Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011

Φραγή στην ΕΑΣ Ροδόπης για τη χρέωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ

Εμεινε χωρίς online σύνδεση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ , αφού της έκοψε την πρόσβαση στο σύστημα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης

ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ;Χωρίς online σύνδεση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ συγκεντρώνουν δηλώσεις ΟΣΔΕ οι ΕΑΣ Ροδόπης, Λάρισας και Φαρσάλων. Με μία κίνηση εκφοβισμού, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, έκοψε την πρόσβαση στο σύστημα του ΟΣΔΕ στις τρεις Ενώσεις όπου υπήρχαν καταγγελίες ότι χρέωναν τους παραγωγούς με το τιμολόγιο για το οποίο ήδη έχει γράψει η Agrenda του Σαββάτου. Βέβαια, οι χρεώσεις – αν και δεν είναι ενιαίες – ισχύουν σε όλη την Ελλάδα και αφορούν πρόσθετες υπηρεσίες που παρέχουν οι Ενώσεις (εκτύπωση χάρτη κ.λπ.), όχι μόνο στις τρεις παραπάνω περιοχές.

Αυτά απαντούν στον υπουργό, μέσω του Agronews, οι πρόεδροι των στοχευμένων Ενώσεων, και μάλιστα έχουν σκοπό την ερχόμενη Πέμπτη να κατέβουν στην Αθήνα, στα γραφεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, όπου θα γίνει συνέλευση για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν.


Τι συνέβη

Η φραγή έγινε την Παρασκευή 20 Μαΐου στην ΕΑΣ Φαρσάλων και το Σάββατο 21 του μήνα στην ΕΑΣ Λάρισας μετά από επώνυμες καταγγελίες αγροτών ότι τους ζητήθηκαν χρήματα για την παραλαβή της δήλωσης, παρά τις συστάσεις του υπουργείου ότι η ενεργοποίηση είναι δωρεάν.

Έτσι, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «τράβηξε στα άκρα» την ιστορία, χρησιμοποιώντας το ύστατο «όπλο» του που δεν είναι άλλο από την απαγόρευση των Ενώσεων που ζητούν χρήματα, να έχουν πρόσβαση στο σύστημα καταχώρησης των δηλώσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ.


Η ανακοίνωση Σκανδαλίδη

Τη σχετική εξέλιξη πάντως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος την Παρασκευή απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ, με αφορμή επώνυμες καταγγελίες που έχουν γίνει προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι Ενώσεις Συνεταιρισμών ζητούν από τους αγρότες να καταβάλουν ποσά για την υποβολή της Δήλωσης Ενιαίας Ενίσχυσης, προέτρεψε τους παραγωγούς "να απαιτούν η δήλωσή τους να γίνεται δωρεάν και να μπορεί έτσι νόμιμα να υλοποιηθεί μία τεράστια προσπάθεια που γίνεται αυτή την εποχή για την ολοκληρωμένη ψηφιακή καταγραφή των αγροτεμαχίων, που θα δίνει λύση στο τεράστιο πρόβλημα διαφάνειας και αυθεντικής, εάν θέλετε σχέσης, με τον αγροτικό κόσμο για το δικό τους συμφέρον".

Πρόσθεσε ακόμη ότι ήδη έχει δώσει εντολή στον ΟΠΕΚΕΠΕ όπου υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες να κλείνουν τις πύλες εισαγωγής και σημείωσε πως ήδη έκλεισαν στην Κομοτηνή και στα Φάρσαλα.

Στο σχετικό δελτίο τύπου, ο υπουργός με αφορμή επώνυμες καταγγελίες που έχουν γίνει προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι Ενώσεις Συνεταιρισμών ζητούν από τους αγρότες να καταβάλουν ποσά για την υποβολή της Δήλωσης Ενιαίας Ενίσχυσης, προέτρεψε τους παραγωγούς «να απαιτούν η δήλωσή τους να γίνεται δωρεάν και να μπορεί έτσι νόμιμα να υλοποιηθεί μία τεράστια προσπάθεια που γίνεται αυτή την εποχή για την ολοκληρωμένη ψηφιακή καταγραφή των αγροτεμαχίων, που θα δίνει λύση στο τεράστιο πρόβλημα διαφάνειας και αυθεντικής, εάν θέλετε σχέσης, με τον αγροτικό κόσμο για το δικό τους συμφέρον».

Πρόσθεσε ακόμη ότι ήδη έχει δώσει εντολή στον ΟΠΕΚΕΠΕ όπου υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες να κλείνουν τις πύλες εισαγωγής και σημείωσε πως ήδη έκλεισαν στην Κομοτηνή και στα Φάρσαλα.

Για την ασφαλιστική εισφορά υπέρ του ΕΛΓΑ, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αφού αναφέρθηκε στην κατάσταση που παρέλαβε τον Οργανισμό η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, (το χρέος του ξεπερνούσε τα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ και αν συνεχιζόταν αυτή η κατάσταση το σύστημα θα κατέρρεε), είπε χαρακτηριστικά:

«Έχουν τη δυνατότητα οι αγρότες, όταν δεν θέλουν να καταβάλουν ασφαλιστική εισφορά τώρα, να μην υπογράφουν τη δήλωση καλλιέργειας. Όμως θεωρώ, το να τους προτρέπουμε να μην υπογράφουν τη δήλωση, είναι σαν να τους κοροϊδεύουμε και να τους εξωθούμε στο περιθώριο, γιατί θα μείνουν ανασφάλιστοι. Έχω δεσμευθεί ότι με την εφαρμογή φέτος του νόμου, τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο που θα κάνουμε απολογισμό, όπου χρειαστεί να αλλάξουμε ορισμένα πράγματα, θα τα αλλάξουμε. Αλλά, ο νόμος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Και πρόσθεσε: «Δώσαμε στους παραγωγούς τη δυνατότητα να δηλώνουν την καλλιέργειά τους με συν-πλην 20%, με δική τους ευθύνη και να πληρώνουν την εισφορά σε τέσσερις ισόποσες δόσεις. Όσων η εισφορά είναι μικρότερη των 20 ευρώ τους τη χαρίσαμε. Δεν πρόκειται για χαράτσι».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης, επισήμανε ότι με τη διαδικασία αυτή ανοίγει ένας καινούργιος δρόμος, ένα καινούργιο σύστημα. Γίνεται μια προσπάθεια προοδευτικής αντιμετώπισης και λύσης του προβλήματος. «Προσπαθούμε να σώσουμε τον ΕΛΓΑ για να μην πάνε οι αγρότες σε ιδιωτική ασφάλιση και θα περίμενα από το ΚΚΕ να βάλει πλάτη σ΄ αυτό».


Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ

Από την πλευρά τους οι πρόεδροι των Ενώσεων αποφάσισαν να «κατέβουν» στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ την επόμενη Πέμπτη 26 Μαΐου με τη συμμετοχή και των συνεταιρισμών για να εξεταστεί η αντίδραση στην απόφαση του υπουργείου.


Πηγή:  http://www.agronews.gr/