Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Έλληνας ο… Πεταλωτής του Καναδού Πρωθυπουργού

Ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησής του είναι συμπατριώτης μας

ΜΑΘΕΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Στην κυβέρνηση του Καναδά ως εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού έχουν έναν Έλληνα. Πρόκειται για τον Δημήτρη Σούδα, ο οποίος μάλιστα θα συνοδεύσει τον καναδό πρωθυπουργό στην επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην χώρα μας στα τέλη του μήνα. Μάλιστα, αυτός κρύβεται πίσω από την απόφαση του Στίβεν Χάρπερ να επισκεφθεί τα Καλάβρυτα και να αποτίσει φόρο τιμής στους Έλληνες, που βρήκαν το θάνατο κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ανάμεσα στα θύματα της 13ης Δεκεμβρίου του 1943 ήταν και ο παππούς του Σούδα, ο οποίος ωστόσο γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Καναδά. Ποτέ, όμως, δεν ξεχνά τις ελληνικές ρίζες του. Μάλιστα, σε δηλώσεις του, ο κ. Σούδας σημειώνει: «Ο πρωθυπουργός συνηθίζει να τιμάει σε διάφορες χώρες τους πεσόντες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς ο Καναδάς έπαιξε σημαντικό ρόλο με την παρουσία των στρατιωτικών του δυνάμεων στην απόβαση της Νορμανδίας. Για μένα, είναι συγκινητικό να τιμήσει τους πεσόντες ήρωες στα Καλάβρυτα ο πρωθυπουργός του Καναδά μαζί με τον πρωθυπουργό των Ελλήνων. Από τριών χρονών επισκεπτόμουν το χωριό της μητέρας μου, όπου έμαθα την τραγική ιστορία του παππού μου. Η μητέρα μου γεννήθηκε δύο μέρες πριν εκτελέσουν τον πατέρα της...».

Ο Δημήτρης Σούδας γεννήθηκε στο Μοντρεάλ στις 10 Ιουλίου 1979. Έμαθε ελληνικά στο ελληνόφωνο σχολείο «Σωκράτης» και γρήγορα ασχολήθηκε με τα κοινά, μέσα από τη συμμετοχή του στο Ελληνικό Κογκρέσο του Κεμπέκ. Εργάσθηκε για διάφορα δημοτικά και επαρχιακά κόμματα. Μετά την άνοδο του Στίβεν Χάρπερ στον πρωθυπουργικό θώκο το 2006, ο Σούδας προσελήφθη στην κυβέρνηση και αποτελεί το μακροβιότερο συνεργάτη του Καναδού πρωθυπουργού, στο γραφείο του οποίου είναι Διευθυντής Επικοινωνιών και εκπρόσωπος Τύπου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χάρπερ επισκέπτεται την Ελλάδα στις 28 και 29 Μαΐου. Θα συμμετάσχει σε επιχειρηματικό φόρουμ και θα έχει επαφές με την πολιτική και την πολιτειακή ηγεσία στο πλαίσιο σύσφιξης των διμερών σχέσεων Καναδά και Ελλάδας. Θα έρθει στην Αθήνα αμέσως μετά τη συνδιάσκεψη κορυφής του G8 στη Ντοβίλ της Γαλλίας (26 – 27 Μαΐου) και θα επισκεφθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Παπανδρέου, τα Καλάβρυτα για να αποδώσουν φόρο τιμής στους πεσόντες εκεί.

.