Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Έκτακτο: Πολύνεκρη έκρηξη σε ναυτική βάση στη Λεμεσό

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΔΩΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΑΙΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΠΕΤΡΟΥ ΤΣΑΛΙΚΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ

Τουλάχιστον οκτώ στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους, 12 σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Κύπρου, και δεκάδες είναι οι τραυματίες από ισχυρή την έκρηξη που σημειώθηκε στις 5:40 το πρωί, κοντά στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Ζύχι, 20 χιλ. ανατολικά της Λεμεσού. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η έκρηξη προκλήθηκε από πυρκαγιά που ξέσπασε στη ναυτική βάση σε εμπορευματοκιβώτια γεμάτα με πυρομαχικά και μεταφέρθηκε στον παρακείμενο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Βασιλικού. Στο σημείο της καταστροφής σπεύδει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ενώ εκτάκτως θα συνεδριάσει το υπουργικό Συμβουλίου στις 12.30 μ.μ.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι λίγα λεπτά πριν τις έξι το πρωί ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος και περιέγραψαν ένα σύννεφο καπνού που κάλυψε τον ουρανό. Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα μαρτυρίες κατοίκων, κάνουν λόγο για βομβαρδισμένο τοπίο.

Όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση της Κύπρου, από την έκρηξη προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε κατοικίες που βρίσκονται σε παρακείμενα χωριά ενώ η έκρηξη έγινε αισθητή χιλιόμετρα μακριά.

Σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά εντός της ναυτικής βάσης και καταβάλλονται προσπάθειες για την κατάσβεσή της

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σημείο βρίσκονταν στοιβαγμένα 130 εμπορευματοκιβώτια με οπλισμό και πυρίτιδα. Το φορτίο είχε κατασχεθεί τον Ιανουάριο του 2009 από ρωσικό πλοίο, το οποίο είχε φορτωθεί στο Ιράν με προορισμό την Συρία, κατά παραβίαση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Μεγάλο το κακό, μεγάλη καταστροφή. Υπήρξε έκρηξη σε εμπορευματοκιβώτια πυρομαχικών τα οποία είχαν κατασχεθεί από ένα πλοίο πριν τρία χρόνια, και προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κρίση» δήλωσε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης, ο οποίος βρίσκεται από νωρίς το πρωί στη ναυτική βάση όπου σημειώθηκε η έκρηξη.

Στο μεταξύ υπό έλεγχο τέθηκε η τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε στον μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Κύπρου ωστόσο δεν έχει αποκλειστεί ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της και το ενδεχόμενο επέκτασης της στις δεξαμενές καυσίμων. Σε μεγάλο μέρος του νησιού έχει προκληθεί διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ενώ η Αρχή Ηλεκτρισμού κάλεσε τους πολίτες να μη χρησιμοποιούν κλιματιστικά, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο γενικού μπλακ άουτ.

"Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το μέγεθος των ζημιών. Πρόκειται για βιβλική καταστροφή", δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της κυπριακής Αρχής Ηλεκτρισμού, Κώστας Γαβριηλίδης.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων, στην περιοχή επικρατεί πολύ χαμηλή ορατότητα, ενώ έντονη είναι η μυρωδιά καμένου στον παλαιό αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού κοντά στο Βασιλικό και στο Μαρί.

Όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στο Μαρί έχουν αποκλειστεί από την αστυνομία και τα μόνα οχήματα που περνούν από το συγκεκριμένο σημείο είναι ασθενοφόρα.

 
Πηγή:  http://www.enet.gr/