Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Φιλοξενία 12 ξένων φοιτητών ιατρικής στην Αλεξανδρούπολη

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα διεθνών ανταλλαγών φοιτητών Ιατρικής “Ανταλλαyes!”, που διοργανώνεται στην Ελλάδα κάθε χρόνο από το 1958 και από τις αρχές του 2000 στην Αλεξανδρούπολη;

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων & Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής (HelMSIC) – Τοπική Επιτροπή Αλεξανδρούπολης, στα πλαίσια του προγράμματος ανταλλαγών που διοργανώνει, φιλοξενεί κατά το μήνα Σεπτέμβριο 12 αλλοδαπούς φοιτητές Ιατρικής στην πόλη μας. Το επιτυχημένο αυτό πρόγραμμα διεθνών ανταλλαγών φοιτητών Ιατρικής “Ανταλλαyes!”, που διοργανώνεται στην Ελλάδα κάθε χρόνο από το 1958 και από τις αρχές του 2000 στην Αλεξανδρούπολη, περιλαμβάνει πρακτική άσκηση κλινικού ή ερευνητικού τύπου διάρκειας ενός μηνός σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του εξωτερικού με παράλληλη εξοικείωση με το σύστημα υγείας και τον πολιτισμό κάθε χώρας. Το πρόγραμμα υλοποιείται στα πλαίσια της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Συλλόγων Φοιτητών Ιατρικής (IFMSA), της οποίας περήφανο μέλος αποτελεί η HelMSIC.

Οι Ανταλλαyes! είναι το μεγαλύτερο δομημένο πρόγραμμα κινητικότητας φοιτητών Ιατρικής στη χώρα μας, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερους από 200 Έλληνες φοιτητές κάθε χρόνο να επισκεφθούν χώρες του εξωτερικού και να εκπαιδευτούν στα αντίστοιχα πανεπιστήμια, ενώ ισάριθμοι αλλοδαποί φοιτητές Ιατρικής επισκέπτονται τη χώρα μας.

Έτσι, φέτος 12 αλλοδαποί φοιτητές Ιατρικής φιλοξενούνται στην Αλεξανδρούπολη κατά το μήνα Σεπτέμβριο, ενώ 14 Έλληνες φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ολλανδία, τη Μάλτα, την Ουγγαρία, την Τσεχία, την Πολωνία, την Ινδονησία, το Μεξικό και την Αίγυπτο, αποκομίζοντας πολύτιμες εμπειρίες.

Οι αλλοδαποί φοιτητές, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, θα εκπαιδευτούν στις κλινικές και εργαστήρια του Τμήματος Ιατρικής και του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους. Παράλληλα, η Τοπική Επιτροπή προσφέρει, εκτός του εκπαιδευτικού μέρους, πλούσιο κοινωνικοπολιτισμικό πρόγραμμα με ξεναγήσεις σε ιστορικά μνημεία και μουσεία (Αρχαία Μεσημβρία/Ζώνη, Εθνολογικό Μουσείο Θράκης κ.α.), επισκέψεις σε περιοχές φυσικού κάλλους (Δέλτα του Έβρου, Δάσος της Δαδιάς) και συμμετοχή σε παραδοσιακά πολιτιστικά δρώμενα, προκειμένου οι αλλοδαποί φοιτητές να έλθουν σε επαφή με τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό τόσο της περιοχής μας όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Η HelMSIC θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά το Τμήμα Ιατρικής, καθώς και τους Καθηγητές και Διευθυντές των κλινικών και εργαστηρίων, οι οποίοι συμβάλλουν ουσιαστικά στην υλοποίηση του προγράμματος και των προσπαθειών για προαγωγή της διεθνούς αλληλοκατανόησης και συνεργασίας μεταξύ των φοιτητών Ιατρικής και όλων των επαγγελματιών υγείας ανά τον κόσμο.
 
.