Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Ολοκληρώθηκε η γενική απογραφή, αλλά δόθηκε και παράταση...

Που πρέπει να απευθυνθείτε,
αν για οποιονδήποτε λόγο δεν
έχουν περάσει από το σπίτι σας;

ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ;


Τριήμερη παράταση για όσους δεν πρόλαβαν να απογραφούν δόθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι αρκετοί είναι εκείνοι που δεν απογράφηκαν. Όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέας Γεωργίου, "εάν για οποιονδήποτε λόγο κάποιοι πολίτες δεν έχουν απογραφεί, μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες, από σήμερα Τετάρτη 25 Μαΐου, μπορούν να απευθυνθούν στο γραφείο της γενικής απογραφής, που αντιστοιχεί στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και να απογραφούν εκεί, αλλά όχι με κατ' οίκον επίσκεψη».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι με επιτυχία ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης η διαδικασία της γενικής απογραφής πληθυσμού και κατοικιών, η οποία ξεκίνησε πριν δύο εβδομάδες, προκειμένου να συγκεντρωθούν στοιχεία για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της χώρας. Παρά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν ανά την επικράτεια, στην ΕΛΣΤΑΤ επικρατεί ικανοποίηση για την εξέλιξη της διαδικασίας.

«Oι κάτοικοι της χώρας, στην πλειονότητά τους, συνεργάστηκαν άψογα με τους απογραφείς», δήλωσε ο κ. Γεωργίου. Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, είτε λόγω ελλείψεων στις τάξεις των απογραφέων, είτε λόγω της άρνησης μερίδας πολιτών, ο κ. Γεωργίου επισήμανε ότι τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκε σημαντική μεταστροφή του κλίματος, αναφέροντας: «Ειδικά τις τρεις τελευταίες ημέρες, παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση στην ανταπόκριση του κόσμου». Σημείωσε, δε, ότι: «Ηταν πάρα πολλοί αυτοί, που έρχονταν στα γραφεία μας, ή τηλεφωνούσαν, και ζητούσαν να απογραφούν, γεγονός που βοήθησε σημαντικά το έργο των απογραφέων».

Η χώρα είναι χωρισμένη σε 94 εποπτείες, σε κάθε μία από τις οποίες λειτουργεί ένα ή και περισσότερα από τα 110 γραφεία της ΕΛΣΤΑΤ, στα οποία μπορούν πλέον να απευθυνθούν το προσεχές τριήμερο όσοι πολίτες δεν έχουν απογραφεί. Τα πρώτα βασικά αποτελέσματα της απογραφής αναμένονται τον Ιούνιο και θα αναφέρονται στον μόνιμο πληθυσμό ανά δημοτική ενότητα της χώρας, καθώς και στην κατανομή των απογραφέντων ανά φύλο. Οι συγκεντρωτικοί ανωνυμοποιημένοι στατιστικοί πίνακες αναμένεται να παρουσιαστούν σε ενάμιση χρόνο.

.