Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Στο δάσος Νυμφαίας την προσεχή Κυριακή ο «Αρκτούρος»

Στην Κομοτηνή ορίστηκε για τις 29 Μαΐου το επόμενο ραντεβού για «Δάση καθαρά», συνεχίζοντας τις δράσεις για «δάση χωρίς σκουπίδια»


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ




Ενα «χέρι» για να απαλλάξουν το Σέιχ Σου από τα απορρίμματα αλλά και από κλαδιά έβαλαν την περασμένη Κυριακή μέλη του «Αρκτούρου» και δεκάδες πολίτες της Θεσσαλονίκης. Οι εργασίες έγιναν στον Χώρο Δασικής Αναψυχής Κρυονερίου και στο Λατομείο (πλησίον της αντιπυρικής ζώνης Αγίου Παντελεήμονα).


Το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη εκτείνεται στους λόφους που περιβάλλουν την πόλη και καταλαμβάνει τις νότιες και νοτιοδυτικές πλαγιές του Χορτιάτη έως και τον δρόμο Επταπυργίου - Ασβεστοχωρίου. Είχε δημιουργηθεί τη δεκαετία του 1930 για να σταθεροποιηθούν τα εδάφη και να αποτραπούν τα πλημμυρικά φαινόμενα τα οποία ταλαιπωρούσαν την πόλη.

Τον Ιούλιο του 1997 κάηκε το 55% της έκτασής του. Ακολούθησαν έργα αποκατάστασης και αναδασώσεις με αποτέλεσμα σήμερα τα καμένα να έχουν μετατραπεί σε ένα νεαρό και ευαίσθητο οικοσύστημα το οποίο πρέπει να προστατευθεί.



Δράσεις σε έξι δάση

Ο Αρκτούρος υλοποιεί δράσεις καθαρισμού από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου σε έξι περιαστικά δάση ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αίγιο, Βόλο και Κομοτηνή. Η δράση «Καθαρά Δάση» υλοποιείται υπό την αιγίδα των κατά τόπους δήμων και δασαρχείων. Στόχος είναι η απομάκρυνση απορριμμάτων (ανόργανης ύλης) και των κλαδιών λεπτής διαμέτρου (οργανική ύλη) τα οποία αποτελούν εύφλεκτα υλικά.

Ηδη με τη βοήθεια εθελοντών έχουν καθαριστεί 117 στρέμματα δάσους από τα οποία απομακρύνθηκαν 1.182 κιλά απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών και συγκεντρώθηκαν 5,5 τόνοι οργανικής ύλης η οποία θρυμματίστηκε και έγινε λίπασμα το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στα δασικά οικοσυστήματα του Αιγίου, στα Ψηλά Αλώνια Πάτρας, στο Αλσος του Γηροκομείου Αθηνών, στο δάσος της Καισαριανής καθώς και στο δάσος Γορίτσας Βόλου. Σειρά έχει η Κομοτηνή και το δάσος Νυμφαίας την ερχόμενη Κυριακή 29 Μαΐου οπότε και θα ολοκληρωθούν οι δράσεις για το 2011.


Πηγή:  http://www.tovima.gr/