Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Πόλεμος Στασινόπουλου με το ΙΚΑ για τον "Αγιο Γεώργιο"


Ο ιδιοκτήτης της γνωστής κλινικής έστειλε ανοιχτή επιστολή προς τους Πεταλωτή, Χατζηοσμάν, Στυλιανίδη και Γιαννακίδη και εκθέτει ένα μεγάλο ζήτημα που ανέκυψε με το ΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ


Προς τους κ.κ.


Γεώργιο Πεταλωτή, Υφυπουργό Δικαιοσύνης

Αχμέτ Χατζηοσμάν, Βουλευτή ΠΑΣΟΚ

Ευριπίδη Στυλιανίδη, Βουλευτή Ν.Δ.

Περιφερειάρχη Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης


Κομοτηνή, 28 Σεπτεμβρίου 2001


Αξιότιμοι κύριοι,

Δια της παρούσης μου θέλω να σας γνωρίσω τα κάτωθι:

Ενορχηστρωμένη προσπάθεια ευτελισμού και υποβαθμίσεως του ρόλου του Κέντρου Αποκαταστάσεως και Αποθεραπείας «Άγιος Γεώργιος» τον οποίο διαδραματίζει στην τοπική κοινωνία και γενικότερα στην κοινωνία της Θράκης, επιτελείται από το ΙΚΑ και της προσπαθείας αυτής αρχομένης κατά την μεσοβασιλείαν του κ. Αμπατζόγλου.

Τότε επισκεφθείσα το κέντρον πολυμελής επιτροπή (δεν ενθυμούμαι τον ακριβή αριθμό των μελών από την Αθήνα), το πρώτο το οποίο μας είπε ήταν ότι καλόν θα ήτο να αλλάξουμε επάγγελμα, καθισταμένης ούτο της εξοφθάλμου προθέσεως και εντολής να υποβαθμίσουν το κέντρο.

Η προσπάθεια στηρίχτηκε σε δύο σκέλη:

Πρώτον εις την επιστημονικήν διεύθυνση του κέντρου την οποία κατά την άποψη τους θα έπρεπε να κατείχε ιατρός της ειδικότητας του φυσιάτρου, αγνοούντες το προεδρικό διάταγμα 395 το οποίο εδημοσιεύθει εις το υπ’ αριθμ. 166 ΦΕΚ, εκδοθέντος την 28/09/1993 και τις το πρώτο τεύχος, εις το άρθρον 26 του εν λόγω διατάγματος και στη σελίδα 4353 ορίζεται σαφώς και άνευ δυνατότητας παρερμηνείας ότι σε περίπτωση ειδικού προσανατολισμού του κέντρου επιστημονικός διευθυντής ορίζεται ιατρός της αναλόγου ειδικότητος.

Η άδεια λειτουργίας του «Αγίου Γεωργίου» εξεδόθει το 1999 (είναι το πρώτο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα) με δήλωσιν ως προεβλέπετο προσανατολισμού του εις την αντιμετώπιση νευρολογικών βλαβών.

Κατά συνέπειαν ως ορίζει το προαναφερθέν προεδρικόν διάταγμα επιστημονικός διευθυντής οφείλει να είναι ιατρός νευρολόγος.

Το δεύτερο σκέλος της «επιχειρηματολογίας» των ήτο ότι κατά την κρίση τους ενοσηλεύοντο άτομα μεγάλης ηλικίας.

Παρομοία ενέργεια εγένετο προ ημερών με σαφή την πρόθεσιν της προηγηθείσης κατά την θητεία Αμπατζόγλου επιτροπής και με κυρίους άξονες επιχειρηματολογίας τους προαναφερθέντες δηλαδή το θέμα του επιστημονικού διευθυντού όπου το ΙΚΑ αρνείται να εφαρμόσει το διάταγμα 395 και δεύτερον τη νοσηλεία πολλών ατόμων μεγάλης ηλικίας.

Σε ότι αφορά την άρνηση του ιδρύματος να αποδεχθεί τα υπό του προεδρικού διατάγματος 395 οριζόμενα θεωρώ ότι το λιγότερον είναι αυθαιρεσία, τους υπολοίπους δε χαρακτηρισμούς τους αφήνω εις υμάς και ιδιαίτερα στον κ. Υφυπουργό Δικαιοσύνης ως τον καθ’ ύλην αρμόδιο και ο οποίος τότε επί Αμπατζόγλου δια προσωπικής του παρεμβάσεως απέτρεψε τον ευτελισμό του κέντρου και τον οποίο δια πολλοστή φορά ευχαριστώ διότι κατά κύριο λόγο προασπίστηκε τας νοσηλευτικάς ανάγκας αλλά και την αξιοπρέπεια της Θράκης.

Κατά την προσωπική μου άποψη εάν ασφαλιστικοί οργανισμοί του αναστήματος του ΙΚΑ αρνούνται τους νόμους τότε θεωρώ ότι ευρισκόμεθα προ καταστάσεως αναρχίας.

Σε ότι αφορά το δεύτερο σκέλος της «επιχειρηματολογίας» της κατά τα άλλα «αντικειμενικής» επιτροπής της προσφάτως επελθούσης έχω να πω τα κάτωθι:

Πρώτον εις το κέντρο νοσηλευόμενοι ασθενείς του ΙΚΑ παραπέμπονται προς αποκατάστασιν από νοσοκομεία ή υπό επιτροπών του ΙΚΑ και δεν συλλέγονται υφ’ ημών από τους δρόμους. Το κέντρο είναι υποχρεωμένο βάσει της ανθρώπινης αλλά και δεοντολογικής ιατρικής πρακτικής να παρέχει τις υπηρεσίες του. Εις τον ισχυρισμό της «επιτροπής» περί χρονιότητος των περιστατικών αυτονόητον είναι ότι η χρονιοτέρα νόσος των ανθρώπων είναι το γήρας και τούτο επελθόντος κατά γενικήν αντίληψην και παραδοχήν εμφανίζεται ο μεγάλος αριθμός των νευρολογικών βλαβών (ημιπληγίες, παραπληγίες, εγκεφαλικές αιμορραγίες κ.λ.π.). Η ερώτηση μου είναι λοιπόν εάν θα πρέπει βάσει της κοινής λογικής αλλά και του ιατρικού γίγνεσθαι να μην καταβάλλεται προσπάθεια δια να αυξηθεί το προσδόκιμον της επιβιώσεως αυτών των ανθρώπων και να βελτιωθεί κατά το δυνατόν η ποιότης της ζωής των;

Εάν οποιοσδήποτε άλλος έχει αντίθετη άποψη τον χαρακτηρίζω με ότι και αν συνεπάγεται αυτό, βάρβαρο.

Το ΙΚΑ καθά πληροφορούμαι με τους δύο κυρίους αυτούς άξονες της επιχειρηματολογίας του αρνείται την ανανέωση της συμβάσεως με τον «Άγιο Γεώργιο» προσπαθώντας να το χαρακτηρίζει ως νοσηλευτήριο «χρονίως πασχόντων» επιτυγχάνοντας έτσι την υποβάθμιση και τον ευτελισμό του κέντρου. Τούτο βεβαίως δεν πρόκειται επ’ ουδενί να γίνει υφ’ υμών αποδεκτό και εις περίπτωσιν μη ανανεώσεως της συμβάσεως θα βρεθώ στην δυσάρεστον θέση να προβώ εις απολύσεις ικανού αριθμού εργαζομένων δοθέντος ότι ο αριθμός των συμβεβλημένων κλινών θα περιοριστεί κατά 40 και κατά συνέπειαν είμαι υποχρεωμένος να περιορίσω τα λειτουργικά έξοδα προκειμένου να υπηρετήσω τας υπολοίπους κλίνας.

Πέραν τούτου με δεδομένο ότι οι συμβεβλημένες κλίνες του «Αγίου Γεωργίου» με το ΙΚΑ είναι μόνο 40 (πολύ μικρός αριθμός) διερωτώμαι εάν η απάλειψη των 40 τούτων κλινών θα έχει ιδιαίτερη οικονομική σημασία για το ίδρυμα. Αποτελεί άξιον αναφοράς η ευθύνη του Κοινωνικού Ιδρύματος έναντι των νοσηλευομένων ασφαλισμένων του, οι οποίοι δεν γνωρίζουν την τύχη που τους επιφυλάσσεται, αξιοπρεπής θάνατος; καταδίκη εις ανίατη αναπηρία; ή εξαθλίωση; Πάντως θέλω να πιστεύω ότι οι εξαγγελίες τόσο του Διοικητή όσο και του Υποδιοικητή ότι η αναπηρία είναι κοινωνική νόσος θα υποθηκεύσουν την ανάλογη συμπεριφορά . Αν τούτο όμως όντως συμβαίνει, πράγμα το οποίο θεωρώ απίθανο, λαμβάνοντας υπόψιν το έλλειμμα αποκατάστασης προφανώς διαπιστωμένο και με δεδομένη την ιδιότυπη πληθυσμιακή σύνθεση του τόπου μας, , δηλώνω προς υμάς και προς το ΙΚΑ ότι προτίθεμαι να νοσηλεύω τους παραπεμπομένους προς νοσηλίαν ασθενείς του ΙΚΑ δωρεάν αλλά πάντοτε με την ιδιότητα της ειδικής νοσηλευτικής μονάδος αποθεραπείας και αποκατάστασης.

Εκτιμώ αξιότιμοι κύριοι ότι κατανοήσατε πλήρως τα τεκτενόμενα τα οποία ίσως υπηρετούν συντεχνιακά συμφέροντα ή οτιδήποτε άλλο το οποίο οιοσδήποτε μπορεί να υποθέσει (τα συντεχνιακά συμφέροντα απορρέουν από την πίεση την οποία ασκεί ο σύλλογος φυσιάτρων).

Κατόπιν τούτων υποβάλλω προς υμάς θερμή παράκληση να παρέμβετε δια την αποτροπήν αυτού του ανουσιουργήματος ως δημόσιοι άνδρες αυτού του τόπου, όχι για να διαφυλάξετε οικονομικά μας συμφέροντα αλλά να διαφυλάξετε την αξιοπρέπεια του τόπου αλλά και το δικαίωμα έστω των ολίγων ασφαλισμένων του ΙΚΑ να επιζητούν αύξηση του προσδοκίμου της επιβιώσεως των αλλά και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των. Ουδείς έχει το δικαίωμα να αποφασίζει αν θα πρέπει ο άλφα ή ο βήτα να πεθάνει εις την άλφα ή την βήτα ηλικία.

Επαναλαμβάνω ότι το κέντρο δεν προσπαθεί να θεραπεύσει το γήρας αλλά την προκύψασα νευρολογική βλάβη και ευτυχώς οι βλάβες αυτές στο μέγιστο ποσοστό επισυμβαίνουν σε άτομα μιας κάποιας ηλικίας και όχι σε παιδιά του νηπιαγωγείου.

Σε ότι αφορά την προσωπική μου στάση απέδειξα εμπράκτως με τη δημιουργία της πρώτης εις την Θράκη ψυχιατρικής μονάδος «Αγία Μαρίνα» εν μέσω του οικονομικού συντρέχοντος οριμαγδού ότι δεν αποσκοπώ εις την κερδοσκοπίαν αλλά σε κάποιους άλλους ευγενείς σκοπούς, δοθέντος ότι όλα τα υπάρχοντά μου τα εξέθεσα σε μεγάλο κίνδυνο λόγω τραπεζικών δανεισμών.

Τελειώνοντας υποβάλλω εις υμάς θερμήν παράκληση να παρέμβετε προς αποφυγήν αυτού του επιχειρούμενου αίσχους.

Μετά της δεούσης τιμής

Κωνσταντίνος Γ. Στασινόπουλος

Νευρολόγος – Ψυχίατρος

\.