Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Τα διαμερίσματα τελείωσαν, αλλά όχι οι υποψήφιοι ενοικιαστές

Εποχές δεκαετίας ‘90 θύμισε η φετινή χρονιά, καθώς δεν νοικιάστηκαν μόνο τα καινούργια, αλλά και τα παλιάς κατασκευής διαμερίσματα στην Κομοτηνή

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΜΕΣΙΤΕΣ;


Η πτώση της ανοικοδόμησης και η ταυτόχρονη αύξηση εισακτέων στο ΔΠΘ, αλλά και η συγκέντρωση περιφερειακών υπηρεσιών στην Κομοτηνή, είχε σαν αποτέλεσμα και φέτος τα μικρά διαμερίσματα στην πόλη μας να γίνουν ανάρπαστα. Δεκαετία ‘90 θύμισε η φετινή χρονιά, καθώς νοικιάστηκαν όχι μόνο τα καινούργια διαμερίσματα, που δεν ήταν αρκετά για να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση, αλλά και οι οικίες παλαιότερης κατασκευής. Οι τιμές κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με την περασμένη χρονιά και σε αρκετές περιπτώσεις σημείωσαν αύξησης λόγω της μεγάλης ζήτησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα καινούρια διαμερίσματα των 45-50 τετραγωνικών τα ενοίκια διαμορφώθηκαν ακόμα και στα 360 ευρώ.


Τρεις ιδιοκτήτες μεσιτικών γραφείων στην Κομοτηνή φιλοξενούνται στο «Χ» κι επιβεβαιώνουν ότι στην πόλη μας υπάρχει έντονο πρόβλημα, αφού συνεχίζουν να έρχονται ακόμη υποψήφιοι ενοικιαστές και δε βρίσκουν διαθέσιμα διαμερίσματα.



Γιώργος Γκαγκάς: «Και οι Κομοτηναίοι πλέον δεν αγοράζουν, αλλά νοικιάζουν»

Στον περιορισμό της οικοδομικής δραστηριότητας, απέδωσε κατά κύριο λόγο το πρόβλημα ο μεσίτης Γιώργος Γκαγκάς και σημείωσε τα εξής, «δε χτίζεται νέα οικοδομή γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν νέα διαμερίσματα προς διάθεση. Επίσης οι Κομοτηναίοι που σε άλλες περιπτώσεις θα αγόραζαν κάποιο διαμέρισμα τώρα στρέφονται στην ενοικίαση. Αυτό σημαίνει ότι καταλαμβάνουν διαμερίσματα που σε διαφορετική περίπτωση θα νοικιάζουν από εκπαιδευτικούς, στρατιωτικούς ή φοιτητές.

Παράλληλα στο ΔΠΘ υπάρχουν δύο νέες σχολές, Διοίκηση Επιχειρήσεων και Πολιτικές Επιστήμες, που λειτουργούν σωρευτικά αυτό το διάστημα. Από αυτές τις σχολές επειδή είναι καινούργιες δεν υπάρχουν απόφοιτοι, όπως για παράδειγμα στη Νομική Σχολή, με αποτέλεσμα να συνεχίσουν να παραμένουν οι παλαιότεροι φοιτητές και να έρχονται και νέοι εισακτέοι. Να σημειώσω επίσης ότι με τον Καλλικράτη κρίθηκε αναγκαία η μετακίνηση δημοσίων υπαλλήλων στην πόλη μας, ενώ και η συγχώνευση υπηρεσιών, όπως τα στρατολογικά γραφεία, δημιουργούν μία αφόρητη κατάσταση. Συνεχίζουν να έρχονται στο γραφείο μας υποψήφιοι ενοικιαστές και δεν μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε». Ο μόνος τρόπος για να ικανοποιηθεί άμεσα η αυξημένη ζήτηση, σύμφωνα με τον κ. Γκαγκά, είναι οι κατασκευαστές που έχουν απούλητα διαμερίσματα για περισσότερα από δύο έτη, να τα διαθέσουν προς ενοικίαση.


Παναγιώτης Φιτυλάς: «Θα υπάρξουν φοιτητές που θα μείνουν σε πολύ παλιά σπίτια, με αποτέλεσμα να δυσφημίζεται η πόλη μας»

Από την πρώτη μέρα ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ νοικιάστηκαν τα καινούργια διαμερίσματα στις γειτονιές που προτιμούν οι φοιτητές, ανέφερε ο Παναγιώτης Φιτυλάς ιδιοκτήτης του κτηματομεσιτικού γραφείου «Οικία». Ακόμα και τα παλιά σπίτια, τα οποία οι ιδιοκτήτες ανακαίνισαν, εκμισθώθηκαν από τις πρώτες μέρες, προσθέτει ο κ. Φιτυλάς, «βέβαια ακόμα και σήμερα η κίνηση υποψήφιων ενοικιαστών συνεχίζει να είναι αυξημένη. Όμως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν καθόλου διαθέσιμα σπίτια.

Σαν γραφείο έχουμε φτάσει να μην έχουμε ούτε και παλιά σπίτια να διαθέσουμε προς ενοικίαση. Θα υπάρξουν παιδιά που θα μείνουν σε πολύ παλιά σπίτια, εντελώς απεριποίητα, με αποτέλεσμα να δυσφημίζεται η πόλη μας». Παράλληλα ο μεσίτης κάλεσε την πολιτεία να παρέμβει για να προστατέψει τα νόμιμα μεσιτικά γραφεία που πληρώνουν φόρους και απασχολούν υπαλλήλους και να τους διαχωρίσει από όσους κυκλοφορούν «αδέσποτοι», όπως χαρακτηριστικά είπε, η αμοιβή των οποίων πολλές φορές ξεπερνάει ακόμα τις αμοιβές των νόμιμων μεσιτικών γραφείων.


Αναστάσιος Μελάς: «Τα σπίτια είναι δυσεύρετα, ακόμα προσπαθούμε να τακτοποιήσουμε ενοικιαστές»

Τα σπίτια είναι δυσεύρετα, ακόμα και σήμερα προσπαθούμε να τακτοποιήσουμε ενοικιαστές, παραδέχεται ο Αναστάσιος Μελάς ιδιοκτήτης κτηματομεσιτικού γραφείου «Ροδόπη». Όσον αφορά στις τιμές ο κ. Μελάς ανέφερε, ότι, «κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρσι λόγω της μεγάλης ζήτησης». Τέλος όσον αφορά στους ιδιοκτήτες που δεν απευθύνονται σε μεσιτικά γραφεία ο ίδιος λέει, «φοβούνται μήπως δεν μπορέσουν να ενοικιάσουν σπίτια τους και τρέχουν οι ίδιοι και ψάχνουν ενοικιαστές. Ειδικά τις πρώτες μέρες της ανακοίνωσης των βάσεων πολλοί ιδιοκτήτες έκαναν βόλτες στην πόλης αναζητώντας ενοικιαστές. Τώρα βέβαια έχουν ενοικιαστεί όλα και είναι δυσεύρετα τα σπίτια και ψάχνουμε να βρούμε να τακτοποιήσουμε τους ανθρώπους που έρχονται στην πόλη μας».

Πάντως γεγονός παραμένει ότι η άφιξη φοιτητών στην Κομοτηνή προσέδωσε έστω και μία πρόσκαιρη ανάσα στην τοπική οικονομία αλλά αυτό συνεπάγεται και με την ευθύνη όλων μας να τακτοποιηθούν οι νέοι κάτοικοι της πόλης με τις καλύτερες προδιαγραφές.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/