Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Αντ. Καρπετόπουλος: Ξάνθη, ανοχύρωτη πόλη

Άρθρο - γροθιά του γνωστού αθλητικογράφου στην Καθημερινή για την αναβολή του αγώνα της Skoda με την ΑΕΚ

                                   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ


Στα μέσα της εβδομάδας ο ΓΓΑ κ. Παναγιώτης Μπιτσαξής αποφάσισε ότι δεν πρέπει να γίνει ο αγώνας Ξάνθη – ΑΕΚ. Σύμφωνα με τον ΓΓΑ μεγάλο μέρος της αστυνομικής δύναμης της Ξάνθης θα πήγαινε στη Θεσσαλονίκη για να επιβάλει την τάξη στους δρόμους της πόλης που θα γεμίσουν διαδηλωτές και όσοι έμεναν πίσω δεν επαρκούσαν για τη διεξαγωγή του αγώνα. Το γήπεδο της Ξάνθης έχει μόλις τέσσερις χιλιάδες θέσεις. Η ΑΕΚ δεν πήρε εισιτήρια και δεν θα έχει οπαδούς στο πλευρό της. Οι οπαδοί της Ξάνθης είναι από τους πιο ήσυχους: στο γήπεδο αυτό έχουν χρόνια να γίνουν σοβαρά επεισόδια. Η ίδια η ομάδα της Ξάνθης συνεργάζεται με μια πολύ καλή εταιρεία σεκιούριτι – μια από τις καλύτερες που υπάρχουν. Κι όμως η ΓΓΑ δεν ήθελε να γίνει το ματς επικαλούμενη ένα πιθανό κίνδυνο επεισοδίων.

Αναρωτιόμουν πόσους αστυνομικούς θα έχει η Ξάνθη το Σαββατοκύριακο. Αν δεν έχει κανένα, τότε αλίμονο στους κατοίκους της – θα τη ρημάξουν οι κλέφτες τη συμπαθητική ακριτική πόλη. Αν ωστόσο έχει έστω εκατό, δεν υπάρχει λογική στην απόφαση ματαίωσης της διεξαγωγής του αγώνα. Στις επαρχιακές πόλης την ώρα της διεξαγωγής τέτοιων αγώνων μεταξύ της ομάδας της πόλης και μιας ιστορικής ομάδας της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, συνήθως τα πάντα νεκρώνουν: οι πολλοί πάνε στο γήπεδο ή τρέχουν στις καφετέριες για να παρακολουθήσουν τα ματς παρέα. Η απόφαση δεν έχει λογική.

Ή μάλλον έχει. Δυστυχώς δείχνει τη λογική του κράτους που μπροστά στην υποχρέωση να διατηρήσει μια κάποια δημόσια τάξη θα προτιμούσε να νεκρώσει κάθε κοινωνική δραστηριότητα! Δυστυχώς αυτό το κράτος που έχουμε θα προτιμούσε να μη γίνεται τίποτα, ώστε να μη χρειάζεται να κάνει αυτό κάτι. Πολύ φοβάμαι πως το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη σχεδίων, η σύγχυση μπροστά στην ανάγκη να παρθεί μια απόφαση ή η αδυναμία ορθής εκτίμησης της κατάστασης – το αληθινό πρόβλημα είναι η αδυναμία ανάληψης μιας κάποιας ευθύνης.

Το χειρότερο είναι ότι οι κυβερνώντες μας δεν καταλαβαίνουν πως η αδυναμία του κράτους να εγγυηθεί την τάξη, ανοίγει την όρεξη σε όσους αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά του. Αν π.χ. στο Ξάνθη – ΑΕΚ γίνουν τελικά επεισόδια (όταν γίνει) μια ευθύνη θα έχει για αυτό και η ΓΓΑ. Δημιούργησε στους χουλιγκάνους τη σιγουριά ότι τους τρέμει…

 
Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/