Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Σε εξέλιξη το άτυπο υπουργικό συμβούλιο

Αναμένονται αμέσως μετά δηλώσεις από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο με νέα εισπρακτικά μέτρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Σε εξέλιξη είναι το άτυπο υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, στη Θεσσαλονίκη.

Οι λόγοι για τους οποίους ο Γιώργος Παπανδρέου συγκάλεσε το συμβούλιο δεν έχουν γίνει γνωστοί, αλλά μετά το τέλος της συνεδρίασης αναμένονται δηλώσεις από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σύμφωνα με τη ΝΕΤ, αμέσως μετά τη συνεδρίαση θα ακολουθήσουν δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου, στις οποίες θα ανακοινωθούν νέα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται ότι η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της ΔΕΘ ήταν προγραμματισμένη για τις 13.00.

Οπως έγραφε την Παρασκευή η Ναυτεμπορική, εδώ και λίγες ημέρες έχουν τεθεί επί τάπητος τα νέα μέτρα που θα αναγκαστεί να πάρει η Ελλάδα ώστε να καλύψει την τρύπα του 1,7 δισ. ευρώ που υπολόγισε για το 2011 η τρόικα, ακόμη και αν η Ελλάδα εφαρμόσει τα πρόσθετα μέτρα ύψους 6,7 δισ. ευρώ που περιελήφθησαν στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε τη λήψη νέων μέτρων, μέσω του νέου φορολογικού, για να καλυφθούν οι αποκλίσεις, εάν χρειαστεί, ενώ αναγνωρίζει πως για τις αποκλίσεις, πέραν των επιπτώσεων της ύφεσης, ευθύνη έχουν και οι υστερήσεις που υπήρξαν.

Χαρακτηρίζει δε «ανυπόστατα» τα σενάρια εξόδου από την ευρωζώνη, τονίζοντας: «Υπάρχει μόνον ένας δρόμος: η φυγή προς τα εμπρός και για εμάς, ως χώρα, αλλά και για την ευρωζώνη συνολικά».

Σε ό,τι αφορά το φορολογικό και τους συντελεστές αφήνει ανοικτό ενδεχόμενο μείωσής τους υπό την προϋπόθεση ότι θα ισχύσουν αλγοριθμικά κριτήρια για τον προσδιορισμό εισοδημάτων ελευθέρων επαγγελματιών. Για τον ΦΠΑ επιμένει σε νέο αποδεκτό σύστημα απόδοσης και είσπραξης που πρέπει να γίνει άμεσα αποδοτικό. Υπογραμμίζει ότι η ενιαία φορολογική και ασφαλιστική μεταχείριση μπορεί να φέρει δικαιοσύνη και γι αυτό θα δημιουργηθεί ο ενιαίος φορέας.

Στέλνει, τέλος, μήνυμα στη ΝΔ ότι δεν είναι καιρός για «πολιτικές υστεροβουλίες και προσωπικά σχέδια» και θέτει το ερώτημα αν «όντως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά εκλογές».


Πηγή:  http://www.naftemporiki.gr/