Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Εκλεισε τα γραφεία η κατασκευάστρια εταιρεία του Μπουργκάς

Στον «πάγο» περνάει οριστικά ο αγωγός πετρελαίου που θα συνδέει το βουλγαρικό λιμάνι με την Αλεξανδρούπολης;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Ενα ακόμα πλήγμα στο πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη αποτελεί το κλείσιμο των γραφείων της Transneft, εκτός από αυτό του Αμστερνταμ στο οποίο θα μείνει μόνο ένα άτομο, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, η εταιρεία βάζει προσωρινά στον πάγο την κατασκευή του αγωγού, που ούτως ή άλλως είχε προσπαθήσει να μπλοκάρει η Βουλγαρία, προωθώντας τις αμερικανικές προσφορές στην περιοχή.


Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας, Μιχαήλ Μπαρκόφ, ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, που προορίζεται για τη μεταφορά αργού πετρελαίου από την περιοχή της Κασπίας στο βουλγαρικό λιμάνι Μπουργκάς και από εκεί στην Αλεξανδρούπολη, θα παγώσει μέχρι τον Οκτώβριο - Νοέμβριο, χωρίς όμως να εγκαταλειφθεί πλήρως, αφού, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: “Το πρόγραμμα είναι ενδιαφέρον και έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση”.

Μάλιστα σύμφωνα με τον Μπαρκόφ, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 15 διαφορετικά προγράμματα τα οποία διαπερνούν την ευρύτερη περιοχή του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, εκ των οποίων τα επτά θεωρούνται υλοποιήσιμα.

Σε δηλώσεις του μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Μπαρκόφ, αναφέρθηκε και στο ανταγωνιστικό πρόγραμμα του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, αυτό του πετρελαιαγωγού Σαμψούντα - Τσεϊχάν, για το οποίο ξεκαθάρισε ότι “οι συνομιλίες παγώνουν, αφού το πρόγραμμα δεν θεωρείται υλοποιήσιμο με την οικονομική έννοια και την μπάλα την έχει πια η Τουρκία”, παροτρύνοντας μάλιστα την Αγκυρα να προσφέρει “πιο ευνοϊκούς όρους”.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο ο πρόεδρος της Transneft, Νικολάι Τοκάρεφ, ζήτησε “προνομιακό φορολογικό καθεστώς στην Τουρκία”. Από την πλευρά του πάντως ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο ότι: “Ποτέ δεν σκεφτήκαμε φορολογικές εξαιρέσεις για τις ρωσικές εταιρείες. Ωστόσο, τα πάντα μπορούν να συζητηθούν μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών”.

.