τα χρήματα τα οποία δίνουμε στις τράπεζες με εγγυήσεις να μην τα επιβλέπουμε να επιστρέφουν στην αγορά...

Σας βλέπουμε με το άρμα πολιτών του Γιάννη Δημαρά. Τι συμβαίνει;

-Όχι, δεν ισχύει αυτό. Είναι κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες. Μου το έχουν πει. O Γιάννης Δημαράς είναι φίλος, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι βουλευτές που ήταν στο ΠΑΣΟΚ…

Συνεχίζετε να είστε στο ΠΑΣΟΚ ή εκφράζετε τις αντιρρήσεις σας;

-Τις απόψεις μου τις έχω εκθέσει κατ’ επανάληψη και τις έχω γράψει. Πιστεύω ότι η οικονομική πολιτική η οποία ακολουθείται είναι λανθασμένη, δεν οδηγεί σε λύση των προβλημάτων της χώρας και όταν θα έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη, δυστυχώς όλο το επιστημονικό δυναμικό της χώρας θα έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό.

Πώς βλέπετε την κατάσταση καθημερινά;

-Το μείγμα της οικονομικής πολιτικής θα έπρεπε να είναι μέχρι που να έρθει η ανάπτυξη, να παραμείνει ή να ελαττωθεί μόνο το υψηλό εισόδημα και η εισοδηματική πολιτική στα χαμηλά στρώματα να παραμείνει η ίδια και παράλληλα οι επιχειρήσεις να μπορούν να δανειοδοτηθούν από τις τράπεζες για να μπορέσουν να επιβιώσουν και εκεί πάνω θα έπρεπε να κάνεις τομές, όπως θα έχει να κάνει με το θέμα της γραφειοκρατίας. Την αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να πάμε στο μοντέλο το αγγλοσαξονικό που ότι δεν απαγορεύεται – επιτρέπεται από τον νόμο, εμείς έχουμε το αντίθετο. Ό,τι δεν γράφει ο νόμος δεν μπορεί να γίνει και οπότε μπλέκουμε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Άρα έπρεπε να έχουμε πρώτα αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές, ο λαός να μπορεί να επιβιώσει, όπως είπατε ότι τα μαγαζιά κλείνουν, γιατί κλείνουν;

Δεν το σκέφτηκαν φαίνεται, η λογική του ότι θα μηδενίσουμε σχεδόν τα πάντα στην αγορά για να αναγεννηθεί πάλι από την αρχή σε υγιή βάση και όλα αυτά, ενώ κατακρημνίζουμε ένα σύστημα χωρίς να δίνουμε εναλλακτική, δε βλέπουμε να γίνεται τίποτα με αυτό το σύστημα.

-Αυτό ακριβώς θα έπρεπε να έχουν σκεφτεί πριν οδηγηθούν στο ΔΝΤ. Θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές και να μπορέσουμε να παραμείνουμε στις αγορές. Εμείς ξεκινώντας από τον κ. Καραμανλή οδηγηθήκαμε στην απογραφή, δυσφημίσαμε τη χώρα, δυσφημίσαμε το μαγαζί το οποίο αναλάβαμε να κουμαντάρουμε και φτάσαμε το έλλειμμα από το 2,5%, στο 7,5%, με την πολιτική Αλογοσκούφη μπήκαμε στην επιτήρηση, πάει η ανάπτυξη. Η μετά Ολυμπιακή Ελλάδα βυθίστηκε. Από εκεί και πέρα ερχόμενο το ΠΑΣΟΚ, αντί να αποδεχτεί το 8% το οποίο δεχόταν και η Ε.Ε. ως έλλειμμα, προχωρήσαμε στην καταγραφή. Η καταγραφή μας έδωσε στο 13%, φτάσαμε στο 15% και σήμερα από ότι φαίνεται από τα στοιχεία, δεν έχουμε έλλειμμα 10% όπως λένε, αλλά έχουμε γύρω στο 13%, δηλαδή όλες οι θυσίες οι οποίες έγιναν, όλες οι περικοπές που έγιναν, το πολύ – πολύ μείωσαν το έλλειμμα κατά 2 μονάδες. Αυτό οδηγεί σε ένα αδιέξοδο. Ας πούμε ότι το καράβι κάποια στιγμή θα φτάσει στο λιμάνι, δεν θα υπάρχει ναύτης μέσα, τι να το κάνω; Εδώ για να φορτώσει ο ένας στον άλλο τις αδυναμίες, δυσφημίσαμε την χώρα. Δεν έπρεπε να ακολουθήσουμε αυτή την πολιτική και δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση τα χρήματα τα οποία δίνουμε στις τράπεζες με εγγυήσεις να μην τα επιβλέπουμε να επιστρέφουν στην αγορά.

Μα δεν επιστρέφει τίποτα στην αγορά.

-Δεν επιστρέφει, γι’ αυτό ακριβώς ξεκινώντας από το αρχικό σας ερώτημα, σας λέω ξεκάθαρα ναι είμαι στο ΠΑΣΟΚ αλλά όμως η πολιτική την οποία ακολουθεί θεωρώ ότι είναι λανθασμένη.

Βλέπουμε από την πλευρά τους πολλοί υπουργοί να βάζουν νερό στο κρασί τους και να καταλαβαίνουν τι γίνεται, να καταφέρονται εναντίον των τραπεζών, να βλέπουν ότι υπάρχει μια πολιτική που εξωθεί την Ελλάδα στα άκρα, αλλά υπάρχουν και οι παλινωδίες, οι διαμάχες μεταξύ βουλευτών και υπουργών, υπάρχει μια απροθυμία υπουργών να στηρίξουν το έργο της κυβέρνησης στην περιφέρεια, οπότε πως βλέπετε να εξελίσσεται το πολιτικό τοπίο;

-Από ότι φαίνεται και αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση, στις επόμενες εκλογές θα έχουμε μια πολυκομματική κυβέρνηση, διότι θα μπουν πολλά μικρά κόμματα μέσα και μέσα από αυτό το μάγμα που θα υπάρξει, πιθανόν να βρεθεί και κάποια λύση, διότι το χάος – σύμφωνα με τη θεωρία του Πρικοζίν, οδηγεί στην τάξη».

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΣΓΟΥΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΤΟΥ ΤΕΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ

Λεφτά υπάρχουν για το νεοθωμανισμό;

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει την τελευταία αυτή εξέλιξη, με την ανακατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα τζαμιά της Βαλκανικής χερσονήσου, ο Π. Σγουρίδης υπογραμμίζει με έμφαση:  «Δεν είμαι εναντίον της αναμόχλευσης του πολιτιστικού παρελθόντος και της ανάδειξης πολιτιστικών μνημείων. Αντιθέτως, πιστεύω ότι τα έθνη έχουν το πολιτισμό τους και κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να πιστεύει και να λατρεύει το Θεό από τη δική του οπτική γωνία.

 Όταν, όμως, το πολιτιστικό παρελθόν έχει σκοτεινές πλευρές που η Τουρκία θέλει να λησμονά, όπως τα τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς του ελληνικού έθνους από τον οθωμανικό ζυγό και όλα όσα υπέστη ο ελληνικός λαός εκείνη την εποχή που μια χούφτα κοσμοπολίτες σήμερα θέλουν  να τα εξωραίσουν.

 Όταν, επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κύριος Α. Νταβούτογλου μαζί με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, κύριο Ερντογάν, επιχειρούν μέσα από τον πολιτισμό να αναβιώσουν τον Νεοοθωμανισμό και να ασκήσουν την εξωτερική πολιτική  εις βάρος των γειτονικών χωρών, τότε, κάθε σώφρονα χώρα θα πρέπει να είναι προσεκτική στο να ρίχνει νερό στο μύλο της θεωρίας του «στρατηγικού βάθους» του κ. Νταβούτογλου». Και καταλήγει «Πόσο μάλλον, όταν αυτά τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, τα έχει ανάγκη η χώρα μας για να καλύψει άλλες τρύπες. Φαίνεται, ότι λεφτά υπάρχουν, μόνον, για εκεί που θέλουν να τα δώσουν».

 
Πηγή:  http://www.xronos.gr/