Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Ο άγνωστος ρόλος του πρώην περιφερειάρχη της ΑΜ-Θ Δημήτρη Σταμάτη στο πλευρό Σαμαρά

Η προεδρική «φρουρά» και οι μυστικοσύμβουλοι της Συγγρού 


Ποια πρόσωπα επηρεάζουν τις κινήσεις και τις αποφάσεις του προέδρου της ΝΔ


         ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Οταν εξελέγη αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, τον Νοέμβριο του 2010, ο κ. Αντώνης Σαμαράς αισθανόταν «άνετα» μόνο με τους δικούς του ανθρώπους που τον ακολούθησαν στην εγκατάστασή του στη Ρηγίλλης. Σήμερα, περίπου είκοσι μήνες μετά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει διευρύνει εντυπωσιακά τον κύκλο των τακτικών συνομιλητών του, αν και αρκετοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι παραμένει προνόμιο εξαιρετικά ολίγων συμβούλων του η ουσιαστική επιρροή σε στρατηγικές αποφάσεις και κινήσεις.

Πέραν πάσης αμφιβολίας, το alter ego του κ. Σαμαρά είναι ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης. Σε αυτόν καταλήγει πριν από το γραφείο του προέδρου κάθε σημαντική απόφαση, πρόβλημα, κείμενο ή πρωτοβουλία. Ο κ. Λαζαρίδης, γαλουχημένος πολιτικά στην κομμουνιστική Αριστερά είναι από τους πλέον σκληροπυρηνικούς της Συγγρού και οι θέσεις του για τη στρατηγική του κόμματος αποτυπώνονται σχεδόν πάντα στην τελική γραμμή του αρχηγού. Στους παροικούντες τη γαλάζια Ιερουσαλήμ είναι γνωστό ότι υπήρξε εξ εκείνων που είχαν εισηγηθεί στον κ. Σαμαρά να χαράξει διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν της Ν. Δ., ενώ ήταν και παραμένει οπαδός της σκληρής γραμμής έναντι εκείνων που αντιστρατεύονται σταθερά τις επιλογές της ηγεσίας. Η στενή του σχέση με τον αρχηγό και οι απόψεις του τον έχουν φέρει συχνά αντιμέτωπο με τον παραδοσιακό κομματικό μηχανισμό.


Tον τελευταίο λόγο

Ο δεύτερος πιο τακτικός συνομιλητής του κ. Σαμαρά -ουσιαστικά σε ανοιχτή γραμμή με τον πρόεδρο- είναι ο κ. Δημ. Σταμάτης, ο οποίος έχει συχνά τον τελευταίο λόγο σε κρίσιμα θέματα, όπως στην περίπτωση του πρώτου Μνημονίου. Εχοντας στο πολιτικό του κοντέρ χιλιόμετρα στη Νέα Δημοκρατία αλλά και στην ΠΟΛΑΝ, της οποίας υπήρξε ουσιαστικά το νούμερο δύο, ο κ. Σταμάτης έχει πολύ καλή γνώση της ανθρωπογεωγραφίας του κόμματος, αλλά και προσωπικές σχέσεις που του επιτρέπουν να μεταφέρει με ασφάλεια την εικόνα προς τον αρχηγό. Είναι πολύ πιο χαμηλών τόνων στη δημόσια έκφρασή του από τον κ. Λαζαρίδη, αλλά δεν φείδεται μαχητικότητας για την υπεράσπιση των θέσεών του, που συχνά είναι επίσης «σκληρές», όπως φάνηκε από την ένταση με την οποία υπερασπίστηκε το «όχι» στο Μνημόνιο.

Στον πυρήνα του γαλάζιου επιτελείου έχει προστεθεί μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ. Γ. Μιχελάκης, επίσης θερμός οπαδός της συγκρουσιακής αντίληψης, ο οποίος αξιοποιεί την εμπειρία του από τη διεύθυνση εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών για τη διαχείριση των ΜΜΕ, ενώ εκ των διαχρονικά σταθερών συνομιλητών και φίλων του αρχηγού είναι και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου κ. Γιώργος Μουρούτης. Εσχάτως, ο κ. Μουρούτης είναι ίσως ο πλέον μαχητικός από την ηγετική ομάδα στις αντιπαραθέσεις μέσω Διαδικτύου.


Ατυπος σύμβουλος

Τη «σκληρή γραμμή» του αρχηγού της Ν. Δ. υποστηρίζουν και αρκετοί ακόμη από τους συνομιλητές του κ. Σαμαρά, όπως ο άτυπος σύμβουλός του κ. Γ. Χαρβαλιάς, (ο οποίος από κοινού με τον κ. Μιχελάκη χειρίζονται την επικοινωνιακή πολιτική της Ν. Δ. λειτουργώντας ως πολύ κλειστή ομάδα), ο κ. Φαήλος Κρανιδιώτης και άλλα μέλη του Δικτύου 21, το οποίο, με αντιπρόεδρο τον κ. Χρ. Λαζαρίδη μάχεται υπέρ της δημιουργίας ενός μετώπου «κατά του ενδοτισμού και όσων ενοχοποιούν τον πατριωτισμό».


Ο ταμίας

Συχνά σε άλλη κατεύθυνση κινούνται οι θέσεις του διευθυντή του γραφείου του κ. Σαμαρά κ. Κ. Αρβανιτόπουλου, ο οποίος εντός ολίγου θα παραδώσει και τυπικά τη σκυτάλη στον στενό φίλο και συνεργάτη του προέδρου από τα χρόνια της ΠΟΛΑΝ ακόμη κ. Κ. Μπούρα, επίσης εξ εκείνων που συμμετέχουν στη διαμόρφωση του πυρήνα των αποφάσεων του αρχηγού. Ο κ. Μπούρας ήδη λειτουργεί ως ταμίας του κόμματος και χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του αρχηγού.

Μεταξύ των ανθρώπων που δεν περνάει μέρα χωρίς επαφή με τον κ. Σαμαρά συγκαταλέγονται ο νομικός του σύμβουλος κ. Τ. Μπαλτάκος, ο οποίος λόγω της πολυετούς γνωριμίας του με τον Κ. Καραμανλή λειτουργεί συχνά ως αγγελιαφόρος μηνυμάτων εκατέρωθεν. Στην ομάδα καθημερινής εργασίας μετέχει και ο διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας κ. Θαν. Σκορδάς, ενώ εντός ολίγου αναμένεται να εγκατασταθεί μόνιμα στη Συγγρού και ο γενικός πρόξενος του Μονάχου κ. Ανδρέας Ψυχάρης, ο οποίος διατηρεί στενή προσωπική σχέση με τον Αντ. Σαμαρά και θα αναλάβει τον κρίσιμο ρόλο του διπλωματικού του συμβούλου. Μάλιστα φέρεται να έχει συμφωνήσει στο να είναι υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας στον νομό Μεσσηνίας.


Αναβαθμίστηκε ο ρόλος των δύο αντιπροέδρων

Το τελευταίο διάστημα, στο ημερήσιο πρόγραμμα του κ. Αντώνη Σαμαρά έχει προστεθεί η ανταλλαγή απόψεων με τους δύο αντιπροέδρους κ. Σταύρο Δήμα και Δημήτρη Αβραμόπουλο. Αν και τα γραφεία τους είναι στον ίδιο όροφο με τον αρχηγό, μέχρι πρόσφατα, οι επαφές ήταν λιγότερο πυκνές απ’ ό, τι θα φανταζόταν κανείς, αν δεν γνώριζε τις διαφορετικές απόψεις που συχνά είχαν οι δύο αντιπρόεδροι για μείζονα θέματα στρατηγικής. Η απόσταση φαίνεται ότι καλύφθηκε προ μηνών, όταν η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δεχόταν τα αλλεπάλληλα κύματα δυσαρέσκειας των αδελφών κομμάτων της Ευρώπης. Τότε, ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τα δύο κορυφαία στελέχη να στηρίξουν πιο ουσιαστικά και με μεγαλύτερη ένταση τις προσπάθειες του κόμματος.

Συχνά ένας εκ των δύο ή και οι δύο συμμετέχουν στον πρωινό καφέ από κοινού με τον γραμματέα της Κ. Ε. Ανδρέα Λυκουρέντζο, τον γραμματέα της Κ. Ο. Κ. Τασούλα, με τον οποίο ειρήσθω εν παρόδω ο κ. Σαμαράς συζητά συχνά και εκτός των γραφείων της Ν. Δ., και τον γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο οποίος απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του αρχηγού του. Οπως είναι ευνόητο, πάρα πολύ συχνή είναι η παρουσία στο γραφείο του κ. Σαμαρά των δύο αναπληρωτών στον τομέα της Οικονομίας του Χρ. Σταϊκούρα και του Νοτ. Μηταράκη, του καθηγητή Οικονομικών Επιστημών Γ. Μουρμούρα, ενώ για τα ζητήματα της οικονομίας, ο αρχηγός της Ν. Δ. λαμβάνει σοβαρά υπόψη τη γνώμη του άτυπου συμβούλου του κ. Θ. Βάρδα.


Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/