Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Σοκ: Νέο τέλος στα ακίνητα - Εως 10 ευρώ ανά τετραγωνικό

Νέα σκληρά μέτρα ανακοίνωσε ο Βενιζέλος, για να σφίξει κι άλλο το ζωνάρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Στην επιλογή της -μέχρι στιγμής- δημοσιονομικά ατελέσφορης λύσης των εισπρακτικών μέτρων κατέφυγε η κυβέρνηση προ του τελεσιγράφου της τρόικας να ισοσκελίσει άμεσα την απόκλιση που εμφανίζει ο στόχος μείωσης του ελλείμματος.

Ανακοίνωσε, δια του αντιπροέδρου της κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και ύστερα από έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, νέα έκτακτη εισφορά στα ακίνητα. Αυτή θα έχει κλιμακούμενο ύψος από 0.5 έως 10 ευρώ επί της δομημένης επιφάνειας του ακινήτου (δηλαδή όσα τετραγωνικά αναγράφει ο λογαριασμός της ΔΕΗ) ανάλογα με την τιμή ζώνης του ακινήτου.

Οι οριστικές προβλέψεις του νέου μέτρου θα ανακοινωθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα, πιθανότατα την Τρίτη. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε αυτής του πρωθυπουργου, η μεσοσταθμική επιβάρυνση του νέου μέτρου θα είναι της τάξης των 4 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο δομημένης επιφάνειας. Έτσι, εκτός από τα πολυ - εκκαθαριστικά σημειώματα της εφορίας η αποστολή των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει, χιλιάδες νοικοκυριά νομίμως φορολογουμένων πολιτών καλούνται να εκταμιεύσουν –εάν διαθέτουν- ένα ακόμη σημαντικό ποσό τη στιγμή που στο μέτωπο των δαπανών η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου παλινδρομεί και οι πολλάκις εξαγγελθείσες καταργήσεις οργανισμών και φορέων παραμένουν, επί διετία, ανεκτέλεστες.

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του, ο κ. Βενιζέλος αποσύνδεσε τα μέτρα στα οποία προχωρεί η κυβέρνηση με την διακοπή των συνομιλιών με την τρόικα, την οποία χαρακτήρισε και πάλι "απολύτως προγραμματισμένη και συντονισμένη".

"Δεν είναι η στάση της τρόικας που έχει αλλάξει τα δεδομένα. Είναι η στάση ορισμένων κρατών της ευρωζώνης", είπε ο κ. Βενιζέλος θυμίζοντας και τα πρόσφατα δημοσιεύματα περί επικείμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας.

"Υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην οποία πρέπει να δώσουμε απάντηση. Πρέπει να στερήσουμε από όλους κάθε πρόσχημα".

Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι αποτελεί απαρέγκλιτη επιλογή της κυβέρνησης η "πλήρης και απόλυτη εφαρμογή των υποχρεώσεών μας έναντι των εταίρων μας".

"Να κάνουμε τη συλλογική προσπάθεια για να αποστομώσουμε τους πάντες", είπε ο κ. Βενιζέλος και αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές διεργασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν στο προσεχές διάστημα είπε: "Οι δύο μήνες που έρχονται είναι δύο κολασμένοι μήνες".

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει νωρίτερα την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012.Το προσχέδιο θα κατατεθεί στις 3 Οκτωβρίου, με στόχο ο προϋπολογισμός να ψηφιστεί πριν από τις 31 Οκτωβρίου, ενώ θα εισαχθεί ταυτόχρονα προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το φορολογικό σύστημα.


Ακολούθως ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε:

Την επιβολή ειδικού τέλους με κλιμακωτή τιμή από 0,5 λεπτά έως 10 ευρώ - μεσοσταθμικά 4 ευρώ ανα τετραγωνικό δομημένης επιφάνειας. Το νέο χαράτσι θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, με στόχο την κάλυψη της υστέρησης περίπου 2 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Η είσπραξη του τέλους, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, θα γίνει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να κοπεί ένας μηνιαίος μισθός από όλους τους αιρετούς και μετακλητούς υπαλλήλους του δημοσίου: "Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να αφαιρεθεί ένας ολόκληρος μισθός από όλους τους αιρετούς: Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς, τους δημάρχους και τους γενικούς γραμματείς υπουργείων".

Την πρόθεση της κυβέρνησης να καλέσει τον εφοπλιστικό κόσμο προκειμένου να συζητήσουν με ποιο τρόπο θα μετάσχει στην εθνική δημοσιονομική προσπάθεια με πρακτικό τρόπο



Πηγή:  http://www.ethnos.gr/