Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Νέο σύγχρονο εξοπλισμό αποκτά η Πυροσβεστική

Θα αγοράσει με κοινοτικά κονδύλια εκτοξευτήρες νερού και θερμικές κάμερες


ΠΟΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ;


Με εξομοιωτές εκπαίδευσης, θερμικές κάμερες χειρός και εκτοξευτήρες νερού εξοπλίζεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ο αυτοκινούμενος εξομοιωτής θα χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση και πρακτική εξάσκηση των πυροσβεστών σε συνθήκες πυρκαγιάς με πραγματικές φλόγες. Μέσα στον εξομοιωτή, ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα, θα δημιουργούνται εστίες πυρκαγιών και οι πυροσβέστες θα εκπαιδεύονται υπό πραγματικές συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας, πυκνού καπνού και χαμηλής ορατότητας φορώντας αντιπυρικές στολές και φορητές αναπνευστικές συσκευές.

Επίσης θα γίνει προμήθεια δυο εξομοιωτών οδήγησης φορτηγών οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση πυροσβεστών στην οδήγηση φορτηγών πυροσβεστικών οχημάτων για να μπορεί να μεταβαίνει έγκαιρα σε περιστατικά που θα συμβαίνουν κυρίως σε αυτοκινητόδρομους. Ο ένας εξομοιωτής θα βρίσκεται στην Αττική και ο άλλος στην Κεντρική Μακεδονία.

Ακόμη η Πυροσβεστική θα αποκτήσει 100 θερμικές κάμερες χειρός που θα τις χρησιμοποιούν πυροσβέστες κατά την αναζήτηση ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί ή δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν λόγω πυκνών καπνών, σκοταδιού, σκόνης κλπ. Οι κάμερες θα χρησιμοποιηθούν ακόμα και για εντοπισμό εστιών φωτιάς και θα διατεθούν 22 σε υπηρεσίες στην Αττική, 9 στη Στερεά Ελλάδα, 5 στη δυτική Μακεδονία, 15 στην κεντρική Μακεδονία, 3 στο νότιο Αιγαίο, 7 στην Πελοπόννησο, 7 στη δυτική Ελλάδα, 6 στη Θεσσαλία, 7 στην Ηπειρο, 6 στην ανατολική Μακεδονία-Θράκη, 4 στο βόρειο Αιγαίο, 5 στην Κρήτη και 4 στα Ιόνια Νησιά.

Ο εξοπλισμός, βάσει της απόφασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του υπουργείου Υποδομών που δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια», θα πρέπει να έχει φτάσει στην Πυροσβεστική έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 και η δαπάνη ανέρχεται στα 1.800.000 ευρώ.

Επιπλέον σε άλλη απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων αναφέρεται η προμήθεια 150 εκτοξευτήρων νερού (αυλών) που θα χρησιμοποιηθούν σε αντιμετώπιση μεγάλων πυρκαγιών σε αυτοκινητόδρομους (πχ βυτιοφόρα καυσίμων), 300 αυλών συνδυασμένης βολής, τριών ειδικών πυροσβεστικών οχημάτων για την κατάσβεση πυρκαγιών σε οδικές σήραγγες, 30 διπλοκάμπινων οχημάτων για την κατάσβεση φωτιάς σε αυτοκινητόδρομους και με ελαφρύ εξοπλισμό διάσωσης - απεγκλωβισμού ατόμων σε τροχαία ατυχήματα και 20 οχημάτων 4Χ4 μεταφοράς προσωπικού τύπου βαν. Παράλληλα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την εκκένωση πληθυσμού λόγω πυρκαγιάς.

Το κόστος για την προμήθεια του συγκεκριμένου εξοπλισμού ανέρχεται σε 8.305.000 ευρώ και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2015.

Τα χρήματα, όπως αναφέρεται στις δυο αποφάσεις, έχουν εξασφαλιστεί μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
 
Πηγή:  http://www.tovima.gr/