Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Θεός Διόνυσος και Σαπαίος τοξότης στο νέο έμβλημα του Δήμου Μαρωνείας - Σαπών

Ουσιαστικά πρόκειται για συνδυασμό των δύο σημάτων, που χρησιμοποιούσαν οι δύο πρώην Δήμοι που συνενώθηκαν με τον Καλλικράτη

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΝΑ ΔΕΙΤΕ
ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΜΒΛΗΜΑ


Με την αναπαράσταση της μάσκας του Διόνυσου που βρέθηκε στην ανασκαφή της Μαρώνειας και με την προσθήκη του αρχαίου Θράκα τοξότη που αποτελούσε το έμβλημα του δήμου Σαπών, εγκρίθηκε το νέο σήμα του Καλλικρατικού δήμου Μαρώνειας – Σαπών το οποίο εφεξής θα χρησιμοποιείται ως ιδιαίτερο έμβλημα του δήμου. Σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν.3852/2010, οι δήμοι μπορούν να κάνουν χρήση ιδιαίτερου δηλωτικού σήματος. Το σήμα καθορίζεται με απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου ύστερα από σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου τοπωνυμιών, αφού συνεκτιμηθούν στοιχεία που σχετίζονται με την ιστορία, τη μυθολογία και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της περιοχής τους.

Ως έμβλημα του δήμου Μαρωνείας-Σαπών προτείνεται ένας συνδυασμός των δύο σημάτων, που χρησιμοποιούσαν οι δύο πρώην δήμοι. Από τον πρώην δήμο Μαρώνειας προτάθηκε το προσωπείο του Διόνυσου, Θεού των αμπελιών και του κρασιού. Από τις σημαντικότερες λατρείες της πόλης της Μαρώνειας κατά την αρχαιότητα ήταν μεταξύ άλλων και αυτή του Διόνυσου. Το κεφάλι του Διόνυσου και το κλήμα εικονίζονται στους δύο κυριότερους νομισματικούς τύπους της Μαρώνειας. Εκτός από το ότι δίδαξε στους ανθρώπους την καλλιέργεια του αμπελιού ο Διόνυσος ήταν και προστάτης του θεάτρου. Από τον πρώην δήμο Σαπών προτάθηκε ο Σαπαίος τοξότης ιστορικός θράκας πολεμιστής, το οποίο ήταν σήμα κατατεθέν των τελευταίων ετών του πρώην δήμου Σαπών.

Το σήμα αυτό απεικονίζεται και έχει ως εξής: Το σχήμα του είναι στρογγυλό και εικονίζει στο εσωτερικό του το προσωπείο του Θεού των αμπελιών και του κρασιού Διόνυσου και περιλαμβάνει την επωνυμία του δήμου με κεφαλαία γράμματα και το εξωτερικό διπλό περίγραμμα του κύκλου διακόπτεται σε ένα σημείο από τον Σαπαίο τοξότη πολεμιστή. Στο φόντο περιγραμματικά απεικονίζεται μέρος ζωγραφιστού κεραμικού πιάτου που βρέθηκε στην Μαρώνεια και είναι βυζαντικής περιόδου.

.