Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Ερώτηση Λασκαράκη για τον πλωτό σταθμό Φυσικού Αερίου

Κατατέθηκε προς τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης με αίτημα την ενημέρωση του ιδίου και των πολιτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Ερώτηση προς τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κατέθεσε στις 27-9-11, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Λασκαράκης, με την οποία του ζητά να πληροφορήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, σχετικά με την επικείμενη επένδυση του Ομίλου Κοπελούζου στη θαλάσσια περιοχή του Δήμου, με την κατασκευή του πλωτού σταθμού υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.

Δυστυχώς στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο και κατά παράβαση του Κανονισμού που προβλέπει πρόταξη των ερωτήσεων των δημοτικών συμβούλων και των απαντήσεων του Δημάρχου , αυτό δεν έγινε λόγω «έλλειψης χρόνου» , όπως ειπώθηκε και αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τρίτη , οπότε θα συνεχισθεί η διακοπείσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Βέβαια , προτεραιότητα για τον κ. Δήμαρχο έχουν άλλα θέματα που δεν αφορούν το Δημοτικό Συμβούλιο , όπως η επίθεση εναντίον της ΓΝΩΜΗΣ, για την οποία βρέθηκε αρκετός χρόνος.

Στην ερώτησή του ο Γιάννης Λασκαράκης αναφέρει μεταξύ των άλλων:

«Είναι ηλίου φαεινότερο ότι το ζήτημα της επένδυσης πλωτής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου, στη θαλάσσια περιοχή της Μεσημβρίας, είναι τεράστιας σημασίας για το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία της Αλεξανδρούπολης και δεν είναι δυνατόν να μη συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα έγκαιρα , προκειμένου να διασφαλισθούν τα συμφέρονται του Δήμου μας.

Σας γνωρίζω ότι σύμφωνα με το νόμο 1650/86 , άρθρο 6, με απόφαση των αρμοδίων υπουργών και ύστερα από εισήγηση του οικείου νομάρχη, είναι δυνατό να επιβάλλονται τέλη σε βάρος των επιχειρήσεων που ασκούν δραστηριότητες που υπάγονται στις κατηγορίες των έργων που απαιτούν παρακολούθηση, για να αποφευχθούν βλάβες στο περιβάλλον, προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα κατασκευής και λειτουργίας συγκεκριμένων έργων και προγραμμάτων προστασίας του περιβάλλοντος που προβλέπονται από τους περιβαλλοντικούς όρους. Τα πιο πάνω έργα ή προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος εκτελούνται από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) .

Αλλά και πέραν της κείμενης νομοθεσίας, είναι απολύτως θεμιτό να υπάρξει ένα διάλογος με τον Όμιλο που θα κατασκευάσει το έργο, για να ενημερωθούμε και να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του Δήμου μας.

Μετά από αυτά σας ερωτώ σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η δημοτική αρχή προκειμένου

1. Να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο και οι πολίτες της Αλεξανδρούπολης για το σημαντικό αυτό έργο και για τις περιβαλλοντικές μελέτες.

2. Να διασφαλισθούν τα συμφέροντα του Δήμου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία .

.