Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

"Παλαιολόγεια" στο Διδυμότειχο καθιερώνει ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός

Mετά απο τον εορτασμό της ημέρας μνήμης των Αγίων της Θράκης την τρίτη Κυριακή του Μαΐου

Υποδοχή σήμερα του ιερού λειψάνου του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ






Mετά απο τον εορτασμό της ημέρας μνήμης των Αγίων της Θράκης την τρίτη Κυριακή του Μαΐου στο Διδυμότειχο, η Ιερά Μητρόπολη δια του Αρχιερέα της κ. Δαμασκηνού καθιερώνει τα ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΕΙΑ, ως ημέρα μνήμης του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου.

Οι εκδηλώσεις προς τιμήν του Αυτοκράτορα που ηρωικά έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος στις 29 Μαΐου 1453 στα τείχη της Βασιλεύουσας, θα διεξαχθούν το απόγευμα της Κυριακής 29 Μαΐου 2011 στον υπαίθριο χώρο του Ιερού Ναού Παναγίας Ελευθερώτριας όπου δεσπόζει ο αδριάντας του Κ. Παλαιολόγου και περιλαμβάνουν εκτός των θρησκευτικών τελετουργιών, εκδήλωση λόγου και μουσικής. Ομιλήτρια θα είναι η κ. Βασιλική Πανταζή φιλόλογος.

Την εκδήλωση θα πλαισιώνουν η χορωδία παραδοσιακής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως και η χορωδία του πολιτιστικού Συλλόγου Μεταξάδων, με την συνοδεία της ορχήστρας του Αρχείου Μουσικολαογραφικής Παράδοσης ΄Χρόνης Αηδονίδης΄, υπό την διεύθυνση του χοράρχη κ. Χρήστου Κισσούδη.

…………………………………………………………………

Με αφορμή την επέτειο των εγκαινίων του Προσκυνηματικού Ναού Παναγίας Ελευθερώτριας μεταφέρεται στο Διδυμότειχο, από το Κειμηλιαρχείο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, το ιερό λείψανο του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου.

Η υποδοχή του ιερού λειψάνου θα γίνει το απόγευμα της Παρασκευής 27 Μαΐου στην είσοδο της πόλης και εν πομπή θα μεταφερθεί για να παραμείνει για προσκύνημα στον Ναό Παναγίας της Ελευθερώτριας μέχρι την Δευτέρα 30 Μαΐου. Στο διάστημα αυτό πραγματοποιηθούν ιερές ακολουθίες στις οποίες θα χοροστατεί ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Ορεστιάδας και Σουφλίου Δαμασκηνός.


Πηγή:  http://www.telegramm.gr/