Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών στην Κύπρο, σοκ σε όλο το νησί

Επισήμως δεν δίνεται ο αριθμός από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας

ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ




Στους 12 ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών, από τις ισχυρές εκρήξεις στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Ζύγι έξω από τη Λεμεσό, πηγές από την Κύπρο.


Επισήμως, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Κύπρου, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν νεκροί και σοβαρά τραυματίες, χωρίς να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό.

Οι εκρήξεις οφείλονται σε φωτιά που πήραν δύο από τα 98 εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας, τα οποία βρίσκονταν στο σημείο. Η πυρίτιδα προέρχονταν από πλοίο που είχαν κατασχέσει οι κυπριακές αρχές πριν από τρία χρόνια.

Το σημείο έχει αποκλειστεί από την αστυνομία, ενώ λόγω της έκρηξης υπάρχει εκτεταμένη διακοπή ρεύματος σε μεγάλο μέρος της Κύπρου.

Η αστυνομία έχει μπλοκάρει την έξοδο του παλαιού δρόμου Λευκωσίας-Λεμεσού που οδηγεί στο Μαρί και δεν επιτρέπει την είσοδο ούτε στους εργαζομένους στο Βασιλικό. Τα μόνα οχήματα που περνούν από το συγκεκριμένο σημείο είναι ασθενοφόρα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, λίγα λεπτά πριν τις έξι το πρωί ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος, ενώ στον ουρανό υψώθηκε ένα τεράστιο μανιτάρι καπνού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προηγήθηκε πυρκαγιά. Μάλιστα, η πρώτη κλήση στην πυροσβεστική έγινε στις 4.:27 το πρωί.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Λεωνίδας Λεωνίδου εκπρόσωπος Τύπου πυροσβεστικής Κύπρου, επιβεβαίωσε ότι η πρώτη κλήση έγινε στην πυροσβεστική στις 4:27 το πρωί, ωστόσο, όπως είπε δεν έχει διευκρινιστεί αν η πυρκαγιά προκάλεσε την έκρηξη ή η έκρηξη προκάλεσε την πυρκαγιά. Αυτό θα διευκρινιστεί μετά από τη σχετική έρευνα.

Πάντως όταν έφτασε στο σημείο η πυροσβεστική ο κ. Λεωνίδου σημείωσε ότι σημειώθηκε μία έκρηξη, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν επρόκειτο για την αρχική.

Είπε ακόμα ότι υπάρχουν εστίες φωτιάς στον παρακείμενο ηλεκτροπαραγωγό σταθμό. Επιχειρούν 22 πυροσβεστικά οχήματα.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, που ανέφεραν κύπριοι δημοσιογράφοι στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, αναφέρουν ότι μόλις την περασμένη Τετάρτη η πυροσβεστική εξέτασε το σημείο όπου υπήρχαν τα κοντέινερ και είχε τονίσει ότι είτε πρέπει να καταστραφούν γιατί είναι επικίνδυνα, είτε να ψύχονται συνεχώς γιατί λόγω των υψηλών θερμοκρασιών υπάρχει κίνδυνος έκρηξης.

Στο μεταξύ, βλάβες σημειώθηκαν στους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς της Μονής και του Βασιλικού, οι οποίοι τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Οι βλάβες εκτιμάται ότι οφείλονται στις εκρήξεις.

Πολύ χαμηλή ορατότητα και έντονη μυρωδιά καμένου επικρατεί στον παλαιό αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού κοντά στο Βασιλικό και στο Μαρί.

Ο χώρος έξω από τη Ναυτική Βάση θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Από τις εκρήξεις ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας - Λεμεσού στο ύψος της κοινότητας Μαρί έχει γεμίσει από θραύσματα, ενώ πολύ χαμηλή ορατότητα και έντονη μυρωδιά καμένου επικρατεί στον παλαιό αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού κοντά στο Βασιλικό και στο Μαρί.


Πηγή:  http://www.skai.gr/